שתף קטע נבחר

שום עוזר? טיפול טבעי בדלקות אוזניים בילדים

כ-80% מהילדים ומהתינוקות עלולים לחלות בדלקת אוזניים לפחות פעם אחת, ולסבול מכאבים ואי-נוחות. האם מותר לטפטף שמן זית לתוך האוזן ואיך עוזר מיץ הלימון? מחברי הספר "המדריך הטבעי לבריאות הילד" מסבירים

דלקת אוזניים אינה מחלה מסוכנת, אולם היא בהחלט מציקה: היא מלווה בכאבים ובאי-נוחות ומעוררת דאגה בלב ההורים. ברוב המקרים הדלקת חולפת מעצמה תוך ימים אחדים גם ללא טיפול. כ-80% מהילדים והתינוקות עלולים לחלות בדלקת אוזניים לפחות פעם אחת.

 

 

כאבי אוזניים עלולים לנבוע מגורמים שונים שאינם קשורים לאוזן: בעיות בשיניים ובמפרק הלסת, דלקות גרון או דלקות שקדים. אולם הכאבים נגרמים לרוב מדלקות אוזניים, שבמקרים רבים הן סיבוך משני של הצטננות וזיהומים נגיפיים בדרכי הנשימה העליונות.

 

יש שני סוגים של דלקות אוזניים וחשוב לדעת שאין ביניהם קשר: דלקת של תעלת השמע באוזן החיצונית ודלקת של האוזן התיכונה. למרות השוני בין שתי המחלות, הסימנים יכולים להיות זהים: הפרשה מן האוזן, חום וכאבים העלולים להחריף בלילה, בשל התגברות לחץ הנוזלים על עור התוף במצב שכיבה.

 

לדלקת אוזניים עלולים להיות סיבוכים, אולם חשוב לדעת שהם נדירים מאוד.

  

מתי כדאי לפנות לרופא?

בכל מקרה של חשש לסיבוך כדאי לפנות לרופא כדי שיזהה בוודאות אם אכן מדובר בדלקת ומאיזה סוג, אך בעיקר כשהדלקת מלווה בחום או כשהיא חוזרת לעתים קרובות.

 

חשוב לשים לב לסימנים המעידים על החרפה במצב: אדישות, הקאות ושלשולים מרובים, התייבשות וכאב חד המלווה בהפרשה מוגברת של נוזלים מהאוזן.

 

טיפול ברפואה הסינית

הרפואה הסינית מציעה ארבע סיבות לדלקות אוזניים. הדלקת עשויה להיגרם בשל אחת מהן או בשל שילוב.

 

עודף "חום": לפי התפיסה הסינית, לא מדובר בחום גוף שנמדד במדחום אלא בנטייה כללית של הגוף. ילדים הסובלים מכך נוטים לעצבנות, להזעה ולצימאון. עודף חום יכול להיגרם כתוצאה מדלקת חיידקית - במינוח הסיני מדברים על "מחולל מחלה" שמייצר "חום" - אך גם ממקור פנימי כמו אכילה של מזונות חריפים ומטוגנים, לכן כדאי שילדים הסובלים מכך לא יאכלו מזון חריף, מתובל או מטוגן.

 

עודף "לחות": אופייני לילדים הנוטים לליחה, ליציאות רכות ולאף נוזל, והמצטננים בקלות. עודף לחות יכול להיגרם מלחות האוויר, מקירות לחים, מבגדים רטובים וממזון כמו מוצרי חלב, במיוחד מוצרי חלב שמנים כמו חמאה וגבינות צהובות, וגם משוקולד ומסוכר לבן.

 

לילדים שסובלים מכך כדאי להימנע ממיני מזונות המעוררים לחות וליחה במערכת העיכול, כגון בננות ובוטנים (ומוצרים המכילים בוטנים), ממתקים ומזונות אחרים המכילים כמויות גדולות של סוכר לבן. מומלץ להם להרבות בשתיית תה צמחים ומרקי ירקות המכילים ירקות שורש כמו גזר, פטרוזיליה וסלרי.

 

"רוח" או "קור": יש ילדים הסובלים מדלקות אוזניים לאחר רחצה בים או בבריכה. במקרים כאלה יש לדאוג שכאשר הילד נמצא במים לא יחדרו מים לאוזניו. לאחר שהוא יוצא מהם יש להקפיד שלא ייחשף לרוח ולמזגן, בעיקר בעת ששערו רטוב.

 

מצב רגשי: ברפואה הסינית קיים קשר בין תפקוד תקין של הגוף למצבים נפשיים. כעס ותסכול פוגעים בתפקוד הכבד וכיס המרה, הנמצאים על מסלול אנרגיה משותף עם האוזן, ובעיות בתפקוד האיברים הפנימיים האלה עשויות להתבטא בדלקות אוזניים. במקרים אלו חשוב לברר את מקור הכעסים והתסכול של הילד ולטפל בהם.

  

טיפול באקופרסורה

אמת היד: לוחצים קלות על חלקה העליון של אמת היד, כשתי אצבעות מעל שורש כף היד, ומעסים באצבע אחת, פעם ביד זו ופעם ביד האחרת בתנועות מעגליות במשך שתיים-שלוש דקות. הלחיצות מרגיעות את כאב האוזניים ומשפיעות על הפרשת הנוזלים מהגוף.

 

להרגעת כאבים מעסים בתנועות משיכה, בעזרת האגודל לאורך החלק העליון של האמה, מן המרפק לכיוון כף היד. מבצעים את התנועה 50-30 פעמים בשתי הידיים.

 

טיפול ברפלקסולוגיה

יש שני סוגי עיסוי עיקריים: עיסוי להרגעת הכאב ועיסוי לניקוז נוזלים.

 

עיסוי להרגעת הכאב: מחפשים נקודה רגישה, כלומר כואבת (דרוש שיתוף פעולה של הילד) בין האצבעות החמישית, הרביעית והשלישית בכף היד או הרגל, ומעסים בתנועות מעגליות, עד שהכאב פוחת.

 

עיסוי לניקוז נוזלים: מעסים בתנועת סחיטה את האצבעות של הידיים או של הרגליים מבסיס האצבע לכיוון כרית האצבע. במיוחד מומלץ לעסות את הזרת בכף היד או את האצבע הקטנה שברגל, ואת הקמיצה ביד והאצבע הרביעית ברגל. העיסוי מעודד ניקוז נוזלים מן האוזן, תורם להרגעה ויעיל גם לסובלים מכאבים באמצע הלילה.

 

טיפול בשמנים ארומטיים

לבנדר: מחטא, מונע דלקות ומרגיע. מתאים לשימוש גם בתינוקות עד גיל שישה חודשים.

 

קמומיל: מרגיע, מחטא ומשכך כאבים.

 

פיגם-רוטה: מרגיע, משכך כאבים ומונע דלקת.

 

כיצד משתמשים?

בעיסוי: מערבבים 2-1 טיפות מאחד מסוגי השמנים או משילוב שלהם עם שלוש כפות שמן נשא כמו שמן זית או שמן שקדים. מורחים את התערובת על הצוואר, העורף, מאחורי האוזן ומתחתיה, ומעסים בתנועות סיבוביות ובתנועות משיכה וסחיטה קלות.

 

בטפטוף לאוזן: ניתן לעשות זאת בשלוש דרכים שונות:

  • מכינים תערובות מהשמנים המומלצים, 2-1 טיפות מכל סוג של שמן או מסתפקים בסוג אחד. מספיגים בפיסת צמר גפן ומניחים בפתח האוזן. יש להיזהר לא לדחוף את צמר הגפן עמוק מדי.
  • מטפטפים טיפות אחדות של שמן לבנדר לכוס נקייה. משכיבים את הילד ומניחים את שולי הכוס על האוזן שלו למשך כ-10 דקות כדי שאדי השמן יתנדפו לכיוונה.
  • מטפטפים 3-2 טיפות של שמן לבנדר או של שמן קמומיל לתוך כפית ובה שמן זית חם וממתינים עד שהתערובת תצטנן (אפשר להשתמש גם בתערובת פושרת). מטפטפים שתי טיפות לאוזן המודלקת, עד שלוש פעמים ביום.


שמנים וצמחי מרפא עשויים להרגיע ולמנוע דלקת (צילום: index open)

 

טיפול בצמחי מרפא

אכיניצאה: צמח שמשפר את פעילות המערכת החיסונית באמצעות שפעול תאי הדם הלבנים. נוגד חום, דלקת וזיהומים. יעילותה של האכיניצאה בטיפול בהצטננות, בכאבי גרון, בבלוטות לימפה נפוחות ובמחלות נוספות האופייניות לחורף, הוכחה אמנם במחקרים, אך יש גם מחקרים הסותרים זאת. יש להתייחס בספקנות ליתרונות הרבים שקושרים לצמח זה גורמים מסחריים. כפי הנראה השימוש בו יעיל בזמן המחלה בלבד.

 

אזהרה: נטילת אכיניצאה לאורך זמן לשם מניעת תחלואה לא הוכחה כיעילה ועלולה לגרום לבעיות שונות בתפקודי הכבד. הנטילה אסורה במהלך ההיריון.

 

סמבוק שחור: צמח בעל תכונות נוגדות דלקת. פועל נגד נגיפים, מנקז ומייבש נוזלים ומסלק רעלים. השימוש המוכר ביותר שלו הוא במחלות חום וליחה בדרכי הנשימה כמו הצטננות.

 

פטרוזיליה: נחשבת לצמח משתן. מייבשת עודף ליחה ולכן יעילה לטיפול בדלקות אוזניים. מומלץ לשלבה טרייה בסלטים ובתבשילים.

 

כיצד משתמשים?

בסוכריות: ניתן למצוץ סוכריות סמבוק, אך אין לתת אותן לתינוקות או לילדים קטנים שיש לגביהם חשש לחנק.

 

בתמצית: אכיניצאה וסמבוק ניתן למצוא בתמציות בבתי הטבע ובבתי המרקחת. השימוש בהן הוא על פי הוראות היצרן.

 

בפורמולה: דרך נוספת להיעזר בצמחי המרפא האלה היא פורמולת נזוקל, שמכילה גם צמחים נוספים.

 

טיפול בתכשירים הומיאופתיים

להקלה של דלקות אוזניים ניתן להשתמש בתכשירים הבאים:

 

אקונייט: לטיפול מיידי בדלקת שמתפתחת במהירות, בעיקר לאחר חשיפה לרוח קרה או אם הילד מפתח חום וצמרמורות.

 

פולסטילה: מרגיע כאבי אוזניים מתונים שמלווים בחום נמוך ונמשכים לאורך זמן.

 

לייעוץ נוסף או אם התכשיר שניתן אינו משפר את המצב, יש לפנות למטפל המתמחה בהומיאופתיה.

 

מרפא מהמטבח

שום ושמן זית

חותכים שן שום לפרוסות דקות ומניחים אותן בתוך כף שמן זית. מחממים את הכף עם השמן והשום כ-10 סנטימטרים מעל להבת הגז במשך כשתי דקות ומניחים לשמן להצטנן. טובלים מקלון לניקוי אוזניים בשמן ומורחים בעדינות את פתח האוזן. אפשר לשמור את התערובת למשך יום אחד.

 

דרך נוספת לטיפול באמצעות שום ושמן זית: מערבבים שן שום כתושה עם שתי כפות שמן זית ומשהים את התערובת בשמש לכמה שעות. מסננים היטב את השום, מוזגים לבקבוק ופוקקים אותו. מטפטפים שתי טיפות לאוזן המודלקת, עד שלוש פעמים ביום. השמן נשמר במקום אפלולי עד חודש וחצי.

 

חומץ תפוחים / מיץ לימון

מטפטפים שתי טיפות בכל אוזן לפתיחת תעלת האוזן החיצונית, להמסת שעוות האוזן (נוזלים שהתקשו לחומר צהבהב) ולחיטוי האזור. מתאים לטיפול בדלקת האוזן החיצונית בלבד.

 

איך עוד אפשר לעזור לילד?

הגבהה

מומלץ להשכיב ילד שסובל מדלקת אוזניים כשראשו מוגבה על כרית, כדי להפחית את לחץ הנוזלים על עור התוף באוזן התיכונה. לא מומלץ להניח לילדים לשתות מהבקבוק בשכיבה כי זה עלול ליצור לחץ על האוזן.

 

חימום

החום עשוי להרגיע את הכאב והשיטה הטובה ביותר לחימום היא באמצעות מנורה סגולה - שניתן לרכוש בבית המרקחת - שמחממת ומחטאת כאחד. מומלץ לכסות את העיניים במגבת (או בכיסוי עיניים מיוחד) ולחמם את האוזן הכואבת ממרחק של 20-15 סנטימטרים. ההקלה משמעותית והיא מתרחשת תוך כמה דקות. אפשר גם להניח על הצוואר, ליד האוזן הכואבת, בקבוק חם או מגבת לחה שחוממה במיקרוגל.

 

הקלת גודש באף

ליחה או זיהום בדרכי הנשימה העליונות נוטים, כאמור, להסתבך לדלקת אוזניים. הם אף מעודדים הצטברות של נוזלים באוזניים בנוכחות חיידקים או נגיפים או בלעדיהם. לכן הקלה של גודש באף עשויה להשפיע על כאבי אוזניים.

 

ניקוי האוזניים

יש לנקות את אוזניו של הילד בניקוי עדין ובחלקים החיצוניים בלבד. אסור בשום אופן להכניס מקלוני ניקוי לעומק האוזן.

 

תמצית זרעי הדרים (אשכולית ולימון)

תכשיר יעיל לייבוש עודפי לחות, נוגד חיידקים, נגיפים וטפילים, ולכן יעיל לטיפול בדלקות בדרכי הנשימה העליונות, בסינוסים ובאוזניים. ניתן לקנות את התמצית בחנויות טבע ובבתי מרקחת. יש להשתמש בהתאם להוראות היצרן או להתייעץ בבית המרקחת.

 

נרות הופי

שיטת ריפוי אינדיאנית הנקראת על שם שבט הופי, שמשמעות שמו "אנשים שלווים". זהו טיפול המתבצע אצל מטפל שהתמחה ביישום השיטה, להקלת הכאב בזמן המחלה וכטיפול מונע בילדים בעלי נטייה לדלקות אוזניים. מדובר בגלילים חלולים, דמויי נר, העשויים בד כותנה או פשתן טבול בדונג דבש ובמיצוי שמנים אתריים שונים.

 

המטפל מניח צד אחד של הנר בקצה האוזן ומדליק את צדו האחר. הבערה יוצרת ואקום וחום, ואלה מרככים את ההפרשות שהצטברו באוזן, מעודדים אותן להתנקז החוצה ומקלים את לחץ הנוזלים על עור התוף. במקביל לבערה, המטפל מעסה בעדינות סביב האוזן הכואבת. הטיפול מתון, אינו כואב ונמשך כרבע שעה. טיפול בנרות הופי אינו מתאים לילדים שעברו ניתוח כפתורים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרפואה הסינית מציעה ארבע סיבות לדלקות אוזניים
צילום: index open
העיסוי מעודד ניקוז נוזלים מן האוזן. המדריך הטבעי לבריאות הילד
עטיפת הספר
מומלצים