שתף קטע נבחר

גראס מכפיל הסיכון להפרעות פסיכוטיות בנוער

מחקר הולנדי, שנערך בקרב כ-2,000 בני נוער, מצא כי השימוש בגראס מכפיל את שיעור הלוקים בהפרעות פסיכוטיות זמניות או ממושכות, הכוללות הזיות וניתוק חברתי. זו הפעם הראשונה שקשר שכזה הוכח מחקרית

שימוש בגראס במהלך גיל ההתבגרות מגביר את הסיכון לתסמינים פסיכוטיים זמניים או ממושכים (הכוללים בין היתר הזיות וניתוק קשר מהסביבה): כך מגלה לראשונה מחקר שפורסם השבוע בכתב העת הרפואי בריטיש מדיקל ג'ורנל.

 

המחקר: הוכיח לראשונה קשר

גראס הוא הסם השכיח ביותר ברחבי העולם, בעיקר בקרב צעירים. הוא קשור לסיכון מוגבר למחלות נפש, אולם עד כה לא היה ברור האם ישנו קשר ישיר בין השימוש בו לבין פסיכוזה, או שמא אנשים הסובלים מפסיכוזה משתמשים בו יותר מאחרים.

 

צוות חוקרים, בראשות פרופ' ג'ים ון אוס מאוניברסיטת מסטריכט בהולנד, בדקו את הקשר בין השימוש בגראס לבין שכיחות תסמינים פסיכוטיים במשך 10 שנים. המחקר נערך בגרמניה וכלל 1,923 בני נוער וצעירים בגילאי 14 עד 24 שנים. החוקרים הוציאו מהמחקר כאלו שדיווחו על שימוש בגראס או כאלו שסבלו מהפרעות פסיכוטיות בתחילת המחקר.

 

במהלך המחקר עבור הנבדקים עברו בדיקות והערכה שלוש פעמים, במרווחים של כשלוש-ארבע שנים. מהמחקר עלה כי הסיכון ללקות בתסמינים פסיכוטיים היה כפול בקרב אלו שהשתמשו בגראס. הסיכון נשאר כפול גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון נתונים נוספים כמו גיל, מצב סוציואקונומי או שימוש בסמים אחרים.

 

"ממצאי המחקר מסייעים להבהיר את הקשר בין גראס להפרעות פסיכוטיות", כתבו החוקרים. "המחקר מראה כי גראס הוא גורם סיכון סביבתי, המשפיע על הסיכון ללקות בתסמינים פסיכוטיים חולפים או קבועים".


גראס. 16.5% מבני הנוער מעשנים (צילום: index open) 

 

יותר בני נוער משתמשים - פי שניים עולים חדשים

מנתוני הרשות למלחמה בסמים עולה כי שיעור המשתמשים בסמים בישראל עומד על כ-10%. אצל בני נוער מזנק אחוז המשתמשים ל-16.5%. הנוער העולה משתמש פי שניים מנוער ישראלי בסמים מסוג קנאביס, חשיש ומריחואנה (11.4% לעומת 5.6%).

 

הקאנביס הוא הסם הנפוץ ביותר בעולם. מדיווחים בספרות הרפואית עולה כי כ-300 מיליון בני אדם ברחבי העולם צורכים קנאביס, הצמח ממנו מיוצרים גראס וחשיש. בתקשורת הכתובה והאלקטרונית מתייחסים רבות אל צריכת הגראס ותוצריו כסם קל ולא מזיק, אולם מדובר בסם הגורם לסיכונים מוחיים וגופניים.

 

כבר בתחילת שנות ה-70 פורסמו מספר מחקרים אשר גילו בקרב נבדקים שצרכו גראס בכמות רבה והוגדרו מכורים עדות לדילדול בקליפת המוח (הקורטקס), שבאה לידי ביטוי בעיקר בהתרחבות חדרי המוח. מכורים אלו סבלו גם מפגיעה בזיכרון, תוקפנות ותופעות דיכאוניות. מחקרים דומים שנערכו מאוחר יותר אימתו כי כמות החומר האפור במוח (המכיל גרעיני תאי עצב) דלילה יותר בקרב משתמשי הגראס.

 

עשן הגראס מכיל יותר חומרים סרטניים מאשר עשן טבק רגיל. במחקר שנערך בקרב מעשני גראס באופן קבוע הודגמו שינויים בריריות של מערכת הנשימה, הדומים לשינויים המתרחשים בקרב מעשני טבק. מחקרים רבים אחרים גילו כי מספר משמעותי של מעשני גראס לוקים בגידולים ממאירים באיזור שבין מיתרי הקול לחלל הפה, כולל הלשון. הגראס, כך עולה ממחקרים אחרים, מגביר גם את הסיכון ללקות באוטם שריר הלב (התקף לב) ומחלות כלי דם נוספות.

 

גראס: פוגע בפוריות בנשים

השפעה שלילית נוספת של הגראס היא על מערכת הרבייה. בגברים, מנה אחת של THC גורמת להורדת רמת הטסטוסטרון (ההורמון הגברי) ומספר תאי הזרע. בנשים - עישון סיגריה המכילה 1 גרם גראס עם THC גורמת להפחתה של 30% בריכוז ההורמון המבייץ בזמנים מסויימים במחזור החודשי.

 

הגראס יכול להשפיע לרעה על הפוריות בנשים גם דרך עיכוב הורמונים נוספים. קיימות עדויות לכך שחשיפה תוך רחמית של העובר לגראס קשורה להשפעות על ההתנהגות וההתפתחות של הילוד, במיוחד בחודשים הראשונים לאחר הלידה. בקרב ילדים בגילאי ארבע עד תשע שנים, שהיו חשופים בעודם עוברים לגראס, נתגלו הפרעות בקשב, בזיכרון ואף בתפקודים חשיבתיים גבוהים. קיימים גם דיווחים על שכיחות רבה יותר של גידולים ממאירים בילדים שנחשפו לגראס בעודם עוברים.

 

 

אחד ההיבטים המסוכנים של צריכת הגראס הוא בהשפעתו על אופן הנהיגה. בשנת 1999 פורסם מחקר בו נבדק הקשר בין צריכת גראס לתאונות דרכים. במחקר נכללו 60 מתנדבים בריאים אשר עברו הערכה מקיפה כתנאי להכללתם בניסוי, כולל בדיקת שתן לשלילת צריכה של סמים. בקרב מעשני סיגריות המכילות THC נפגעו מהירות התפיסה, התנועה וכושר הדיוק. כך, למשל, באוסטרליה דווח שהחומר THC נמצא ב- 11.8% מבדיקות הדם של נהגים שנהרגו בתאונות דרכים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתבגר מעשן גראס? יש סיכוי לניתוק חברתי
צילום: index open
מומלצים