שתף קטע נבחר

אחרי מותו לא האמנתי שעוד יהיו קרני אור בחיי

רמי, בעלה של אילה, נהרג באסון צאלים א' ב-1990. ניר, בנם בן השבע, אמר עליו קדיש. כעבור 19 שנה ייהרג גם ניר, בפיגוע בבר-נוער. איך מתמודדים עם כל האובדן והכאב?

חיי השניים החלו ב-17 ביולי 1990. הנקישה הלא צפויה בדלת, חוליה במדים. מאותו רגע שום דבר כבר לא היה כמו קודם.

 

דקה לפני הנקישה ההיא הייתי אשה צעירה, בת 29, מאושרת בחיי, עם בעל אוהב, ילד בן שבע ותינוקת. דקה אחרי הייתי אלמנת צה"ל. יום לפני יצאתי לחופשת קיץ מבטיחה. יום אחרי עמדתי, לראשונה בחיי, בבית העלמין הצבאי בקריית שאול. בני, ניר, אמר קדיש על אבא ביום הולדתו השביעי.

 

>>> בואו לדבר על הכתבה גם בפייסבוק של ערוץ יחסים

 

תחושות ההלם, העצב והכאב הבלתי נתפש הציפו אותי ברמות שהמילים לא יכולות לתאר. הופיעו בחיי תופעות מוזרות ולא מוכרות כמו עיוות בתפישת הזמן, זיכרון נדיף ולילות בלי שינה. באותם ימים, שבועות וחודשים אחרי מותו של רמי, נדמה היה לי שהתופעות האלה יישארו בחיי לנצח. לא יכולתי לדמיין שמשהו יוכל עוד להשתנות. לא יכולתי להאמין שעוד יהיו קרני אור שייכנסו לחיי. אז עוד לא ידעתי כי תופעות אלה לא ייחודיות לי. לא ידעתי כי הן חלק מתהליך ההתמודדות עם אובדן, עם משבר או עם טראומה.

 

השנים עברו. מצאתי את עצמי מתמודדת עם האובדן, עם גידול הילדים, עם מציאת משמעות לחיי. בנינו משפחה חדשה, מורכבת ומורחבת, פיתחתי קריירה בתחום מערכות המידע. במהלך השנים נפתחתי גם ללימודים ולתהליכי התפתחות עצמית ברבדים ובכיוונים שונים. העברתי שנתיים, במהלך לימודיי לתואר שני בהנחיית קבוצות בשלוחה הישראלית של אוניברסיטת לסלי, בכתיבת תיזה על אלמנוּת ארוכת טווח.

 

במהלך שנתיים אלה קראתי עשרות מאמרים וספרים על נושא האבל והשכול, עיבדתי בתוכי תכנים שנכתבו במהלך כשנה וחצי על ידי עשרות נשים בפורום תמיכה של אלמנות צה"ל, וכתבתי ... כתבתי ... וכתבתי ... עד שלא היתה לי ברירה אלא למסור את התיזה, כדי לקבל את התואר. בתקופה ההיא כבר העזתי להתמודד עם מקטעים בחיי שהושמו בצד לאחר ההתאלמנות. בתקופה ההיא התחלתי להתבונן קצת אחרת על תהליכי ההשתנות הייחודיים של כל אדם תוך התמודדותו עם אובדן.

 

הפעם כבר ידעתי שיהיה שיפור כלשהו עם הזמן


ניר כץ ז"ל על קבר אביו (צילום: חן כץ)

 

במהלך השבעה על בני, ניר, 19 שנה אחרי מותו של אביו, החלו לעלות בתוכי תובנות אישיות לגבי תהליך האבל, כמו גם לגבי התופעות השונות והמשונות אשר מתרחשות ומשתנות עם הזמן. הפעם כבר ידעתי קצת יותר. הפעם כבר ידעתי שמתחיל תהליך. הפעם כבר ידעתי שהחיים חזקים, שהתופעות האלה הן חלק מהתהליך. הפעם כבר ידעתי שיום אחד תעז קרן אור אחת להיכנס לחיי, ואחריה עוד כמה. הפעם כבר ידעתי שיהיה שיפור כלשהו עם הזמן. אולי הזיכרון לא יחזור להיות מה שהיה, אבל יהיה שיפור.

 

במהלך השבעה ובחודשים שאחרי כאבתי. מאוד. עד היום. אבל גם התבוננתי במה שקורה לי. הרשיתי לעצמי לגעת בכאב, כמה שיכולתי. הרשיתי לעצמי להיות עם כל מה שעלה בתוכי, עם כל מה שיכול היה לעלות בכל נקודת זמן. התבוננתי, וכתבתי. בעיקר לעצמי. מקצת התובנות העליתי לאתר שלי, אחרות עוד בארון, מחכות לתורן לצאת לעולם.

 

אחת התופעות המוכרות לאחר אובדן היא חוסר היכולת לישון מספיק שעות. לחוסר השינה השלכות לא מעטות. על התובנה בהקשר הזה הייתי רוצה לשתף הפעם, בתקווה שיהיה מי שיקרא, ויוכל לישון קצת יותר.

 

אני לא לוקחת כדורים שינתקו אותי מעצמי

בזמן השבעה הציעו לי רבים, באהבה ומתוך רצון לסייע, כדורי שינה בכמות שיכלה למלא בית מרקחת שלם. אני לא לוקחת כדורים שינתקו אותי מעצמי. אולי זו סתם התעקשות, אבל אני רוצה להישאר עם מה שאני חשה, עם מה שאני מרגישה. אני מבינה שפעם, אחרי שרמי נפל, פחדתי לקחת כדור כדי לא לאבד שליטה. עכשיו אני רוצה להרגיש. לא מפחדת להרגיש הכל, לחוש הכל. יש בי ביטחון שאוכל להתמודד עם כל מה שיעלה, כואב ככל שיהיה. בלילה הראשון ישנתי בין שתיים לארבע שעות. מספיק, לא? בלילה השני ישנתי שלוש שעות, ובשלישי ישבתי בחוץ ודיברתי עם כל מי שמוכן היה להישאר איתי, עד ארבע לפנות בוקר. ביום הרביעי לשבעה פתאום "נפל אסימון". זכרונות מלפני 19 שנים מתערבבים שוב עם המציאות. אני נזכרת בחודשים ארוכים של לילות כמעט בלי שינה.

 

לפתע מכה בי זכרון הרגע שבין החלום והשינה, הרגע הקצר הזה שאני כבר יודעת שאני ערה, אבל העיניים עוד עצומות. זהו הרגע בו עוברת מחשבה "אולי זה בכל זאת רק סיוט, אולי משהו שחלמתי בלילה, ועוד רגע אתעורר ואגלה שזו לא המציאות". הרגע אחריו היה הרגע הכי קשה ביממה. זהו הרגע בו העיניים נפקחות והמציאות שוב הולמת בעוצמה בבטן, בכל הגוף. "זה לא היה רק סיוט. רמי באמת נהרג".

 

בתוכי הבנתי פתאום שאני מפחדת מרגע ההתעוררות, מהרגע בו כל יום מחדש אני לומדת שזו המציאות, שוב ושוב מגלה שלא היה זה סיוט חולף. בעצם לא פחדתי מעצם השינה. פחדתי מרגע ההתעוררות, מהמפגש המחודש עם המציאות הכואבת. אם כך, מה זה משנה אם אישן שעתיים או עשר? שחררתי, ויכולתי לישון לא רע.

 

בלילה גובר השקט בחוץ, ומתמעט השקט בפנים. משהו בחושך ובשקט מעורר מחשבות, זכרונות, רגשות ותחושות. המחשבות על העתיד מעלות בי אימה. הזכרונות מהעבר מעלים בי הרבה אהבה. לפעמים אני רק רוצה לנוח. לא לחשוב, לא להרגיש. טכניקות ההרפיה שלמדתי בשנים האחרונות וההכרה ביכולת לבחור הוויה עולים ומופעלים. אני נכנסת למיטה בלילה, נותנת לעצב ולכאב לעלות ולהיות. אחר כך אני נושמת עמוק לבטן התחתונה, מתמקדת כל כולי בנשימה, בהעברת תשומת הלב לבטן. המוח נרגע לאיטו. מסנן בעצמו את מה שעולה. ההווה הופך להיות נוכח, הראש נרגע, הגוף נרגע ואני שוקעת לשינה עמוקה (אלא אם כן יש סרט טוב בטלוויזיה ...).

 

>>> למרות הזמן שעבר, המוות כאילו קרה אתמול

 

  • אילה כץ היא אלמנתו של רמי כץ ז"ל, נפל בעת שירות מילואים באסון צאלים א', ואמא של ניר כץ ז"ל, נרצח בהיותו מדריך בפיגוע הירי בבר-נוער בתל אביב, אוגוסט 2009. האימייל של אילה



פורסם לראשונה 08/05/2011 10:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילה כץ
צילום: ירון ברנר
רמי כץ ז"ל
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים