שתף קטע נבחר

מחקר ענק: ירקות ופירות לא מפחיתים סיכון לסרטן

מחקר חדש, שכלל למעלה ממיליון איש, מצא: צריכת ירקות ופירות, גם בכמות גדולה, כמעט ולא מסייעת במניעת סרטן. החוקר: ירקות ופירות בריאים, אך לא למניעת סרטן. האגודה למלחמה בסרטן: ישנם מחקרים אחרים שהראו תוצאות הפוכות

האם ירקות ופירות מסייעים במניעת סרטן? על פי תוצאותיו של מחקר ענק, שכלל למעלה ממיליון איש, התשובה לכך היא ככל הנראה שלילית. על אף תוצאותיו של המחקר ממליצים באגודה למלחמה בסרטן שלא להפסיק ולצרוך ירקות ופירות ומזכירים כי ישנם מחקרים אחרים שהראו את התוצאות ההפוכות.

 

המלצת החוקרים: לא להפסיק לצרוך ירקות ופירות

המחקר החדש פורסם בגיליון האחרון של כתב העת British Journal of Cancer ונערך על ידי מדעני אוניברסיטת אוקספורד. החוקרים אספו נתונים ממחקרים שפורסמו בעשור האחרון וכללו למעלה ממיליון איש. המחקרים בחנו את כמויות הפירות והירקות שנצרכו על ידי הנבדקים, ואת הסיכון הכולל שלהם ללקות בסרטן במערכת העיכול, הריאות והשד. הסקירה שערכו החוקרים כללה נתונים ממספר מחקרים רחבי היקף, שנערכו על ידי האיגוד האירופי לסרטן ותזונה, אוניברסיטת הארוורד, והמכון האמריקני לבריאות.

 

החוקרים מצאו כי קיימת עדות קלושה, אם בכלל, לקשר בין צריכה מרובה של ירקות ופירות לבין מניעת סרטן. בעוד שעישון מגביר את הסיכון לסרטן פי 50, הרי שהמחקר גילה כי צריכת ירקות ופירות מפחיתה, אם בכלל, את הסיכון ללקות בסרטן בעד 10% בלבד, במקרה הטוב.

 

ראש צוות החוקרים, ד"ר טים קיי, מומחה לאפידמיולוגיה מאוניברסיטת אוקספורד, אמר כי צריכה מוגברת של ירקות ופירות אינה משפיעה באופן משמעותי על הסיכון לסרטן. "צריכת הירקות והפירות, לפחות אצל אנשים בריאים, אינה הופכת את הרקמות לבריאות יותר ומוגנות מסרטן", אמר.

 

הממצאים החדשים תומכים במחקר קודם, שפורסם בחודש אפריל בכתב העת של של המכון הבריטי לסרטן. המחקר, שבוצע על ידי המכון לסרטן בבית הספר "הר סיני" לרפואה בניו יורק, בדק כ-500 אלף איש ב-10 מדינות אירופאיות. מהמחקר עלה כי צריכת כמות גבוהה של ירקות ופירות, בכמות של 200 גרם ליממה לפחות, הביאה להפחתה בשיעור הסרטן של עד 3% בלבד.

 

למרות תוצאות המחקר ממליץ החוקר הראשי, ד"ר קיי, שלא להפסיק לצרוך ירקות ופירות. "אנחנו לא מעבירים כאן מסר שלילי לציבור. ירקות ופירות מסייעים להפחית במשקל, שהוא גורם משמעותי לסרטן, והם מחליפים מוצרי מזון לא בריאים, הגורמים בעצמם לסרטן. אין כל רע לצרוך כמות גדולה של ירקות ופירות, התורמים למניעה והתמודדות עם מחלות רבות אחרות, מלבד סרטן".

 

האגודה למלחמה בסרטן: המחקר אינו סותר ההמלצות

כאמור, על אף תוצאותיו של מחקר הענק באגודה למלחמה בסרטן מזכירים כי ישנם מחקרים רבים אחרים שהוכיחו את הקשר בין צריכה של ירקות ופירות לבין מניעת סרטן. "תזונה מאוזנת המשלבת פירות וירקות מומלצת על ידי האגודה למלחמה בסרטן כחלק מההמלצות לשמירה

על אורח חיים בריא וכאמצעי למניעת סרטן", אמרה ל-ynet ד"ר ליטל קינן-בוקר, סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות וחברת הוועדה לגילוי מוקדם של האגודה למלחמה בסרטן. "מהמחקרים המעודכנים ביותר עולה כי יחד עם הפסקת עישון, ביצוע פעילות גופנית, שמירה על משקל תקין ותזונה נכונה, ניתן למנוע למעלה ממחצית ממקרי הסרטן בישראל".

 

לדברי ד"ר קינן-בוקר, הבעיות אותן מעלים עורכי המחקר נוגעות בכלל המחקרים העוסקים בבידוד של גורם תזונתי מתוך מכלול שלם. "יחד עם מחקר חשוב זה, יש לזכור כי מחקרים רבים אחרים הוכיחו עד היום באופן מצטבר שלשילוב של ירקות ופירות בתפריט תפקיד חשוב במניעת סרטן. גם המחקר הנוכחי, כפי שציינו עורכיו, אינו סותר את ההמלצות הקיימות למניעת סרטן, כמו גם מחלות אחרות".


 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירקות ופירות. מונעים או לא מונעים?
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים