שתף קטע נבחר
צילום: אלבטרוס

מבקר המדינה יבחן את התנהלות ועדת ששינסקי

לבקשת הוועדה לביקורת המדינה יכין המבקר חוות דעת על תהליך קבלת ההחלטות בנושא מיסוי הגז. ח"כ יואל חסון: "יש כאן העדפה חוזרת של עמדת האוצר על פני העמדה המקצועית, כשהאוצר חוזר על ההסתכלות רק דרך 'החור של הגרוש'"

שעות ספורות לפני פרסום המסקנות הסופיות של ועדת ששינסקי היום (ב') והסערה שבאה אחריהן, נענה מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס לבקשת הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת להכין ולהגיש חוות דעת על תהליך קבלת ההחלטות בנושא מיסוי הגז והתנהלות ועדת ששינסקי.

 

 

החלטת הוועדה התקבלה בקולותיהם של שני ח"כים בלבד, היו"ר ח"כ יואל חסון, וח"כ רונית תירוש, שניהם מסיעת קדימה. חסון ביקש מהמבקר לבדוק את טוהר שיקוליה של ועדת ששינסקי כשטען שמדבריהם של נציגי משרד התשתיות עולות יותר מדי טענות ותהיות על תהליך קבלת ההחלטות.

 

הוא ציין כי התנגדות משרד התשתיות, האחראי המקצועי על התחום, מעלה תהייה מדוע בכלל הוקמה ועדת ששינסקי ואיך נתנו לה להתקדם. "יש כאן העדפה חוזרת של עמדת האוצר על פני העמדה המקצועית, כשהאוצר חוזר על ההסתכלות רק דרך 'החור של הגרוש', אמר. 

 

חסון אמר בפתח הדיון כי אסור להסתכל על הפרשה רק בעיניים כלכליות, או רק בהיבט המיסוי. הוא ציין כי רק מבקר המדינה שהודיע לו מראש כי יקבל החלטה לקיים את הבדיקה היסודית, עשוי לחזק את אמון הציבור בהתנהלות הממשלה בנושא זה. "בחדר הכושר של הכנסת פגשתי סדרנים ומאבטחים שמושקעים בגז, כמו אזרחים ומשקיעים קטנים אחרים, שיושפעו אם יוחלט להגדיל את המיסוי על הזכיינים", הוסיף חסון.

 

סגן שר האוצר, יצחק כהן, אמר שוועדת ששינסקי עשתה עבודה מקצועית כשלעיניה רק פיתוח משק הגז וחלוקה צודקת של המשאבים. נציג אגף התקציבים, שאול מרידור, אמר כי המנדט של הוועדה היה להציע שינויים במדיניות הממשלה שלא השתנתה ב-50 השנים האחרונות ושר האוצר רצה רק שוועדה מקצועית תבדוק את הנושא, מה שלא נעשה עד היום. הוא ציין כי ההליך עדיין רחוק מסיום, גם אחרי הגשת המסקנות הסופיות והן יעברו תהליכי חקיקה בכנסת.

 

נציגת השר עוזי לנדאו, סמדר בת-אדם, טענה כי צורכי משק האנרגיה בישראל לא מקבלים ביטוי בוועדת ששינסקי ודיונה הם שגרמו לקשיים ולאי הוודאות. זאת כשהמשרד בכלל לא היה שותף ליוזמת הקמת הוועדה.

 

מנהל רשות הגז הטבעי במשרד התשתיות, שוקי שטרן, אמר כי "יש לנו ספק גדול אם נתחיל לראות את הגז מקידוח תמר בשנת 2013, למרות שיש תכנון ויש רכש של ציוד, כאשר אין עדיין ביצוע.

 

אודי אדירי, מרכז ועדת ששינסקי, אמר כי הם מאמינים שהמסקנות יגרמו לפיתוח משק הגז, "המדינה זקוקה לתמר כמו שהיזמים והמשקיעים זקוקים לה". לדבריו, בעת הקמת הוועדה הכוונה היתה שהיא תתמודד עם כל קידוחי הגז, כך שחד משמעית ההתייחסות היא גם למאגרים הקיימים. עוד הוסיף אדירי כי "שר האוצר לא משפיע על הוועדה".

  

מבקר המדינה לא קבע מועד לסיום הכנת חוות הדעת, שאמורה לכלול לפי בקשת הוועדה בדיקה של כל תהליכי קבלת ההחלטות במשרדי הממשלה השונים, דרך המנדט שקיבלה ועדת ששינסקי והתנהלות הדרג הפוליטי מול הוועדה וכן גם התנהלות הדרג הבירוקרטי בכל מה שקשור למתאם שהיה אמור להיות עם משרדי התשתיות והאוצר, וכן את ההשלכות של המסקנות על הכנסות המדינה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' איתן ששינסקי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים