שתף קטע נבחר

מחקר של הכנסת: מי מעסיק מסתננים? המדינה

בדיקת המרכז למחקר ומידע בכנסת העלתה שמוסדות המדינה והשלטון המקומי מעסיקים מסתננים - שלא כחוק. בדיוני הוועדה לעובדים זרים התברר שמדיניות הממשלה והחוסר בפקחים מונעים אכיפה של החוק האוסר העסקת מסתננים

"המדינה והרשויות המקומיות מעסיקות מסתננים שלא כחוק", נאמר במסמך שהוגש היום בכנסת לוועדה לענייני עובדים זרים. בדיקה שערך המרכז למחקר ומידע של הכנסת העלתה כי בגלל מדיניות הממשלה להימנע מאכיפת החוק האוסר העסקת מסתננים ומבקשי מקלט, לא ננקטים כיום צעדי אכיפה נגד המעסיקים אותם, גם אם מדובר במוסדות המדינה והשלטון המקומי.

 

 

"התוצאה יוצרת אבסורד שעובד זר שנכנס לישראל באשרה חוקית מוגבל לעבודה בתחומים מסוימים ואילו מסתנן שנכנס לישראל שלא כחוק יכול לעבוד כמעט בכל עבודה ולהתחרות בעובדים הישראליים במקצועות שבהם לא נדרשת הכשרה מקצועית או לכל היותר הכשרה מעטה", נאמר במסמך.

 

הבדיקה העלתה כי אין אכיפה של האיסור שנקבע בהחלטות הממשלה על הרשויות המקומיות ותאגידים הקשורים ברשויות המקומיות להתקשר עם חברות קבלניות אשר מעסיקות מסתננים. לעומת זה, הוראות החשב הכללי אוסרות התקשרות עם חברות קבלניות שמעסיקות עובדים לא-ישראליים (למעט מומחים ופלסטינים) בענפי הניקיון הבניין והתשתיות.

 

יוסי אדלשטיין, מנהל האגף לזרים ברשות האוכלוסין, אמר לוועדה כי משרד הפנים מבצע בימים אלה פעולות אכיפה וקמפיין תקשורתי נגד העסקת עובדים זרים שלא כחוק. עם זאת גם הוא ציין כי "לא מתקיימת אכיפה נגד מעסיקים של מסתננים עד להודעה חדשה ובהתאם לתשובת המדינה לבג"צ שעל פיה לא תתחיל נקיטת צעדים אלא לאחר השלמת תהליך ההיערכות לאכיפה, כמו הקמת מתקן השהייה בנגב למסתננים וקביעת מדיניות כוללת כלפיהם".

 

4 פקחים בלבד בתמ"ת

אדלשטיין הוסיף כי יתכנו צעדים אחרים כלפי מעסיקי המסתננים העוברים על תנאי ההעסקה של עובדיהם בנושאי ביטוח בריאות, ביטוח לאומי, בטיחות וגהות ותנאי שכר. אבל מהדיון עלה כי גם אכיפת דיני העבודה אינה מתבצעת משום שלאגף האכיפה במשרד התמ"ת ארבעה פקחים בלבד, כלפי עובדים זרים עם אשרת עבודה. האגף מצפה מחודש יוני לתוספת של 12 פקחים.

 

בתגובה לטענה שמשרד הביטחון העסיק עובדים לא חוקיים בפינוי מאחז בשומרון אמר ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) ש"יש פסול עקרוני בהעסקת עובדים לא חוקיים, ואנחנו עלולים להגיע לקצה מטורף אם המדינה תשתמש בעובדים לא-חוקיים כדי לאכוף את החוק, כמו ששליט לוב קדאפי משתמש בשכירי חרב נגד המפגינים נגדו". רב-סרן שגיב ליכטמן, ראש מדור אזרחי כלכלי במשרד הביטחון טען כי בפינוי המאחז לא הועסקו מסתננים אלא פלסטינים וישראלים. "אנחנו עדיין בודקים אם מדובר בפלסטינים עם היתר עבודה או ללא היתר".

 

בסיכום קרא יו"ר הוועדה ח"כ יעקב כץ (איחוד לאומי) למשרדי הממשלה ולרשויות המקומיות להפסיק את העסקת המסתננים. "הממשלה לא יכולה להעביר החלטה ובו זמנית להתעלם ממנה ולעבור על החוק. הרשויות צריכות לתת עדיפות לחברות המעסיקות עובדים ישראליים. לא יתכן שיצאו בקמפיין לקנות תוצרת כחול-לבן אבל יעסיקו מסתננים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה נגד מסתננים - מול מגדלי אקירוב
צילום: עופר עמרם
מומלצים