שתף קטע נבחר

ראשי רשויות: לצאת לרחוב, ולזכור את זה בקלפי

הם התרגלו לפניות של משפחות שלא סוגרות את החודש, אבל על רקע עליית מחירי הדלק, הלחם ומוצרי יסוד נוספים, מספרים ראשי רשויות שהלחץ רק גובר: "אנשים שהיו יציבים כלכלית מתחננים לכסף כדי לקנות לחם". הם מרגישים שהציבור סוף סוף מתעורר, וקוראים למחאה: "עוד נהיה כמו מצרים ותוניסיה"

בסביבתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, החלו בימים האחרונים להבין שהתסיסה הציבורית סביב גל ההתייקרויות של מוצרי היסוד אינה עוד דבר שאפשר להתעלם ממנו, ולעכל את הנזק האלקטורלי שעלול להתלוות לו מבחינת הליכוד. מי שבאים במגע יותר מכל עם האוכלוסיות שנפגעות מעליית מחירי הדלק, הלחם, המים, התחבורה הציבורית ומוצרים נוספים, הם ראשי הרשויות, ואמש (יום ג') הם סיפרו ל-ynet על תושבים שקצה נפשם. לדבריהם, אין מנוס מיציאה לרחוב ופתיחה ב"מרי אזרחי".

 

גל ההתייקרויות - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

לנתניהו נועדה הלילה פגישה עם אנשי משרדו, פקידי האוצר ובכירי בנק ישראל, בניסיון לגבש את חבילת ההטבות הסופית שתוצג מחר לראשי הארגונים במשק, אחרי הלחץ שהופעל עליו בימים האחרונים על רקע ההתייקרויות. בכירי המשק יתכנסו בתשע וחצי בבוקר לפגישה במעונו הרשמי של נתניהו בירושלים.


מפגינים נגד עליית מחירי הדלק. אירופה זה לא כאן (צילום: אביאל מגנזי)

 

ראש מועצת שלומי, גבי נעמן, אומר כי לא קיבל את גל ההתייקרויות בהפתעה. "נתניהו הוא ראש ממשלה שידע מאז ומתמיד לקבל החלטות חדות וברורות נגד תושבי המדינה, ובעיקר נגד תושבי הפריפריה בצפון ובדרום. אני מודאג מכך

שהפעם לצד השכבות החלשות, נפגעת אנושות גם שכבת הביניים בחברה הישראלית", הוא אומר.

 

לדבריו, המדיניות הכלכלית הנוכחית חייבת לגרור מחאה משני סוגים: האחת - יציאה לרחובות ולמשרדי הממשלה, למאבק בסיוע הרשויות המקומיות, והשנייה - המשמעותית יותר לדבריו - "לא לשכוח את המצב הקשה, לומר בבירור את התשובה בקלפי, ולהעניש את מי ששותף היום לפגיעה בכיס של משפחות רבות וזוגות צעירים במדינת ישראל". לדברי נעמן, "יש לדעת לבחור מנהיגים שיודעים לא רק לקחת אחריות, אלא גם לתת, ולצערי ידענו כמה כישלונות בעבר".

 

ביישובי הצפון, בעיקר אלה הקרובים לגבול לבנון, מוחים על כך שבעת חירום, כשחיזבאללה יורה קטיושות, וערב הפריימריז והבחירות לכנסת, מציפים הפוליטיקאים את הציבור בהבטחות שנשכחות זמן קצר אחרי שהם חוזרים ברכבי השרד למשרדיהם בירושלים. "בזכות שר האוצר וראש הממשלה הפכנו למדינה יקרה ואירופית", אומר נעמן, "רק שלא האוכלוסייה ולא המצב בארץ מתאימים לאירופה".

 

פניות מ-13 משפחות נזקקות ביום

גם ראש העיר קריית-שמונה, ניסים מלכה, חש את התסכול ברחוב. "יש לחץ כבד על מחלקות הרווחה. אני נתקל באנשים שעד לא מכבר היו יציבים מבחינה כלכלית, ועכשיו פשוט מתחננים למעט כסף כדי לקנות לחם", הוא מספר. "יש ילדים שלא יכולים לקבל לחם טרי לבית הספר או לגן יותר מפעם או פעמיים בשבוע".


השוק בבאר-שבע. "לא להאמין שאין חמלה" (צילום: רועי עידן)

 

לדברי מלכה, הגזרות הכלכליות משפיעות גם על הזוגיות, כשבמשפחות רבות שבהן שני ההורים מרוויחים שכר מינימום ומגדלים שלושה או ארבעה ילדים מתגברים הסכסוכים והמריבות: "משפחות שהפכו בעל כורחן לשק החבטות של הממשלה עלולות להתפרק". יציאה לרחובות, אומר מלכה, היא רק עניין של זמן. "גם שביתה כללית נראית כרגע בלתי נמנעת. אני מקווה שהממשלה תתעשת ותיתן לציבור אפשרות לחיות בכבוד".

 

גם בדרום מרגישים המוני אזרחים את ההתייקרות על בשרם. ראש העיר קריית-מלאכי, מוטי מלכה, ש-40% מתושבי עירו נתמכים כיום על-ידי מחלקת הרווחה העירונית, חושש ששיעורם יגדל לכ-70%. זאת, אחרי שמספר הנזקקים לסיוע הרשויות כבר פחת - בעקבות מאמצים רבים - מ-56%. "בכל יום מגיעות למשרדי בין 12 ל-13 פניות של משפחות שבהן ראשי המשפחה עובדים, אבל אינם מסוגלים לשלם חשבונות ארנונה, מים וחשמל. הן מגיעות עד לפת לחם".

 

גל ההתייקרות במשק - עוד כותרות ב-ynet:

  • בגלל חוב כספי: כפר שלם בלא מים
  • עיני: "עושקים את הציבור פעמיים" 
  • ומה הגזרה הבאה? מתעדכנים בפייסבוק של ynet
  •  

    מלכה נבחר לראש העיר לפני שמונה שנים, כשהיא הוגדרה עיר חדלת פירעון. באותם ימים עובדי העירייה לא קיבלו שכר במשך יותר משנה, המצוקה בעיר הייתה גדולה, ותושבים ועובדי העירייה יצאו להפגין. רבים משרי הממשלה הגיעו לקריית-מלאכי כדי להטות אוזן ולהפנות אליה תקציבים. היום הוא אומר שוב שהמצב בלתי נסבל: "המחאה הציבורית צריכה לצאת מפה, מקריית מלאכי, ואני בראשה".

     

    "זו כלכלה אנטי-ציונית"

    מלכה סיפר כי רק אתמול בבוקר הגיעה ללשכתו אשה צעירה אחרי לידה, וסיפרה כי אין ביכולתה לרכוש מוצרי יסוד כדי לגדל את תינוקה, גם לא תחליף חלב. "נאלצתי להפר את שגרת יומי כדי למצוא תורמים ולסייע לה. אני לא יכול להסתכל לאנשים בעניים", הוא מתאר את המציאות היומיומית.


    המחאה על מחירי הדלק. "מעמד הביניים הופך עני" (צילום: אביאל מגנזי)

     

    "המדינה הזו נותנת ביחד אחת כאילו-העלאות בקצבאות, וביד השנייה מקצצת. תושבים בפריפריה שחיים ממשכורות מינימום לא יוכלו לקבל העלאה של 2.5% בשכר, ומנגד העלאה של 15% במוצרי היסוד. אם המדינה תמשיך במגמה הזו, לא יירחק היום שבו תושבים ייצאו לרחובות כמו בתוניסיה ובמצרים. העול כבד מנשוא".

     

    ראש העיר דימונה, מאיר כהן, המשמש כיושב ראש מטה המאבק של מרכז השלטון המקומי, אמר כי הוא לפחות שמח שסוף-סוף מתחילה מחאה אזרחית ממשית. "כבר חודשים אני עומד ומשתאה אל מול האדישות של הציבור הישראלי.

    אני רואה את הגזרות ואת הזחיחות וקלות הדעת שבה נוהגים המנהיגים שלנו כלפי אזרחי המדינה הזו. לא זו המדינה שלה ייחלתי, אני לא מאמין שאין חמלה".

     

    גם כהן מספר על האי-נעימות שהוא חש מדי יום כשהוא עומד מול אזרחים - חלקם דומעים - שמתלוננים שאין להם כסף לשלם את חשבון המים או להפעיל את תנור החימום. "יושבים כל מני פקידי אוצר שנותנים לנו הרצאות מלומדות על הכלכלה הישראלית, אבל מי שמנהל את הכלכלה היום מנהל כלכלה אנטי-ציונית, כי כלכלה שלא מתחשבת בעולים חדשים, בקשישים, בסטודנטים ובנכים, והופכת את מעמד הביניים לעני למרות שהוא מתייצב יום-יום בעבודתו, זו כלכלה שאין לי לומר עליה אלא שהיא אנטי-ציונית. כדאי לצאת למאבק, למרי אזרחי".

     

    בהכנת הידיעה השתתפו חגי עינב, טובה דדון ואילנה קוריאל
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    גבי נעמן. "נתניהו ידע תמיד לפגוע בתושבי המדינה"
    צילום: אביהו שפירא
    ניסים מלכה. "לחץ על מחלקות הרווחה"
    צילום: אביהו שפירא
    מוטי מלכה. באה צעירה שלא יכולה לקנות אוכל לתינוק
    צילום: רועי אסרף
    צילום: חיים הורנשטיין
    ראש העיר דימונה מאיר כהן. "אין פה חמלה"
    צילום: חיים הורנשטיין
    מומלצים