שתף קטע נבחר

 

ההתקוממות הצליחה: נשיא תוניסיה ברח מהמדינה

התקוממות מוצלחת נדירה במדינה ערבית: שעות אחרי שהנשיא בן-עלי הכריז על מצב חירום, פיזור הממשלה והקדמת הבחירות, דיווחה התקשורת הערבית כי הוא עזב את המדינה. המהומות בתוניס, שבהן דורשים מפגינים מהנשיא להתפטר בשל האבטלה והיעדר חופש הביטוי, נמשכות. מדינות שכנות מביטות בדאגה

זה הולך ונראה כמו מהפכה עממית מוצלחת היסטורית בעולם הערבי: ראש ממשלת תוניסיה, מוחמד רנושי, הכריז הערב (יום ו') כי מעתה הוא ממלא באופן זמני את תפקידו של הנשיא, זין אל-עבדין בן-עלי, שלפי דיווחים בתקשורת הערבית נמלט מהמדינה למלטה. ההודעה באה אחרי ימים ארוכים של עימותים בין כוחות הביטחון למפגינים, שדרשו מהנשיא להתפטר על רקע האבטלה הגואה והיעדר חופש הביטוי.

 

 

מוקדם יותר הכריז הנשיא בן-עלי על פיזור ממשלתו ועל הליכה לבחירות מוקדמות בחודש יוני, בעקבות מהומות הדמים שבהן נהרגו עשרות ושהתפשטו אתמול לבירה תוניס. זמן מה אחר כך הכריזו הרשויות במדינה על מצב חירום ועל עוצר שייושם בשעות הלילה. הם אסרו על התכנסות של קבוצות המונות יותר משלושה בני אדם.

 

בחלוף שעה קלה החלו כלי תקשורת ערביים לדווח כי הנשיא בן-עלי עזב את המדינה בליווי מטוסי קרב לוביים בדרכו למלטה. ראש הממשלה רנושי נשא בעקבות זאת נאום בטלוויזיה המקומית, שבו הודיע כי הוא שאוחז כעת באופן זמני בסמכויות הנשיא, וכי בכוונתו לכבד את החוקה ולהשיב את היציבות למדינה. "אני נשבע שאכבד את החוקה ואיישם את הרפורמות הפוליטית הפוליטיות, הכלכליות והחברתיות שהוכרזו... בהתייעצות עם כל הצדדים הפוליטיים", אמר.


המדינה בכלוב. מפגינים בתוניס: "בן-עלי רוצח, לא נשכח" (צילום: AFP)

 

אם יש אמת בדיווחים על כך שבן-עלי יצא מתוניסיה, עשוי הדבר לבשר על הפיכתה של המדינה הערבית שבצפון-אפריקה, מדינה שניחנה במשטר דיקטטורי השולט בנעשה ביד ברזל, לדמוקרטית יותר.

 

המפגינים צעדו בבירה: "בן-עלי רוצח"

היום המשיכו המהומות ברחבי תוניסיה לגבות מחיר דמים כבד. 13 בני אדם נהרגו בעימותים בין המשטרה למפגינים רק ביממה שחלפה מאז הכריז הנשיא כי לא יתמודד על כהונה נוספת. גם היום שידרו רשתות הטלוויזיה הערביות תמונות של שוטרים חובטים במפגינים באלות, בעוד האחרונים שרועים על הקרקע.

 

אחרי ההכרזה על מצב החירום הודיעו הרשויות כי אם פקודות כוחות הביטחון יופרו - ייעשה שימוש בכוח נוסף. בהמשך סגרו שלטונות תוניסיה את המרחב האווירי של המדינה, והצבא השתלט על שדה התעופה. טיסות אינן ממריאות כעת משדה התעופה - ואינן נוחתות בו.


כך נראו רחובות הבירה היום. רסן הצנזורה ישוחרר כעת? (צילום: AP)

 

היום ניסו מפגינים בבירה תוניס לפרוץ לבנק המרכזי, ואחרים טיפסו על גג בניין משרד הפנים, אחד מסמליה של הממשלה שאותה ביקשו להדיח. המפגינים צעדו ברחבי הבירה בדרישה מבן-עלי להתפטר, וקראו לו "רוצח". על אחת הכרזות שנשאו נכתב "לא נשכח", כשהכוונה להרג המפגינים בימים האחרונים מאש המשטרה.

 

מפגין: "רק לפני חודש לא חלמנו על התקוממות"

הגורם העיקרי למהומות האחרונות בתוניסיה הוא המצב הכלכלי הקשה בו שרויה המדינה. שיעור האבטלה בתוניסיה גבוה (14%) וצעירים רבים מתוסכלים משום שאינם מוצאים מקום עבודה. סיבה נוספת לזעם של אזרחים רבים בתוניסיה היא היד הקשה שמפעילות רשויות המדינה נגד גילויי ביקורת על השלטון - בתקשורת הכתובה והאלקטרונית.

 

ההפגנות נגד השלטונות בתוניסיה החלו לפני כחודש לאחר שבוגר אוניברסיטה מובטל הצית את עצמו לאחר שהמשטרה החרימה ממנו פירות וירקות שמכר ללא רישיון. באחת ההפגנות נורה אדם מאש המשטרה, ובאירוע אחר מפגין חישמל את עצמו למוות. יש לציין כי מחאה ציבורית היא עניין נדיר למדי בתוניסיה, שהוגדרה באחד מהמסמכים האמריקניים שהודלפו לאתר ויקיליקס "מדינת משטרה".


האמריקנים הגדירו את תוניסיה "מדינת משטרה". אש ברחוב (צילום: AP)

 

היום חסמו מאות שוטרים מצוידים במגנים את השדרה שמול משרד הפנים, שם לפי הדיווחים עברו רבים עינויים לאורך השנים. שוטרים נראו בועטים במפגינים לא-חמושים ומכים בהם באלות. אלפי תיירים כבר פונו מהמדינה בעקבות התסיסה האלימה. "רק לפני חודש לא האמנו שהתקוממות כזו אפשרית בכלל, הודה ביה מנאי, פרופסור לגאולוגיה באוניברסיטת תוניס, "אבל אנשים התקוממו".

 

הנשיא בן-עלי, בן 74, נקט יד ברזל מאז שעלה לשלטון לפני 23 שנה בהפיכת דמים, ודיכא את כל מי שקרא תגר על שלטונו. הוא הכניס למעצר פעילי אופוזיציה רבים והטיל פיקוח הדוק על כלי התקשורת. אתמול הופיע בן-עלי בטלוויזיה של תוניסיה, ובנאום לא אופייני ומלא צער הבטיח רפורמות סוחפות בתקשורת ובפוליטיקה. הוא גם הבטיח לעזוב את תפקידו כנשיא כשכהונתו תסתיים ב-2014 והורה להפחית את מחירי הסוכר, החלב והלחם.

 

פעמון אזהרה למצרים ואלג'יריה

בינתיים חוששים בצפון-אפריקה שהמהומות לא יעצרו בתוניסיה. אלג'יריה כבר ידעה עימותים משלה לפני כשבוע, והמשטר הגיב במעצרים נרחבים, שיצרו שקט מתוח. גם במאוריטניה נשמעה קריאה להמונים לצאת לרחובות. בכל שלוש המדינות הללו הסיבות דומות - הרעה מתמשכת ברמת החיים, שכר עלוב ושיעור אבטלה מאמיר. חוגים נרחבים אינם יכולים לרכוש מוצרי מזון בסיסיים, והבעיות קיימות ביתר שאת בקרב הצעירים.


כוחות הביטחון בתוניסיה. אל-קאעידה עודד את המפגינים (צילום: AFP)

 

כשמזכירים את המהומות הללו לצד המהומות במצרים בשנתיים האחרונות, על רקע מחסור מתמשך במים ובחיטה והשחיקה בשכר, ולצד הקרע המעמיק בסודן והדיווחים על קשיים גם בלוב, מתקבלת תמונת מצב רעועה למדי במדינותיה הערביות של צפון-אפריקה. רק השבוע קרא בכיר באל-קאעידה לעם התוניסאי להפיל את משטרו של הנשיא בן-עלי.

 

תוניסיה היא מדינה חילונית, שמובילה את העולם הערבי בעניינים כמו זכויות נשים וחינוך. ערעור היציבות בה עשוי להיות איתות חמור לאלג'יריה ולמדינות נוספות בצפון-אפריקה, שחלקן, כמו סודן ומאוריטניה, כבר סבלו מפילוג או הפיכה בעת האחרונה.

פורסם לראשונה 14/01/2011 18:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנות בתוניסיה. אסור ליותר משלושה אנשים להתכנס
צילום: AP
אחד המפגינים. עוד 13 נהרגו ביממה האחרונה
צילום: רויטרס
מומלצים