שתף קטע נבחר

המהומות בתוניסיה: מהפכת ויקיליקס הראשונה?

המדינה הצפון אפריקנית כונתה במסמכים אמריקנים "מדינת משטרה" ונשיאה תואר כ"ראש מאפיה מושחת". בעולם מצביעים על הפרסום כקש ששבר את גב התוניסאים, והוביל אותם לצאת נגד הנשיא ששלט בהם ביד ברזל במשך 23 שנים

ג'וליאן אסאנג', מייסד אתר ההדלפות ויקיליקס, גרם למבוכה רבה בקרב מנהיגי מדינות רבות בעולם, בעיקר ארה"ב, לאחר שבחודש נובמבר הביא לפרסום רבע מיליון מסמכים מסווגים של משרד החוץ האמריקני. הוא אף התנבא שהחשיפה תוביל להפיכות בעולם הערבי. באחד המסמכים שפורסמו בחודש דצמבר האחרון כונתה תוניסיה "מדינת משטרה", ונשיאה זין עבדין בן-עלי תואר כמי שאיבד קשר עם הציבור.

 

 

כעת, לאחר חודש של מהומות במדינה הצפון אפריקנית, שהובילו להדחתו בסוף השבוע של בן-עלי, רבים בעולם מכנים את האירועים שהובילו להתקוממות העממית בתוניסיה כ"מהפכת ויקיליקס הראשונה". כך דיווח היום (שבת) ה"דיילי מייל הבריטי.

 

צפו: "בן עלי - הפרעה של תוניסיה"
 

לפי הטענה הרווחת בעולם, הפרסום בוויקיליקס על השחיתות בצמרת השלטון התוניסאית, בעיקר בקרב משפחתו של הנשיא בן עלי, היו הקש ששבר את גבם של תוניסאים רבים. גל המחאה, שהחל בהפגנות מקומיות בשל המצב הכלכלי הקשה, נעשה אלים יותר ויותר ולא בא לידי סיום גם לאחר שבן עלי נמלט מהמדינה ומצא מקלט בסעודיה. 

 

על פי אחד המסמכים שפירסם אתר ההדלפות, דיפלומטים אמריקנים כינו את הנשיא התוניסאי המודח ומשפחתו בשם "המשפחה", והשוו אותם ל"מאפיה ששולטת בכלכלה התוניסאית". במסמכים גם נטען כי אשת הנשיא - ליילה בן עלי - הרוויחה כסף רב מבניין שבו משוכן בית ספר יוקרתי, וכי השחיתות פושה בכמה משרדים ממשלתיים.

 

בינתיים בתוניס, נמשכים חילופי האש בין חיילים ושוטרים לבין מתפרעים המכלים את זעמם במבנים המזוהים עם שלטונו של הנשיא המודח בן-עלי. סמוך למשרד הפנים התפרשו צלפים ופתחו באש חיה לעבר מפגינים. חילופי אש אירעו גם סמוך לכיכר המרכזית. רשת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" דיווחה כי מפקד המשמר הנשיאותי, עלי אל-סריאטי, נעצר. נמשכים הדיווחים על ביזה, הצתת חנויות ובתי עסק.

 

צילום: AP

 

חילופי האש והמהומות בתוניסיה נמשכים גם לאחר השבעתו היום של יו"ר הפרלמנט, פואד אל-מבזע, לנשיאה הזמני של המדינה. אל-מבזע נשבע אחר הצהריים אמונים ובנאומו הפומבי הראשון הטיל על ראש הממשלה,

 מוחמד אל-ר'נושי, את האחריות להקמת ממשלה חדשה ולקיום בחירות בתוך 60 יום, בהתאם לחוקה.

 

הגורם העיקרי למהומות האחרונות בתוניסיה, שנחשבה עד כה ל"אי של שקט" בצפון אפריקה, הוא המצב הכלכלי הקשה בו שרויה המדינה. שיעור האבטלה בתוניסיה גבוה (14%) וצעירים רבים מתוסכלים משום שאינם מוצאים מקום עבודה. סיבה נוספת לזעם של אזרחים רבים היא היד הקשה שמפעילות רשויות המדינה נגד גילויי ביקורת על השלטון - בתקשורת הכתובה והאלקטרונית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבי המהפכה? ג'וליאן אסאנג'
צילום: רויטרס
עשתה לביתה על חשבון הציבור. אשת הנשיא המודח ליילה בן עלי
צילום: AFP
אחוות אחים. הפגנת תוניסאים בירדן
צילום: AFP
מומלצים