שתף קטע נבחר

מרפאת מתנדבים קורסת תחת עומס פליטים חולים

"מספר המטופלים גדל במאות אחוזים", מתריעים פעילי עמותת "רופאים לזכויות אדם", המטפלים באלפי פליטים אפריקנים. הם זקוקים למתנדבים, תרופות וציוד - ומייחלים ליום בו המדינה תיקח אחריות על חייהם של מבקשי המקלט שהתגוללו לפתחה

  

 

עבור רובנו, הכרטיס המגנטי של קופת חולים מהווה כרטיס סתמי נוסף בארנק, ללא תמונה, פרטים רבים או עיצוב מיוחד. אבל עבור אלפי מבקשי המקלט השוהים בארץ, היעדר הכרטיס האפרורי הזה משמעותי מאוד, ולעתים אף מהווה הבדל בין חיים למוות. הם מגיעים בהמוניהם למרפאה שמפעילה עמותת "רופאים לזכויות אדם" באזור התחנה המרכזית בדרום תל-אביב, ומחכים לטיפול רפואי המוענק להם על-ידי מתנדבי העמותה ללא צורך בתעודות רשמיות, ביטוח או תשלום. המרפאה הפתוחה משמשת עבורם כסניף של קופת חולים, מרפאת מומחים ואף בית חולים.

 

"המרפאה נוסדה לאחר מותו של מהגר עקב סיבוך, מוות שיכול היה להימנע אם הוא היה זוכה לקבל טיפול רפואי בסיסי בזמן", מספר רן כהן, מנהל מחלקת מהגרים וחסרי מעמד בעמותה. "במהלך השנים השתנה אפיון המטופלים במרפאה. אם בעבר הגיע רוב של מהגרי עבודה, בשנה האחרונה קיימת עלייה דרמטית במספרם היחסי של הפליטים ומבקשי המקלט, בעיקר מסודן, אריתריאה וחוף השנהב, שמקבלים יחד עם ילדיהם טיפול במרפאה".

 

הטיפול מוענק על-ידי הצוות הרפואי המתנדב בעמותה, הכולל עשרות רופאי משפחה ומומחים מסוגים שונים, אחיות, אחים וגם פיזיותרפיסטים ופסיכולוגים המעניקים שירותי רפואה ראשונית לכל דורש. במרפאה מקבלים המטופלים בחינם גם תרופות הנתרמות לעמותה. "המרפאה מעניקה מענה רפואי לכל אלו שאינם זכאים לו - או שידם אינה משגת קבלת טיפול רפואי", מתארת מנהלת המרפאה

נועה קאופמן. "אנחנו משרתים את כל חסרי המעמד החיים בישראל: פליטים, מהגרי עבודה וגם אזרחים חוזרים - ישראלים שנאלצים להמתין עד למימוש הביטוח הרפואי שלהם".

 

המרפאה נפתחת מדי יום אחר-הצהרים, והרופאים מגיעים אליה ממקום עבודתם ל'משמרת שנייה'. כבר כשעה לפני הפתיחה משתרך מחוצה לה תור ארוך של חולים, וביתר שאת בשנה האחרונה. "מדי ערב מגיעים למרפאה כמאה מטופלים, רובם המכריע פליטים ומבקשי מקלט. עקב העומס הרב והמשאבים המצומצמים איננו מסוגלים לספק שירותי בריאות לכולם", מסביר כהן. "הפעילות מושתתת על תרומות בלבד, כשהמשאב המתכלה העיקרי והחשוב ביותר הן תרופות. ללא ביטוח רפואי עלותן יכולה להגיע למאות ואלפי שקלים, סכום דמיוני לרוב המבקרים במרפאה".

 

מצבם הכלכלי הקשה של הפליטים והחורף שמפיל למשכב רבים מהם - כתוצאה ממגורים משותפים הם מדביקים תדיר האחד את רעהו במחלות - גרמו לעומס יוצא דופן במרפאה ולמצוקה של ממש. "אנו קוראים לציבור אנשי הרפואה בישראל לפעול", מפציר כהן בייאוש. "פתחו את מרפאותיכם עבור פליטים ומבקשי מקלט, כאקט של סולידריות וגם כאקט מחאה אל מול אטימות משרד הבריאות. צאו לבדוק פליטים במקלטים ובמרכזים בהם הם שוהים".

 

"המטרה שלנו היא לא להרחיב את פעילות המרפאה", מסכמת קאופמן בעצב. "מי שצריך לדאוג לפיתרון לחולים הם לא המתנדבים או רופאים אחרים. המטרה היא להעביר את הטיפול למי שעל-פי חוק אחראי לבריאותם ולזכויותיהם של האנשים האלו, אך מתנער מהם באופן שיטתי - מדינת ישראל וממשלתה".


פורסם לראשונה 19/02/2008 16:45

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יהונתן צור
"עלייה דרמטית במספר הפניות". המרפאה
צילום: יהונתן צור
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים