שתף קטע נבחר

מורשת קדאפי: חולמים על "ארה"ב של אפריקה"

מנהיג לוב קידם שנים את רעיון האחדות של אפריקה, וחלם על ממשל אחד על-יבשתי. כעת הוא שקוע במלחמת האזרחים, אך באיחוד האפריקני שבו היה כה דומיננטי ממשיכים לדון במורשתו. עם 4 חברות מושעות ו-3 בטלטלה פוליטית, החלום רחוק במיוחד

מועמר קדאפי אולי נלחם באכזריות על שלטונו, וסופג גינויים וסנקציות מקיר לקיר, אבל באיחוד האפריקני ממשיכים בינתיים לקדם דווקא את התוכנית הגרנדיוזית שיזם וטיפח בעצמו בשנים האחרונות: הקמת "ארצות הברית של אפריקה". בימים האחרונים נקטו באיחוד צעדים ראשוניים בדרך להגשמה - אולי - של החזון היומרני.

 

גורמים רשמיים באיחוד האפריקני נפגשו אתמול (יום ג') ושלשום במטה הארגון באתיופיה כדי לדון בהקמת "רשות האיחוד האפריקני", מוסד שיחליף את נציבות האיחוד האפריקני הנוכחית, במטרה לאחד בסופו של דבר את כל מדינות אפריקה תחת ממשלה אחת. במשך שנים היה זה קדאפי שקידם את הרעיון בוועידות הפסגה של האיחוד, ואפילו שידל את מדינות במערב אפריקה לתמוך במהלך. כמה ממנהיגי היבשת אכן תמכו ברעיון.


קדאפי. רעיון האחדות ישרוד גם בלעדיו? (צילום: רויטרס)

 

כשקדאפי התמנה לנשיא האיחוד האפריקני ב-2009, חברות האיחוד הודיעו כי הן יקימו את הרשות הזו, תוכנית שגיבשו

בהמשך אותה השנה בוועידת פסגה שקדאפי אירח בעיר הולדתו סירת. גורמים רשמיים באיחוד האפריקני סירבו להתייחס השבוע לקשר של קדאפי לקידום הרעיון. האיחוד האפריקני הקים בשבוע שעבר צוות של חמישה מנהיגים כדי לתווך במשבר בלוב, שם נמנו כבר אלפי הרוגים. האיחוד גינה את "השימוש הלא-פרופורציונלי בכוח", אך לא אמר אם על קדאפי להישאר בשלטון לדעתו.

 

המומחה פרנסיס איקומה הסביר לסוכנות הידיעות AP כי אף שקדאפי הוא התומך הראשי ברעיון האחדות האפריקנית, רעיון האיחוד צמח כבר בשנות ה-60 של המאה הקודמת. "הייתי רוצה להאמין שהמסר שהם מעוניינים להעביר הוא שהרעיון של שילוב כוחות יבשתי לא ייעצר לפתע רק משום שקדאפי אינו שם עוד", אמר. בטקס הפתיחה של הוועידה שלשום אמר היועץ המשפטי של האיחוד האפריקני, בן קיוקו, כי הרשות החדשה תאפשר לאיחוד האפריקני למלא תפקיד פעיל יותר, להמשיך להיות רלוונטי עבור תושבי אפריקה ולעמוד באתגרים.


מתנגדי קדאפי מכינים את התחמושת, בשבוע שעבר (צילום: AP)

 

האיחוד האפריקני עוסק ברעיון האחדות בתקופה קשה במיוחד מבחינתו. מבין 53 חברות הארגון ארבע מושעות, שלוש יודעות או ידעו בחודשים האחרונים התקוממות עממית, ואחת נוספת - סומליה - שקועה במלחמת אזרחים זה 20 שנה. מצרים ולוב, שתיים מהתורמות הגדולות ביותר של האיחוד האפריקני, נמצאות בטלטלה פוליטית, וגם חוף השנהב שבמערב

היבשת שרויה במעגל אלימות בלתי פוסק על רקע סירובו של הנשיא לעזוב את השלטון חרף הפסדו לכאורה בבחירות.

 

לוב מילאה במשך שנים תפקיד מרכזי באיחוד האפריקני, וקדאפי השתמש בנפט של ארצו כדי לממן את הפיכתו של "ארגון אחדות אפריקה" הישן לאיחוד האפריקני ב-2002. עדיין לא ברור עם רעיון האחדות האפריקני של קדאפי נועד להוביל למשטר דמוקרטי. אחרי הכל, הוא זה שעם מינויו לראש האיחוד ביקש מהכול לקרוא לו מעתה: "מלך המלכים של אפריקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מצרים. תורמת גדולה - בטלטלה פוליטית
צילום: רויטרס
חמוש בסומליה. האנרכיה שולטת
צילום: רויטרס
מומלצים