שתף קטע נבחר

כשהעשן מתפזר: "אני לא יודע מתי נחזור לעבוד"

השריפה בכרמל גרמה נזקים לעסקים רבים, מפעלים ועסקי מזון היו מושבתים וגם פדיון הקניונים נפגע מאוד. מנכ"ל מפעל מזון: "צריכים לספק פרנסה עתידית לכולנו בתקופת השיקום". העסקים באזור מתכננים תביעת נזיקין ב-100 מיליון שקל

"אולי אפשר להציל משהו, אבל אני לא יודע מתי יתאפשר לשוב ולהפעיל את העסק", כך אומר יואל צור, מנכ"ל "מזון לנשמה", העוסקת בייצור ושיווק מזון בריאותי בבית אורן. לדבריו, המקום לא נשרף, אבל אין חשמל. ומכיוון שכך, כל מה שהיה במקררים נזרק לפח.

 

 

צור מעסיק שישה עובדים. לדבריו, לא נותנים לו לגשת לעסק, ולכן אי אפשר להעריך את הנזק. "ידוע שהחשמל נותק מיום חמישי, והמזון במקררים התקלקל. אני מספק שירותי מזון ל-1,000 איש, שנפגעו מהפסקת עבודתי. אנו מקווים שלא יתבטלו הפסטיבלים, הסדנאות והכינוסים שנקבעו לפני השריפה, וצריכים לספק פרנסה עתידית לכולנו בתקופת השיקום", הוא אומר.

 

מפעל האוכל הביתי של קיבוץ ניר עציון לא נפגע פיזית, אבל פיקוד העורף אינו מאפשר להוציא ממנו שירותי קייטרינג ללקוחות. "במקום הארוחות, אנחנו מספקים סנדוויצ'ים", אומר נחמיה רפל, מזכ"ל תנועת הקיבוץ הדתי. "המפעל מספק 15 אלף מנות לשוק המקצועי והקמעונאי. זו אחת מחברות ההסעדה הגדולות בארץ, אבל כרגע לא ידוע מתי הם יוכלו לחזור לפעילות השגרתית".

 

רפל מוסיף שהנוף סביב בית ההארחה הפך עגמומי, במקום המראה הירוק שמשך את התיירים. הקיבוצים הדתיים ברחבי הארץ נערכו לקליטת המשפחות שפונו מהקיבוץ, ועשרות דירות בקיבוצים הועמדו למטרה זו.

 

לדברי עמוס שלו מאיגוד התעשייה הקיבוצית, מפעל הפלסטיק "רשת או פלסט" בקיבוץ החותרים, יצרן אריזות, היה מושבת בשלושת ימי השריפה. במפעל מתארגנים להפעלה מחדש, והנזקים יוערכו מאוחר יותר, לאחר שתתחיל העבודה. המטרה הראשונה היא לספק את דרישות הלקוחות, כדי לא להפסיד שווקים שנכבשו במאמץ רב.

 

לדברי שלו, לא ידוע גם מתי מפעל "סופרסולד" בקיבוץ בית אורן יחזור לפעילות. המשטרה אוסרת על כניסת חברים. המפעל לא נפגע פיזית, אך רשתות התקשורת והמים לא עובדות. המפעל גם מנותק מהחשמל, אבל יש אפשרות להפעילו על ידי גנרטור. המפעל זקוק בדחיפות למחשבים ניידים עם חיבור נייד לאינטרנט, זאת כדי לעמוד בקשר עם לקוחותיו בחו"ל ולהסביר להם את המצב. סופרסולד פועל בתחום המתכת, ענף שרשם השנה עלייה של 12.9% במכירות ליצוא.

 

מתארגנת תביעת נזיקין

קרוב ל-100 אנשי עסקים מתארגנים להגשת תביעת נזיקין בהיקף של 100 מיליון שקל, בעקבות נזקים שספגו משריפת הענק בכרמל. את הקבוצה מארגן עו"ד דוד מנע. זאת משום שהשריפה גרמה נזק קשה לעסקים רבים במרחב חיפה, חלקם באופן ישיר, חלקם עקיף. 

 

מבדיקת "ממון", באמצעות תמיר בן שחר, מנכ"ל חברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, עולה כי בדליית אל כרמל ועוספייה יש 308 בתי עסק מסחריים פעילים, בעיקר בתחום ההסעדה והמזון, שלא פעלו בימים שישי, שבת וראשון – אובדן הכנסות של 15-12.5 מיליון שקל; בעין הוד 22 גלריות וארבע מסעדות, כולן היו סגורות בשלושת הימים האחרונים; בטירת הכרמל קיימים 155 בתי עסק פעילים, שהושבתו ביום שישי. בנוסף, לא פעלו תחנות תדלוק לאורך כביש מספר 4. גם מועדון ביסייד בבית אורן נשרף.

 

"חל קיטון של עשרות אחוזים ברמות הפדיון של הקניונים בחיפה (גרנד קניון וקניון חיפה) ושל שטחי הסעדה בעיר," אומר בן שחר. "לא ניתן לחזות את הנזק הישיר, כי בהכרח רוב הקניות יוסט לימים אחרים. יש פגיעה מינורית בהוצאה בתחומי הבילוי וההסעדה. לא יצאו כי לא היה מצב רוח."

 

השריפה פגעה בכמה מוקדי עסקים, אבל כיוון שהיא התרחשה בסוף השבוע, לא נגרם נזק רב לכושר הייצור. טירת הכרמל ספגה מכה חלקית: אחד המפעלים הגדולים באזור – מפעל סטרקיסט לשימורי טונה, המעסיק כ-100 איש ביישוב – פעל במתכונת מצומצמת ביום שישי.

 

"שגרת הייצור ברוב המפעלים נמשכה", מסר ליאור אפלבאום, מנהל מרחב הצפון של התאחדות התעשיינים. התייצבות מלאה נרשמה במפעל חישוקי כרמל, ובמזקקת אלכוהול גולד. מפעל אלקטרוניקה צי.פי.סי דיווח כי רוב העובדים הגיעו. בהתאחדות התעשיינים מדווחים גם כי מפעל הסנדלים שורש בטירת הכרמל ויתר על משמרת בוקר ביום שישי.

 

"ההתחשבות הגדולה היא בעובדים", אומר גורם באחד המפעלים באזור המת"ם בחיפה. "אנחנו אמנם רחוקים ממוקד האש, אבל יש לנו עובדים שנפגעו, מניר עציון, מטירת הכרמל ומבית אורן. שחררנו אותם עד שהעניינים יתבהרו". בחיפה, אגב, לא נסגר אף מפעל. הפסד יזום נגרם למנהרות הכרמל בשבוע הראשון שלהן. לאחר שתוכננו ככביש אגרה, הן נפתחו ועבדו ללא תשלום משישי עד ראשון, לרווחת התושבים.

 

העסקים הפיקו לקחים ממלחמת לבנון

אם תקום ועדת חקירה היא צפויה כנראה לפסוח על התנהלות המפעלים, שלמדו את הלקח ממלחמת לבנון השנייה, ובכל מקום מינו קצין התגוננות אזרחית שלקח שליטה וכבר תירגל בעבר את המפעלים למצבים כאלה.

 

בכמה יישובים לא פעלו עסקי המסחר וההסעדה בימים חמישי, שישי ושבת, וחלקם גם ביום ראשון. "חלקם יפוצו וייהנו בקרוב מ'תיירות שריפות' של מטיילים רבים, שיגיעו לכאן ויביאו הכנסות רבות לעסקים כאלה, וייתכן שאף יותר מהאובדן בימים האחרונים, למשל בדלית אל כרמל ובעוספיה," אומר בן שחר.

 

לדברי אילן אשל, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, נשרפו לגמרי 180 דונם של מטעים. האובדן של שטחי הגידול האלה לא ישפיע על מחירי השוק, מאחר שיש עודף גדול בענפי הפרי הללו, בהם בננות. מי שיינזק מאובדן המטעים הם רק החקלאים המקומיים.

 

אבל גידולי אבוקדו רבים מרוכזים באזור, וייתכן שמדובר בהיקף נזקים גדול לענף. "מחר אנו עורכים סיור של ראשי הארגונים החקלאיים בליווי ראש המועצה כדי להעריך את היקף הנזקים המדויק," אומר אשל. "בעיה נוספת שמטרידה אותנו כעת היא ההרכב הכימי של חומר כיבוי השריפות שהותז בשטחי החקלאות. אנו בודקים את השפעתו על הצומח כדי שלא ייגרמו נזקים עקיפים."

 

גם נחמיה רפל מתנועת הקיבוץ הדתי מציין כי "בזמן הכיבוי מהאוויר, המטוסים ריססו את חומרי הכיבוי גם על הפרות בקיבוץ ניר עציון. מדובר על 500 פרות המספקות חלב לתעשיית המזון, ואנו בודקים אם החשיפה לחומר תגרום לנזקים עתידיים בעדר".

 

הכתבה המלאה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" שב"ידיעות אחרונות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם העסקים נפגעו. מבט מלמעלה של אזור השריפה
צילום: דנה פרידלנדר אופק צילומי אוויר
מומלצים