שתף קטע נבחר

כמה כסף באמת שוות הנחלות הפנויות?

מחוות דעת של היועץ המשפטי למנהל מקרקעי ישראל בנושא איוש הנחלות הפנויות, עולה כי ברחבי הארץ, כולל בפריפריה, נמכרות הנחלות במיליוני שקלים. האגודה לצדק חלוקתי: יש לאייש את הנחלות באמצעות מכרז פומבי

בימים אלה ועדת המשנה של מועצת מקרקעי ישראל דנה בנושא איוש הנחלות הפנויות, תוך קיום שימוע ציבורי. במסגרת הדיונים הוגשה לחברי הוועדה, חוות הדעת של היועץ המשפטי למינהל מקרקעי ישראל, עו"ד קוינט, בנושא איוש הנחלות הפנויות.

 

בחוות הדעת נטען כי הקצאת נחלה פנויה למומלץ של אגודת היישוב, בפטור ממכרז וללא תשלום, מהווה הטבה כלכלית אדירה ובלתי סבירה ועומדת בניגוד לחובתו של המינהל להקצות את משאבי הציבור באופן שוויוני וצודק.

 

על כמה כסף בעצם מדובר?

מעיון בנתונים שבחוות הדעת עולה כי באזורי הארץ השונים נמכרות נחלות (והמבנים המחוברים להן) במחיר של מיליוני שקלים.

 

כך למשל, באזור המרכז נחלה ברשפון נמכרה ב-12 מיליו שקל, בבצרה ב-8.3 מיליון שקל, בגן שורק ב-4 מיליון שקל, בצופית ב-5 מיליון שקל ובכפר שמריהו בלמעלה מ-21 מיליון שקל.

 

באזורים אחרים בארץ כולל בפריפריה, נמכרה נחלה בלימן בכ-2.5 מיליון שקל, בעומר ב- 1.6 מיליון שקל, בכרם מהר"ל ב- 3.9 מיליון שקל, בבצת בלמעלה מ-2 מיליון שקל, בנווה מבטח בכ-2 מיליון שקל, באורה ב-3 מיליון שקל וכן הלאה.

 

לא רק מקור פרנסה

סכומים אלה ואחרים ממחישים לעמדת היועץ המשפטי של המינהל, את ההטבה הכלכלית המשמעותית הגלומה במסירת נחלה פנויה למומלץ האגודה בפטור ממכרז וללא כל תשלום, עבור הקרקע.

 

בהמשך לכך, אף מציע המינהל כי במרכז הארץ ישווקו הנחלות הפנויות במכרז ובכפוף לאישור הזוכה על ידי ועדת הקבלה. באזורי עדיפות לאומית מוצע לשווק את הנחלות בפטור ממכרז (לתקופה קצובה) ולבחון את האפשרות שההקצאה תעשה מבלי להתחשב בהנחות הניתנות באזורים אלה.

 

בהתאם לחוות הדעת הגורם לעליית ערכה הנדל"ני טמון בנסיבות שהשתנו מאז שהוקמו היישובים החקלאים וכפי שנכתב בה: "העובדה כי נחלה אינה רק מקור פרנסה המחייב לעבודת חקלאות אלא נכס כלכלי רב ערך, המאפשר איכות חיים גבוהה, שטח נרחב לבניה, בניית מספר יחידות מגורים, תעסוקה נוספת על חקלאות, ואף האפשרות להעביר יחידות מגורים לצד ג', ידועה זה זמן רב, מתומחרת ומגולמת בשוק הנחלות".

 

עוד נכתב כי "יש להוסיף לכך את העובדה כי כיום נחלה המוקצית למי שאינו מעוניין להיות חקלאי, אינה מושבת תוך אפשרות של הקצאתה ללא תשלום למתיישב אחר, בהתאם לתפיסת המדיניות המקורית, אלא נמכרת לכל המרבה במחיר".

 

באגודה לצדק חלוקתי סבורים, כי הדרך הנכונה לאייש את הנחלות הפנויות בכל רחבי הארץ הינה באמצעות מכרז פומבי. לדברי עו"ד קרן לזרי, מהאגודה לצדק חלוקתי, "נחלה פנויה היא נכס יקר ערך, של הציבור. המשמעות של הקצאת הנחלות הפנויות בחינם, ללא מכרז, למומלצים של אגודת הישוב הינה פגיעה בציבור הרחב".

 

לטענתה, "מדובר בהטבה כספית אדירה, שעשויה להסתכם במיליארדי שקלים חדשים ואשר תינתן לקבוצה קטנה בחברה הישראלית, על חשבון הקופה הציבורית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עומר: 1.6 מיליון שקל
צילום: הרצל יוסף
מומלצים