שתף קטע נבחר

שגרירים בכירים לנתניהו: הצל את שירות החוץ

"זקני השבט" - 20 שגרירים בכירים בהם השליחים לאו"ם, לאיחוד האירופי, לטורקיה, למצרים ולבריטניה - כתבו לראש הממשלה בדרישה להתערבות דחופה בשביתת הדיפלומטים. "משפילים אותנו עד עפר, אם זה לא ישונה תיפגע מעטפת הביטחון הלאומי"

בצעד נדיר, התגייסו בסוף השבוע "זקני השבט" של הדיפלומטיה הישראלית למען חבריהם במאבק להעלאת השכר של עובדי משרד החוץ. 20 שגרירים בכירים שלחו מכתב חריף לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בו דרשו ממנו להתערב במשבר. "אנשי שירות החוץ מקבלים היום שכר משפיל מהמדינה ששולחת אותם לאחת מהמשימות הקשות והחשובות שלה", קבלו השגרירים. "שוחקים את מעמדנו ושכרנו בהתמדה ובשיטתיות, עד עפר".

 

 

"זהו שכר שאיננו מאפשר חיים בכבוד", הם הוסיפו, "ומאלץ רבים מהדיפלומטים הצעירים לחיות על חשבון הוריהם, או, במקרים לא מעטים, להרים ידיים ולעזוב את שירות החוץ ובכך להוריד לטמיון את ההשקעה העצומה בהם ולגרום לאובדן כוח אדם איכותי ומיומן. זו מציאות שאם לא תשונה, תפגע פגיעה ארוכת טווח באותה מעטפת של בטחון לאומי עליה אנו מצווים להגן".


ליברמן באקרופוליס, השבוע. השגרירים שלחו לו העתק (צילום: AP)

 

בין החתומים על המכתב ניתן למצוא את בכירי השגרירים הישראליים בעולם, ביניהם שגריר ישראל באו"ם מירון ראובן, השגריר לאיחוד האירופי רן קוריאל, שגריר ישראל בבריטניה רון פרושאור,

 השגריר בטורקיה גבי לוי, כמו גם שגרירי ישראל בסין, ספרד, מצרים, ירדן, ברזיל, ארגנטינה, הודו, יפן, דרום אפריקה ועוד.

 

עיצומי הדיפלומטים הישראלים, הדורשים שיפור משמעותי בתנאיהם, נמשכים כבר חודשים ארוכים, ובעת האחרונה הגיעו לשיא חדש. בין היתר, בוטל ביקורו של נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב בארץ, הופסק הסיוע לייצוא הביטחוני וגם אזרחים בחו"ל שנקלעים למצוקה - או סתם מאבדים דרכון - אינם זוכים יותר לסיוע.

 

"מראה אכזרית מול הפנים"

"כמעט כולנו החתומים על מכתב זה כבר נושאים איתנו ותק וניסיון דיפלומטי של 25 שנים או יותר", ציינו. "אנחנו 'זקני השבט' הנמצאים לקראת הישורת האחרונה של הקריירה שלנו. יש לנו עניין שבפרישתנו לא ניאלץ להתמודד עם גמלה המציבה את האוחז בה על קו העוני, לעתים מתחתיו. יחד עם זאת, עיקר דאגתנו היא לעתיד, לדורות הבאים של שירות החוץ הישראלי ולהשלכות הקשות של מדיניות האוצר על עתיד זה", הסבירו.

 

"הצעירים המתקבלים (לקורס הצוערים – ר"מ) כולם בעלי תואר אקדמי אחד או יותר, שולטים במספר שפות, נשים וגברים שבמקרים רבים עזבו משרות טובות בשוק הפרטי. זו סיירת נבחרת המבוססת על מצוינות, ומהווה את חוד החנית של המאמץ הדיפלומטי הישראלי לעתיד", הוסיפו השגרירים. "לא אחת השליחות מטעם מדינת ישראל מהווה סכנת חיים של ממש. אנחנו וחברינו מהווים את הפנים הגלויות של ישראל בעולם וחשופים דרך קבע לשנאה ולאיומים. קיר הנופלים במשרדינו הוא העדות העצובה לכך".

 

הם קראו לנתניהו להתערב באופן אישי על מנת להביא לפתרון. "מצער אותנו ומכאיב לנו שמדינת ישראל באמצעות משרד האוצר איננה מכירה במציאות זו ומדי חודש מציבה מראה אכזרית אל מול פני הדיפלומטים שלה בעת קבלת שכרם... אנחנו מביטים בדאגה עמוקה על אופן ניהול המו"מ על שכר הדיפלומטים הישראלים. השארת הנושא בידי האוצר עלולה להביא לפגיעה מצטברת, מתמשכת וחמורה במעמדה של ישראל בעולם".

 

האוצר: הם מרוויחים בממוצע יותר מהשאר

בדיון בכנסת בתחילת החודש טענו נציגי עובדי המשרד כי הפער בין המשכורת בשירות החוץ לעבודה במשרד הביטחון עומד על 49 אחוזים, ו-80 אחוזים לשכר המחולק בקהיליית המודיעין. לטענתם, שכרם נשחק ב-45 אחוזים ביחס לאינפלציה, כשבמגזר הציבורי השכר גדל ב-26 אחוזים מעל האינפלציה. הם ציינו כי 12 אחוזים מהעובדים נמצאים מתחת לקו העוני ו-23 אחוזים אחרים מקבלים השלמת הכנסה מביטוח לאומי.

 

נציג משרד האוצר טען מנגד כי שכרם של עובדי משרד החוץ גבוה ב-30-20 אחוזים משל העובדים בשירות המדינה, לפי דירוג המדינה למקצועות השייכים למדעי החברה והרוח. בנוסף להסכם העבודה הקיבוצי האחרון על תוספת של 6.25 אחוזים לכלל המשק ותשלום חד פעמי של 2,000 שקלים לכל עובד, הסכים משרד האוצר להוסיף לעובדי שירות החוץ 2.5 אחוזים נוספים, כך שהתוספת תגדל ל-8.75 אחוזים, והמענק לעובד יגדל ל-5,000 שקל.

 

בנוסף, עובד ששירת בחו"ל יקבל תוספת מיידית עד שישה אחוזים נוספים לשכר ועבור שירות עתידי בחו"ל ישולמו לו שמונה אחוזים נוספים. בנוסף לכל אלה, עובד המחזיק בתואר שני,

 כמו רוב העובדים בדרג הדיפלומטי, יזכה בשיא הוותק להעלאה נוספת בשכר בין 7.5 ל-15 אחוזים בהתאם לדרג. כמו כן, סוכם על תוספת של 60 דרגים אישיים שמתבטאים בתוספת ממוצעת של כ-800 שקל לחודש.

 

סגן השר דני איילון הסביר כי מדובר בתוספות משמעותיות משום שהן יבואו לידי ביטוי בתנאי הפרישה והפנסיה של עובדי המשרד. הוא קרא לוועד העובדים לקבל את ההסכם ולהפסיק את העיצומים, אך הם לא נענו. באחרונה התערב נתניהו בכמה סכסוכי עבודה במשק, כמו עם עובדי הרשויות המקומיות, וכעת מקווים הדיפלומטים שיעזור גם להם.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השגריר באו"ם מירון ראובן
צילום: שחר עזרן
השגריר בלונדון רון פרושאור
צילום: AP
נתניהו יתערב?
צילום: פלאש 90
מומלצים