שתף קטע נבחר

מחקר מגלה: החום טוב לילדים - אל תורידו אותו

"חום הוא לא מחלה, התרופות לא נחוצות ועלולות להאריך את המחלה", טוענים רופאי ילדים בארצות הברית. יו"ר איגוד רופאי הילדים בישראל מתנגד: "אין כל בעיה במתן תרופות, אך מתחת ל-38.5 אין צורך בהן", כך מדווח "ידיעות אחרונות"

כל הורה מכיר את הנוהל הזה בעל פה: כשהילד חוזר מהגן עם חום מיד נשלפת קופסת האקמול או האדוויל, ו"מלחמת הכדורים" במדחום מתחילה. אבל אם תשאלו את רופאי הילדים בארצות-הברית, מתברר שהחום דווקא טוב לבריאות, וכי המאמצים להפחתתו הם שעלולים לגרום לנזק.

 

 

מיתוס התרופות נשבר

רופאי האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים, אחד הגופים המקצועיים והרציניים בעולם הרפואה, שברו אתמול את המיתוס המוכר לטיפול בחום כשהזהירו מפני השימוש בתרופות לשם הפחתתו.

 

לטענת החוקרים, השימוש בפרצטמול (אקמול ודומיו) ובאיבופרופן (אדוויל, נורופן ודומיהם) כ"מפחיתי חום" עשוי להאריך את משך המחלה ואף לגרום לסיבוכים. רופאי האיגוד האמריקאי מבססים את מסקנתם על הגישה שלפיה חום הוא הדרך הטבעית של הגוף להילחם בזיהום. "ההורים צריכים להבין שחום כשלעצמו אינו מהווה כל סכנה לילד שבריאותו בדרך כלל טובה‭,"‬ כותבים המחברים. "חום הוא לא מחלה. למעשה, זהו מנגנון פיזיולוגי המסייע לגוף להילחם בזיהום".

 

את התרופות השונות להפחתת חום ולשיכוך כאבים ניתן להשיג גם ללא מרשם רופא, מה שהופך אותן לנפוצות מאוד בקרב ילדים שנוטים להידבק במחלות עונתיות. יתרה מזאת, בעולם במערבי שליש מהביקורים אצל רופאי הילדים הם בשל "מחלת חום‭,"‬ ואלה, כידוע, מסתיימים לרוב בהמלצה של הרופא ליטול את אותן תרופות כדי לשפר את הרגשתו של הילד החולה.

 

כיוון שנטילת מינונים גבוהים מדי של אותה התרופה אסורים, ולאור העובדה שהחום - גם אחרי שכבר ירד - נוטה לעלות במהירות בחזרה, בשנים האחרונות פיתחו לעצמם הורים רבים שיטה מתחכמת: שילוב תרופות משני הסוגים - פרצטמול ואיבופרופן - לסירוגין.

 

התרופות עלולות לפגוע בכליות

אלא שבמאמר שהתפרסם אתמול במגזין "פדיאטריקס" האמריקאי לרפואת ילדים מזהירים החוקרים כי השימוש בפרצטמול נקשר בעבר להתפתחות אסתמה, ואילו האיבופרופן עלול - במקרים נדירים - לגרום לכיבי קיבה ואפילו לפגיעה בכליות.

 

לטענתם, הורים שסובלים מ"חרדת חום" נוטים לעשות שימוש יתר בתרופות כדי להפחיתו ובכך עשויים לסכן את ילדיהם.

 

באשר לשימוש בתרופות משני הסוגים, חברי האקדמיה האמריקאים קובעים כי בשלב זה אין מספיק מידע באשר לבטיחות השיטה הזו ומזהירים מפני תופעות לוואי שעלולות לצוץ בעקבותיה.

 

בישראל מתנגדים למחקר

אז מה כדאי לעשות כשהספרות במדחום מטפסות מעלה? להשקפתם של החוקרים האמריקאים, במקום להפריז בטיפול תרופתי מומלץ להשגיח על הילד ולוודא שתסמיני המחלה אינם מחמירים וכי הילד אינו מיובש.

 

ואולם בישראל לא כולם מסכימים עם העמיתים מארצות-הברית: "מתחת לחום של ‭38.5‬ מעלות צלזיוס אכן אין צורך במתן תרופות להורדת חום‭,"‬ מסביר פרופ' מתי ברקוביץ‭,'‬ יו"ר איגוד רופאי הילדים בישראל. "ואולם לקביעה של איגוד הרופאים האמריקאי שלפיה במקרה של חום קל אין לתת תרופה - אני מתנגד נחרצות. אין ביסוס מדעי לעובדה שמתן תרופה להורדת חום נמוך מאריך את משך המחלה".

 

עוד ציין פרופ' ברקוביץ‭:'‬ "אם הילד אינו חש בטוב, אפשר בהחלט לתת לו תרופה, שכן אין בכך כל נזק. בזמן שהילד סובל מחום, רצוי לא להלבישו בבגדים חמים מדי ולהקפיד על מתן שתייה מרובה. אין להכריח את הילד לאכול, אלא להציע לו דברים קלים לעיכול. לגבי הטיפול המשולב של תרופות להורדת חום - אכן אין מספיק מידע על היעילות ועל הבטיחות שלו".

 

כך תתגברו על החום

  • ביגוד: הלבישו את הילד החולה בבגדים קלים.

 

  • שתייה: עודדו את הילד לשתות כמויות רבות של נוזלים.

 

  • סביבה: אל תחממו מדי את החדר ואת חלל הבית.

 

  • לא להתאמץ: הקפידו שהילד ינוח לאורך כל שעות היום.

 

  • קחו אוויר: במקרה של צינון ניתן להשתמש במכשיר אדים קרים.

 

  • אף סתום: ניתן להשתמש בתמיסת מי מלח.

 

  • שינה ערבה: אין צורך להעיר את הילד באמצע הלילה כדי לתת לו תרופות.

 

  • הישארו ערניים: אם החום עולה או שאינו יורד, יש לפנות מיד לעזרה רפואית. 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הורים שסובלים מ"חרדת חום" נוטים להפריז בתרופות
צילום: shutterstock
מומלצים