שתף קטע נבחר

טיוטה ראשונה: דמי הניהול בחסכונות - עד 1.5%

שלב נוסף בקידום הרפורמה בשוק החיסכון הפנסיוני. המפקח על שוק ההון ביטוח וחיסכון, פרסם היום טיוטה ראשונה הקובעת, בין הייתר, מבנה אחיד לדמי הניהול בחסכונות הפנסיוניים וכן מתן אפשרות לעובד לבחור את הסוכן או היועץ הפנסיוני. כניסת התקנות לתוקף: לא לפני 2012

ארבעה חודשים אחרי שהציג האוצר את הרפורמה החדשה להגברת התחרות בשוק החיסכון הפנסיוני, מפרסם היום (א') המפקח על שוק ההון, עודד שריג, טיוטה ראשונה של תקנות. לדברי האוצר, הטיוטא משקפת את ההמלצות שגובשו לאור הערות הציבור והדיונים שהתקיימו בנושא בשיתוף הגורמים הרלוונטיים.

 

הטיוטה קובעת מבנה אחיד לדמי ניהול בשלושת המוצרים המשמשים לניהול כספי חיסכון פנסיוני, קופת גמל, קרן פנסיה וביטוח מנהלים. כיום קיימים הבדלים במבנה דמי הניהול דבר המקשה על קבלת החלטות לגבי החיסכון הפנסיוני. על פי המבנה החדש, דמי הניהול ייגבו הן מהפקדות שוטפות (התשלום החודשי המופרש לחיסכון) והן מהיתרות צבורות, עם תקרה אחידה שתעמוד על 1.5% לקופת גמל וביטוח מנהלים.

 

על פי הטיוטה, משנת 2012 ועד שנת 2014 יגבו דמי ניהול בשיעור של עד 1.5% מהצבירה או דמי ניהול בשיעור של עד 1.2% מהצבירה ועד 5% מההפקדות. משנת 2015 ואילך – דמי ניהול בשיעור של עד 1.2% מהצבירה ועד 5% מההפקדות. בקרנות הפנסיה המקיפות החדשות ימשיכו להגבות דמי ניהול בשיעור של עד 0.5% מהצבירה ועד 6% מההפקדות השוטפות. לטענת האוצר, מבנה זה מבטל עיוותים שיוצר המבנה הקיים.

 

בנוסף , יחוייבו הגופים המוסדיים לשלוח הן לחוסך והן לסוכן הביטוח או ליועץ הפנסיוני שלו, הודעה ברורה על כל שינוי בגביית דמי ניהול. כמו כן, גוף מוסדי לא יעלה את שיעור דמי הניהול שסיכם עם חוסך במהלך שנתיים מהיום בו נחתם ההסכם ביניהם. כך ימנע מצב בו ניתנות לחוסך הנחות קצרות מועד כאמצעי שכנוע להצטרפות לקופה.

 

הטיוטה מתייחסת גם לעמלות ההפצה המושלמות ליועצים. כיום עמלות הפצה ליועצים פנסיונים משולמות בשיעורים שונים, כאשר לגבי מוצרים מסוימים נאסר על יועצים פנסיוניים לגבות עמלות הפצה. בכדי לקדם ייעוץ רחב היקף במוצרי ביטוח פנסיוני, נקבע מודל תגמול אחיד ליועצים פנסיוניים בשלושת מוצרי החיסכון הפנסיוני, הכולל תגמול מהפקדות שוטפות ומיתרות צבורות, ומהווה צעד משלים למודל המוצע בתקנות דמי הניהול.

 

הבחירה בידי העובד

יש לציין כי עד כה לא נגבה מהלקוחות עמלה מההפקדות השוטפות אלא רק מהיתרה הצבורה בחיסכון. באוצר מסבירים כי האפשרות לגבות עמלות מהפקדות שוטפות תכניס למעגל הייעוץ גם חוסכים הנמצאים בשנות החיסכון הראשונות, להם יתרת נכסים נמוכה יחסית, כאשר עד כה העדיפו היועצים שלא לטפל בהם בגלל העמלה הנמוכה. תקנות אלו כוללות גם מנגנון להשתתפות יועץ פנסיוני וגוף מוסדי בדמי הניהול, כך שהלקוח יוכל לשמור על ההטבות שניתנו לו, גם אם פנה לייעוץ.

 

טויטה נוספת קובעת כי זכותו של עובד לבחור באופן עצמאי סוכן ביטוח או יועץ פנסיוני שימליץ לו על חיסכון פנסיוני. הוראה זאת תאפשר לעובדים שכירים נגישות גבוהה יותר למפיץ עמו הם בוחרים להתקשר (סוכן ביטוח או יועץ). זאת בניגוד למציאות בה קיימים מעסיקים המחייבים את עובדיהם להתקשר דווקא עם סוכן הביטוח המספק להם פתרונות תפעוליים, לעיתים תוך ניגוד אינטרסים בינם לבין עובדיהם.

 

על פי הטיוטה, התקנות אמורות להיכנס לתוקף בתחילת 2012, אולם יש לציין כי מדובר, כאמור, בטיוטה ראשונה ורבים מהשחקנים בשוק עשויים להפעיל לחצים כבדים על האוצר. רק בהמשך השנה, צפויה לצאת טיוטה שניה, כך שעד שהתקנות, במתכונתן הסופית, יכנסו לתוקף, יקח עוד זמן רב.

 

בעקבות פרסום הטיוטה אמר היום המפקח, עודד שריג: "מדובר בצעד ראשון וחשוב בישום התכנית, שמטרתה להגביר את התחרות בשוק החיסכון הפנסיוני ולחזק את מעמד החוסכים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפקח על שוק ההון. עודד שריג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים