שתף קטע נבחר

חיפה כימיקלים לוועד: "שביתה, רק בתנאים שלנו"

הנהלת המפעל דורשת שהעובדים יחתמו על מסמך, לפיו השבתת העבודה תתבצע לאחר ש"יינקטו הצעדים הנדרשים, כפי שייקבע על ידי ההנהלה" - לפני שיסכימו להחזירם לעבודה. יו"ר הוועד: "ההנהלה מראה שביכולתה לגרום לנו להידרדר לעוני"

 

מאבק עובד מפעל חיפה כימיקלים צפון בהנהלה, נמשך, אך "לובש" צורה מעט יוצאת דופן. לאחר שאתמול ארגון כוח לעובדים הודיע להנהלת המפעל שהוא "סחב" להסתדרות את ועד העובדים של חיפה כימיקלים והשבית את המפעל, החליטה ההנהלה שלא לאפשר את המשך העבודה כלל. זאת, לדברי העובדים, כל עוד העובדים לא יחתמו על מסמך לפיו כל השבתה נוספת של העבודה תתבצע לאחר ש"יינקטו הצעדים הנדרשים, כפי שייקבע על ידי ההנהלה, לשם מניעת סיכונים בטיחותיים, פגיעה באיכות הסביבה, ונזק למתקנים גופם".

 

צעדי הוועד הנוכחיים ננקטים על רקע סירוב ההנהלה לדרישות העובדים לבטל את הכוונה לפטר 40 מתוך 250 העובדים, להעלות את שכרם בגובה 8% ולבטל את הנוהג, לדבריהם, של אי תשלום עבור שעות נוספות כחלק מחידוש ההסכם הקיבוצי. נציין שהלנת שכר מהווה עבירה פלילית. עוד דורשים העובדים שבמפעל, המאחסן ומייצר חומרים מסוכנים, יוצב צוות חירום רפואי.

  


"דרשו מאיתנו לחתום על שביתה - בהתאם לתנאי ההנהלה". נוסח המכתב 

 

לאחר שהשביתו אתמול העובדים את המפעל בין השעות 08:00-16:00, הם התייצבו לעבודה למשמרת הערב. עם זאת, ההנהלה מנעה מהם להתחיל בעבודה. אתמול הודיעה ההנהלה לרובם שלא להגיע לעבודה, ביטלה את ההסעות וסגרה את חדר האוכל. על אף הצעדים העובדים הגיעו לעבודה כרגיל, אך נותרו ללא מעש.

 

יו"ר הוועד, אלי אלבז, זעם על "השבתת המגן" של ההנהלה וטען שצעד זה נעשה כדי לגרום לעובדים לוותר על דרישותיהם מחשש להגעה לפת לחם. "רוב העובדים כאן מרוויחים פחות מ-5,000 שקל, והם נמצאים כאן שנים רבות. ההנהלה מנסה להראות לנו שהיא יכולה לגרום לנו להידרדר לעוני, לשבור את ההתארגנות ולהימנע מלתת לנו תנאים", אמר אלבז.

 

לדברי העובדים, בפגישה שנערכה אחר הצהריים בין הנהלת המפעל לנציגי הוועד וכוח לעובדים, הם נדרשו לחתום על המסמך בו הם מתחייבים לא להשבית שוב את המפעל, אלא בתנאים שיקבעו על ידי ההנהלה. לטענתם נאמר להם שללא חתימתם, לא יורשו לשוב לעבודה.

 

"מתברר שאיומי המנהלים הבכירים על העובדים שיגרמו להם לרעוב לפת לחם לא נאמרו סתם. לא ניכנע, לא נחתום על המכתב שמונע מאיתנו לשבות, ואם צריך נגיע גם לבית הדין לעבודה", אמר אלבז. נציין שגורמים במפעל טענו בפני ynet ש'שביתת המגן' נעשתה בשל פגיעה במכונות המפעל בזמן שביתת העובדים והצורך בתיקונן טרם הפעלתם המחודשת".

 

העובדים כעסו על ההסתדרות - והצטרפו לכוח לעובדים

אתמול, כאמור, הודיע ועד העובדים להנהלה ולהסתדרות שהאחרונה חדלה מלהיות הארגון היציג של הוועד. זאת, לטענתם, בשל שיתוף פעולה בינה לבין ההנהלה - מאחורי גבם של העובדים. "אנחנו יותר מ-40 שנה בהסתדרות - והם במקום לתמוך בנו נתנו להנהלה לאיים על הוועד בפיטורים ועשו מהלכים מאחורי הגב שלנו בלי להתייעץ או אף ליידע את הוועד", אמר אלבז.

 

בהסתדרות במרחב חיפה אמרו ל-ynet שהוועד ניתק עמם את הקשר. נציגי ההסתדרות שהגיעו היום למפעל על מנת להציג לעובדים את ההתקדמות במו"מ ולשכנעם לחזור לשורותיה, גורשו משטח המפעל על ידי העובדים. במכתב, אשר נשלח היום לבתי העובדים על ידי האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות במרחב חיפה, נאמר כי הדרישות שהציב הוועד וש"משמעותם הכספית היא תוספת שכר בת עשרות אחוזים" (ולא 8% בלבד כטענת הוועד) היו מופרזות.

 

"במהלך המשא ומתן הרגשנו כי דרישות חברי הוועד מופרזות, לא ריאליות ולעיתים אף לא ענייניות. בשתי הפגישות האחרונות הסכים ועד העובדים להגמיש את דרישותיו, דבר אשר סלל את הדרך למציאת מתווה הסכמות בין הצדדים. בין הנושאים שההסתדרות טענה שהגיעה להסכמות עם ההנהלה: מניעת הפיטורים וקידום תוכנית פרישה מרצון נדיבה, ותוספת שכר לפי ותק.

 

בהסתדרות הוסיפו דוגמה שנועדה, לראייתה, להסביר לעובדים מדוע צעדים חריפים אינם תמיד מועילים לאינטרס העובדים: "להזכירכם, בשנת 1997, כיהן בחיפה כימיקלים ועד עובדים מיליטנטי, אשר השבית את העבודה במפעל למשך מספר רב של שבועות. רק בזכות ההתערבות של נציגי ההסתדרות במרחב חיפה – הושגה הסכמה בין הצדדים ונחתם הסכם קיבוצי חדש, לשביעות רצון העובדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעובדי חיפה כימיקלים הפגינו נגד המנכ"ל המתעלל
צילום: ניב פייס
נוסח המכתב
מומלצים