שתף קטע נבחר

צילום: AP

מצרים: "כהונת הנשיא תוגבל לשתי קדנציות"

ועדת המומחים שהוקמה לאחר הדחתו של חוסני מובארק המליצה על ביצוע עשרה שינויים בחוקת המדינה כדי לענות על תביעות המפגינים. שופט מצרי: "יש ליקויים חמורים בהמלצות הוועדה, שלא מעניקה לשחקנים החדשים בפוליטיקה מספיק זמן כדי להתארגן ולהקים מפלגות לפני הבחירות הקרובות"

הפוליטיקה המצרית נפתחת בפני כ-ו-ל-ם? ועדת מומחים במצרים המליצה היום (יום א') על עשרה שינויים בחוקה, בהם פתיחת הבחירות לנשיאות המדינה בפני כל אחד והגבלת תקופת הכהונה של הנשיא לשתי קדנציות. אם יאושרו ההמלצות, מדובר בשינוי דרמטי במערכת השלטונית במדינה שבה שלט הנשיא, חוסני מובארק, במשך שלושה עשורים.

 

 

השינויים שהציעה ועדת המומחים יובאו למשאל עם מאוחר יותר השנה, ונראה כי הם עונים על רוב הדרישות של המוני המפגינים, שתבעו לבצע רפורמות פוליטיות משמעותיות וכינון דמוקרטיה אמיתית והביאו להדחתו של מובארק מהשלטון לאחר 18 ימי מהפכה.  


השינויים המוצעים יענו על תביעות המפגינים? כיכר א-תחריר (צילום: רויטרס)

 

עם זאת, במצרים יש כאלה שחוששים שהשינויים המוצעים אינם מספיק מרחיקי לכת כדי להבטיח מעבר לשלטון דמוקרטי וכי הם יאפשרו ל"שלטון הישן", הפעם בהנהגת הצבא, לשמור על אחיזתו בשלטון.

 

"מועמדים עצמאיים יוכלו לרוץ לנשיאות"

השינוי החשוב ביותר בחוקה שהוצע על ידי ועדת המומחים, שבה שמונה חברים, הוא הסרת המגבלות על אזרחים שרוצים לרוץ לנשיאות.

אם יאושר השינוי במשאל עם, יוכלו גם מועמדים עצמאיים ומועמדים של מפלגות קטנות לרוץ לנשיאות.

 

"בעבר נמנעה מאיתנו הזכות להציע מועמדים לבחירה. כעת הם פותחים את הדלת עבור כל אחד שרוצה לרוץ. אנחנו הולכים צעד קדימה", אמר אחמד מקלי, שופט מצרי שתומך בביצוע רפורמות במערכת השלטון.

 

על פי השינוי המוצע לחוקה, אזרח מצרי שירצה לרוץ לנשיאות יצטרך לענות על אחת משלוש הדרישות הבאות: איסוף 30 אלף חתימות מ-15 מחוזות במצרים (מתוך 29 מחוזות); קבלת אישור מלפחות 30 חברי פרלמנט נבחרים; ייצוג מפלגה שבה לפחות חבר אחד בבית הנבחרים.

 

צילום: AP

 

ועדת המומחים גם הציעה כי הרכב של שופטים יפקח על תהליך הבחירה לנשיאות, ובכך יענה על הביקורת התכופה שנמתחה על "גניבת הבחירות" על ידי הממשלה כדי להבטיח שמפלגתו של מובארק תמשיך לאחוז בשלטון. הוועדה גם הציעה להגביל לחצי שנה את חוקי החירום במדינה, שנאכפים זה 30 שנה – בכפוף לאישור הפרלמנט הנבחר. כל בקשה להאריך את תוקף חוקי החירום תובא למשאל עם, הציעה ועדת המומחים.

 

יו"ר ועדת המומחים: "מדובר בחוקה זמנית בלבד"

עם זאת, יו"ר הוודעה, טארק אל-בישרי, הנחשב לאחד המוחות המשפטיים הגדולים ביותר של מצרים, אמר כי השינויים המוצעים "מהווים חוקה זמנית. מאוחר יותר יהיה אפשר לנסח חוקה חדשה".

 

ואיך מגיבים במצרים לשינויים המוצעים בחוקה? איסלאם לוטפי, פעיל למען דמוקרטיה במצרים וחבר תנועת האופוזיציה "האחים המוסלמים", אמר כי ההבטחה לכתוב מחדש את החוקה עונה על התביעות העיקריות של המפגינים נגד שלטונו של מובארק. אולם, הוא גם קרא לצבא להסיר את המגבלות על הקמת מפלגות חדשות. "אחרת, הצבא ייפול קורבן לאנשי עסקים ולשחיתות", אמר לוטפי.

 

טחני אל-ג'יבלי, סגן נשיא בית המשפט החוקתי במצרים, אמר כי בשינויים המוצעים לחוקה יש "ליקויים חמורים" בניהול תקופת מעבר השלטון משום שמשמעותם ריצה מהירה לבחירות מבלי לתת לשחקנים הפוליטיים החדשים במצרים מספיק זמן כדי להקים מפלגות פוליטיות.

 

"ההצעות מונעות מהכוחות החדשים בשטח את הזכות להתארגן ולהקים מפלגות חדשות שירוצו בבחירות הללו", אמר אל-ג'יבלי. "הן הופכות את הבחירות הקרובות לנגישות באופן בלעדי עבור הכוחות הישנים", כמו "האחים המוסלמים ושרידי המשטר הישן, בעיקר אנשי העסקים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוף השלטון הישן במצרים?
צילום: AP
מומלצים