שתף קטע נבחר

"כמחצית מהצרכנים לא קוראים תוויות מזון"

את רוב הצרכנים מעניין רק המחיר, היצרן ותאריך התפוגה, וגם קלוריות ושומן, אך לא הרכיבים והתוספים התזונתיים, כך עולה מסקר המועצה לצרכנות והאגודה לבריאות הציבור. הן השיקו יחד מדריך, שמתיימר לסייע בקריאת הסימונים על אריזות המזון

סקר המועצה לצרכנות והאגודה לבריאות הציבור לקראת הצגת מדריך חדש לסימוני מזון: כמחצית מהצרכנים לא קוראים את תוויות המזון על האריזות.

 

 

מהסקר שערך מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה עולה כי מרבית הצרכנים שמים לב בעיקר לקלוריות ולשומן, למרות שמאז סוף שנות התשעים, מחויבות כל חברות המזון בישראל לפרסם על כל מוצר מזון ארוז את רכיביו, רוב הצרכנים לא קוראים כלל את תווית המזון ומה שמעניין אותם הוא היצרן, המחיר ותאריך התפוגה.

 

רק 17% מקפידים לקרוא את התווית תמיד, ואילו 40% מהצרכנים כלל לא קוראים מה רשום על התווית. ומהן הסיבה העיקרית לכך? חוסר עניין.  רק 10% טוענים כי אינם מבינים את הכתוב, ו-10% לא מאמינים למה שכתוב.

 

יש הבדלים בין נשים לגברים, מבוגרים וצעירים בקריאת תוויות. מהסקר עולה כי כ-50% מהנשים מקפידות לקרוא את התוויות לעומת 29% מהגברים, מבוגרים קוראים תוויות יותר מצעירים.

 

עקב כךהמועצה לצרכנות והאגודה לבריאות הציבור החליטו להשיק מדריך, באתרי האינטרנט של שני הגופים, העוסק בהיבטים השונים של סימון מזון על גבי אריזות המזון. לפי הארגונים, המדריך מציג את ההנחיות לתזונה נבונה ומפרט את ההיבטים המשפטיים והבריאותיים של חוק סימון מזון.

 

במדריך יופיעו הנושאים הבאים:

  • איך בוחרים מוצר מזון
  • מדריך לקריאת תוויות מזון
  • המלצות לתזונה נבונה
  • היבטים משפטיים וצרכניים
  • מילון מונחים תוספי מזון

 

היצרנים מדגישים רכיב אחד ומצניעים רכיב אחר

לפי חוק, היצרנים מחויבים לרשום את כל הרכיבים כולל אלו שנמצאים בכמות מזערית. חלק מהרכיבים יופיעו באותיות ומספרים (בדרך כלל הכוונה למספרים סידוריים של תוספי מזון - מספרי E). היצרן אף חייב לפרט בסימון התזונתי נתונים של חמישה רכיבי תזונה קלוריות (אנרגיה), חלבון, פחמימות, שומן ונתרן.

 

החוק דורש מהיצרנים לסמן את רשימת הרכיבים לפי סדר הימצאותם ברשימה בה הרכיב הראשון נמצא בכמות הגדולה ביותר, ואחריו, בסדר יורד מופיעים שאר הרכיבים. הסדר היורד בו מופיעים הרכיבים מגלה מהו הרכיב העיקרי במוצר והאם יש התאמה בין שם המוצר לרכיבים שיש בו. או במילים אחרות: לדעת בדיוק מה אנחנו קונים. רשימת רכיבי המזון נועדה גם לאפשר להימנע ממזונות העלולים לגרום בעיות בריאותיות או אלרגיה.

 

תווית המזון חייבת לכלול נתונים של שם היצרן, מקום הייצור ואת הכמות, המשקל, התאריך האחרון לשיווק, רשימת רכיבי המזון, הסימון התזונתי, המלצות לאופן שבו יש לאחסן את המוצר ומידע נוסף לרווחת הצרכנים.

 

למרות כל אלה, היצרנים אוהבים לשחק משחקים. לעיתים תוויות המזון עמוסות במידע רב ומבלבל. ישנם כיתובים שונים על האריזה אשר נועדו להדגיש יתרון אחד של המזון כמו "ללא חומרים משמרים", "עשוי מחומרים טבעיים בלבד", "מכיל סיבים תזונתיים", "מכיל דגנים מלאים" "מכיל כך וכך ויטמינים ומינרלים", ולהעלים חסרונות במוצר, כמו סוכר ושומן רווי בכמות גדולה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: סי די בנק
איך אפשר לקרוא את זה?
צילום: סי די בנק
מומלצים