שתף קטע נבחר

זירת הקניות

דוח: ההבטחות הסביבתיות בת"א נשארו על הנייר

שכחו את העצים, עודדו את המכוניות ומסחרו את השטחים הציבוריים - דוח של החברה להגנת הטבע בתל אביב, במלאת שנתיים לבחירות המקומיות, מגלה שהבטחות המועמדים בנושאי איכות הסביבה, נשארו בעיקר על המנשרים

שנתיים לאחר הבחירות המוניציפאליות בתל אביב, בהן חלק גדול מהבטחות המתמודדים היו בגוונים ירוקים, מסתבר כמו בתחומים אחרים, גם הבטחות אלו, נותרו על הנייר. כך עולה מדוח "משמר המועצה" של החברה להגנת הטבע בתל אביב, שהוצג אמש (ד') ושמסכם את השנתיים הראשונות מאז הבחירות.

 

הדוח סוקר את פעילות מועצת העיר וחבריה, את ההחלטות שעלו לדיון בנושאים הקשורים לאיכות הסביבה, ואת רמת השקיפות בעקבות הצהרות של ראש העיר רון חולדאי, לפיהן העירייה שבראשותו היא מהשקופות בארץ.

 

השורה התחתונה: בעוד בתחום השקיפות חלה התקדמות קלה, בנושאים האחרים, המשמעותיים יותר, לחברי המועצה ולעומד בראשן יש עוד הרבה עבודה עד לסוף הקדנציה הנוכחית, בנובמבר 2013.

 

מממצאי הדוח עולה, כי בניגוד להבטחות הבחירות של המועמדים, שחרטו על דגלן את נס איכות הסביבה, לא הוקצו עדיין נתיבי תחבורה ציבורית בכל עורקי התנועה הראשיים בעיר וטרם הושלמה תכנית הרה ארגון בתחבורה הציבורית. לצד זאת, קידום ועידוד השימוש ברכב הפרטי רק הולך ונמשך, עם יותר ויותר חניונים שמוקמים ומתוכננים במרכז העיר הסואן בלאו הכי.

 

"להגביר אכיפה על פליטת מזהמים" 

בחברה להגנת הטבע קוראים לעירייה לרכוש ניידות נוספות לניטור איכות האוויר בעיר, להגביר את האכיפה הסביבתית על פליטת גזים מזהמים, ולהתנות חידוש רישיונות עסק במילוי דרישות למניעת זיהומים. הדוח מקדיש גם חלק נכבד וביקר את מדיניות הגיזום והכריתה המסיבית בעירייה, וקורא לאשר את הנוהל לטיפול בעצים, מיפויים וקביעת מעמד "שימור" לעצים עתיקים.

 

מבחינת שקיפות, מחברת הדוח, רכזת משמר המועצה, תמר נויגרטן, מציינת לטובה כי ישיבות מועצת העיר מצולמות בוידאו, פרוטוקוליהן מפורסמים במהרה באתר העירייה וההצבעות נערכות בצורה שמית בניגוד לעבר. עם זאת היא הדגישה באותה נשימה כי בפועל, כמעט שלא התקיימו דיונים במועצת העיר בנשאי איכות סביבה.

 

"במשך השנתיים האחרונות, מתוך 70 הצעות לסדר היום שהוגשו על ידי חברי המועצה, לא התקיים במועצה ולו דיון אחד", הוסבר בדוח, "נושאים שהועברו לוועדות העירייה לא חזרו עד כה למועצת העירייה לאישור. מדובר בתופעה מתמשכת". יש לציין כי בניגוד למועצת העיר, שדיוניה פתוחים לתקשורת ולציבור, ישיבות הועדות השונות לרבות ישיבת הנהלת העיר, סגורות לציבור.

 

בדוח אוזכרו גם הצעות לסדר של חברי סיעת האופוזיציה מעיר לכולנו, יואב גולדרינג ורחל וולנר גלעד, שקראו לקבוע כללים ברורים לשימוש במרחבים ציבוריים על ידי חברות פרטיות, בעקבות תופעת מסחור השטחים הציבוריים באישור העירייה, שתפסה מימדי ענק בשנתיים האחרונות.

 

בשיחה עם ynet סיכם מנכ"ל קהילת תל אביב בחברה להגנת הטבע , האדריכל גיא נרדי, את ממצאי הדוח: "הפרוצדורה העירונית של העברת ההחלטות לוועדות השונות, גם אם הן ירוקות וסביבתיות, גורמת לכך שהן מייד נגנזות. זה מראה שהעיר הזו מתנהלת כמו מונרכיה, שראש העיר שולט בקואליציה שלו ביד רמה, ושנושאים הקשורים לאיכות הסביבה נדונים ונמוגים בפורום הכי ציבורי ובכיר, ולצערי גם לא מיושמים בשטח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חולדאי. קצת יותר שקוף
צילום: ירון ברנר
כריתת עצים בתל אביב
צילום: עופר עמרם
ממשיכים לקדם את השימוש באוטו
צילום: AFP
משמר המועצה
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים