שתף קטע נבחר

"בתי הדין לעבודה לא מרתיעים מעסיקים"

באירוע שנערך לכבוד סיום כהונתו של סטיב אדלר כנשיא בית הדין לעבודה, אמר אחד המשתתפים כי "השופטים מחפשים, בלי לשים לב, את הצד החלש". אדלר הגיב: "אנחנו פוסקים את מה שמגיע". מיהם החלשים והחזקים בבית הדין לעבודה?

נשיא בית הדין לעבודה, השופט סטיב אדלר, מסיים בימים אלו כהונה ארוכה בראשות בית הדין. משפטנים נוטים לשבח שופטים בכירים, ורובם מסכמים את תקופת כהונתו כהצלחה גדולה. אולם, סביב עזיבתו של אדלר נשמעים גם קולות אחרים. "הסיכוי של עובד לזכות בתביעה בבית הדין לעבודה, כשהוא מיוצג, שונה לגמרי מהסיכוי לזכות בה כשהוא לא מיוצג", אמר עורך הדין וגיף אליאב, המייצג לרוב עובדים בתביעות בבית הדין. אליאב דיבר באירוע שנערך לכבוד סיום כהונתו של אדלר בקריה האקדמית אונו.

 

לדברי אליאב, "גם כשהעובד מגיע מיוצג הוא מקבל רק מה שהוא צריך לקבל ובכך בית הדין אינו יוצר שום הרתעה נגד מעסיקים עבריינים. המון תביעות של עובדים נגד קבלני שירותים ומעסיקים נוספים מהסוג הזה, כאשר המשפט יכול להימשך שש שנים, ובסוף מה שמגיע לעובד משולם לו בלי ריבית ובלי הצמדה. זה לא עובד ככה בבתי משפט רגילים, שם משלמים ריביות והצמדות מטורפות על פגיעות שנעשו בעבר.

 

"יש לי הרגשה שהשופטים בבית הדין, שהם עמוסים מאוד וקשה להם להתמודד עם כך, מחפשים, בלי לשים לב, את הצד החלש. אם פסיקות שבהם העובדים מיוצגים נגמרות באופן שמעודד למעשה את המעסיק לעבור על החוק שוב ושוב". 

 

אדלר ל-ynet: זה נושא מורכב

הנשיא אדלר אמר ל-ynet בתגובה לדברים: "אני חושב שהבעיות האלה שהוא התלונן עליהן מופיעות בעיקר בפסקי דין שנגמרו בפשרה. באופן טבעי, פשרה נעשית כשהמצב אינו ברור. כשיש פסיקה אז פוסקים מה שמגיע וכשלא מרוצים באים אלינו לבית הדין לעבודה ואז אנחנו פוסקים את מה שמגיע". עם זאת, אדלר הדגיש כי "זהו נושא מורכב ומסובך שבכלל לא ראוי להשיב לו על רגל אחת והיה דורש הסבר הרבה מעבר לכך".

 

עורך הדין נחום פיינברג, המייצג לרוב מעסיקים, אמר כי אינו מסכים עם אליאב. "הייתה אמירה של אדלר שהצטער על כך שפסק פיצויים מוגזמים לרעתו של עסק ובגללם הוא נקלע לקשיים", אמר פיינברג. "כשבתי הדין לעבודה נתקלים במעסיק מרושע הם קורעים לו את הצורה. לא מזמן נפסקו פיצויים של 113 אלף לטובת שומר בחולון שלא קיבל שכר. יש מקרים שבהם אי אפשר לשלם כך. שיטת הפיצויים מחושבת לפי סולם ישן שנוצר בשנים שהייתה כאן אינפלציה של עשרות ומאות אחוזים בשנה. יש גם עובדים שמנצלים את קיומם של פיצויים על הלנת שכר וקובעים עם המעסיק שלא ישלם להם כדי לתבוע אותו. אנחנו יודעים שזה קיים בחלק מהרשויות המקומיות במגזר הערבי".

 

אלישבע ברק, סגנית נשיאת בית הדין הארצי לעבודה לשעבר, שדיברה גם היא באירוע, אמרה בתגובה לדברים: "המקרים הללו ממחישים את חשיבות ייצוג העובדים על ידי עמותות. עובדים זרים, למשל, מיוצגים כמעט רק על ידי עמותות ולכן בית הדין פועל נכון כשהוא מאפשר לכל עמותה שהיא לייצג עובד".

 

כמו משה רבינו

פיינברג אמר בדברים שנשא באירוע כי "זכויות העובדים בישראל נמצאות כיום במקום אחר לגמרי מכפי שהיו לפני כעשור. לעובדים יש הרבה יותר זכויות. זה נוצר גם משינוי של גישה למעסיקים בהסתדרות, גם כתוצאה מחקיקה והרבה בזכותו של אדלר. אדלר הוא שופט מיוחד, אולי השופט הראשון בעולם הדמוקרטי שהוציא צו מניעה נגד פרלמנט (צו המניעה נגד חקיקת חוק פיצול הנמלים ב-2005 - ת"ג). הוא התנהג כמו משה רבינו בחציית ים סוף, שלח את העובדים לעבוד, אסר על העובדים לשבות ואסר על הכנסת לחוקק ובסופו של דבר המשבר נגמר בזכותו בהידברות".

 

גם ברק חלקה שבחים לאדלר. ברק, שנשאלה האם בית הדין הוא מעוזם של העובדים, אמרה: "לא מעוזם של העובדים אלא של יחסי עבודה תקינים. אנחנו לא לוקחים שום צד אלא משתדלים להיות מאוזנים".

 

אדלר עצמו אמר לסיכום: "אני יודע שלפעמים אומרים שלקחתי את הצד של העובדים. אני חושב שלקחתי את הצד של המשק. בפסיקות שלי ראיתי לנגד עיני את טובת המשק כולו. אני חושב, למשל, שמניעת הטרדה מינית או שמירה על חופש העיסוק הם עקרונות שגם המעסיקים ייצאו מהם בסופו של דבר נשכרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטיב אדלר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים