פרס נובל האלטרנטיבי האירופי - לארגון ישראלי
מעל אלף מתנדבים, ניצחונות במאבקים על הזכות לבריאות ואג'נדה ברורה של שיוויון וצדק, הביאו לזכייתו של ארגון ישראלי - "רופאים לזכויות אדם", בפרס היוקרתי ביותר בקהילת ארגוני זכויות האדם הבינלאומית - פרס הנובל האלטרנטיבי לשנת 2010. "הקליניקה שלנו אמנם מספקת שירותי רפואה בסיסים אך היא גם צעד התרסתי נגד המדיניות הקיימת''
במשכנם הצנוע ביפו השבוע נראה כי צוות העובדים והמתנדבים של עמותת רופאים לזכויות אדם ממשיכים לשדר 'עסקים כרגיל': ''הפרס אינו המטרה שלנו, למרות הכבוד הגדול, המטרה שלנו היא להגיע למצב בו נוכל לסגור את שערי העמותה ולא יזדקקו עוד לשירותים שלנו''.
ד"ר רוחמה מרטון, רופאה פסיכיאטרית ומייסדת הארגון, זוכרת בבהירות ובפרטי פרטים את ימי האינתיפאדה הראשונה ואת הביקור הראשון של משלחת רופאים ישראלים בבית החולים שיפא בעזה, שהוביל ליסוד הארגון. ''ראינו אנשים פצועים מוטלים במיטות, הציוד היה ציוד משנות החמישים, לכלוך בכל מקום, מחסור בתרופות, שום דבר לא דמה לבתי החולים מהם הגענו בישראל'' היא נזכרת, מרגע תום הביקור המזעזע החלו
חברי הקבוצה הקטנה לפעול לשינוי המצב.
בשנותיו הראשונות של הארגון הוא נוהל ללא תקציב כלל מדירתה הצנועה של ד"ר מרטון, וחבריו עמלו לאסוף מידע על המתרחש בשטחים ובעזה מתוך מחשבה כי פרסום הנתונים בישראל יגרום לשינוי בקרב החברה. טעות? לא לגמרי שכן כיום, 23 שנים אחרי, ומשרדי הארגון עדיין נודדים ממקום למקום מדי מספר שנים אך המבנה הארגוני איתן, מעל אלף מתנדבים מוכנים בכל עת לסייע בפעילות וברזומה רשומים לא מעט ניצחונות במאבקים על הזכות לבריאות.
מי שמזדמן למשרדי "עמותת רופאים לזכויות אדם", בסמטה צדדית ביפו בשעות אחר הצהריים, עלול לטעות ולחשוב שהגיע לפתחו של בית חולים קטן. דקות חולפות עד שמבינים כי מדובר בקליניקה רפואית המבוססת כולה על רופאים מתנדבים ומספקת שירותי בריאות ראשוניים למהגרי עבודה, פליטים, תושבי ישראל חסרי מעמד ועוד ועוד אנשים, המנועים מקבלת שירותי בריאות בסיסים בכל מסגרת אחרת.
''עבדים, זה מה שהם בפועל'' אומרת ד"ר מרטון על העובדים הזרים המגיעים לקליניקה. ''למרות שרובם אנשים צעירים גם הם זקוקים לעתים לטיפול רפואי שנמנע מהם, מבחינת המעבידים אם חלית ונפצעת - היה שלום, נביא מישהו אחר במקומך. הקליניקה שלנו אמנם מספקת שירותי רפואה בסיסים אך היא גם צעד התרסתי נגד המדיניות הקיימת'' .
"מחכים שהמדינה תיקח סוף סוף האחריות"
בשבתות יוצאים מתנדבי העמותה בקליניקה ניידת ובשיתוף מלא של רופאים פלסטיניים, לכפרים פלסטיניים כדי להגיש סיוע רפואי נדרש. הקליניקה הניידת מתקיימת מזה 21 שנים, פועלת בסולידריות עם האוכלוסייה הפלסטינית, ועורכת גם סמינרים, השתלמויות והרצאות לחיזוק הקהילה הרפואית הפלסטינית. במקביל מנהלים כאן כל הזמן מאבק ציבורי ומשפטי על זכויות שוות לכל. בין המאבקים הידועים של העמותה נרשם מאבק מתמשך נגד עינויים, נגד הרג ללא משפט, נגד מעצרים מנהליים ונגד כליאה בבידוד. "הדברים אינם סותרים, אין לנו את הפריווילגיה לנהל רק מאבקים עקרוניים ולכן אנו מנהלים גם מאבקים פרטניים ומגישים עזרה רפואית ככל יכולתנו''. על פועלם ב-23 השנים האחרונות ועל המאבקים שניהלו במישור הציבורי זכו השנה בפרס.
נאבקים גם למען זכויות לאזרחי המדינה
Right livelihood award הידוע בכינוי 'פרס הנובל האלטרנטיבי' מוענק מזה 30 שנה לארגונים ואישים שפעלו לשינוי משמעותי בתחום החברתי, מדי שנה מוענק הפרס לארבעה זוכים בטקס חגיגי בפרלמנט השוודי.
בישראל הפרס אינו מוכר ולכן גם זכייתו של ארגון "רופאים לזכויות אדם" לא זכתה לתהודה לה זוכים מקבלי פרסים אחרים מישראל, ייתכן כי גם הסטיגמה שדבקה בארגון במהלך שנות פעילותו תרמה להתעלמות המוחלטת ממה שבמדינות אחרות נחשב לכבוד עצום.
''הסטיגמה בציבור לגבי הארגון שלנו ברורה'', אומרת מרטון. ''שמאלנים קיצוניים הפועלים לטובת פלסטיניים'', את המאבקים הרבים של העמותה למען זכות שווה לבריאות לכלל תושבי ישראל כמעט ואין זוכרים.
חזון הארגון מדבר על זכות שווה לבריאות לכל אדם, וקובע כי הזכות לבריאות היא הבסיס למימושן של זכויות אדם אחרות. ''חובתה של מדינת ישראל ליישם זכות זו באופן שוויוני כלפי כלל האוכלוסיות והפרטים תחת שליטתה: הפלסטינים בשטחים הכבושים, תושבי ישראל המבוטחים בביטוח בריאות ממלכתי, הבדואים בכפרים הבלתי מוכרים בנגב, אסירים ועצירים, מהגרי עבודה, חסרי מעמד אזרחי, פליטים ומבקשי מקלט'', אומרים בארגון.
דווקא לזכות המחלקה המטפלת בתושבי ישראל נזקפים לא מעט ניצחונות במאבקים לזכות שווה לבריאות, בין היתר השתתפה העמותה במאבק להגדלת כמות מכשירי ה-MRI בפריפריה ובמאבק להכללת טיפולי השיניים בסל הבריאות ועוד ועוד. למרות זאת סבלו בארגון ממספר הטרדות והתנכלויות, גם על בסיס אישי, משתי דליקות שפרצו במשרדים וממעברי דירה חוזרים ונשנים בגין המצב העדין. למרות הכול הם נחושים בדעתם שלא לוותר ולהמשיך להיאבק למען זכויות אדם שוות לכל.
''אנו גאים ומודים על הפרס'' אומר רן כהן, מנהל מחלקת מהגרים בארגון. ''אך לצערנו ארגוני זכויות אדם צומחים במקומות בהן קיימת הפרת זכויות אדם משמעותית, כמו כאן. את העבודה שלנו אנו מבצעים לא למען הפרס ולא למען הפרסום, אלא כדי ליצור שינוי''.
- לפרטים והתנדבות בעמותת "רופאים לזכויות אדם"
לחצו כאן.