שתף קטע נבחר

המבקר: הטיפול בתעודות הזהות "בלתי נסבל"

מבקר המדינה סוקר את פעילות משרד הפנים בעשור וחצי האחרונים ומגלה הוצאות גדולות ועיכובים לא מוצדקים בהנפקת תעודות הזהות החכמות. "הטיפול בנושא זה נקלע למצב בלתי נסבל של העדר פתרון"

<< סוף הסאגה: PSN חזרה גם בארץ

 

"משרד הפנים פועל זה כ-15 שנים לקידום הנפקתה של תעודת זהות חכמה", נכתב בדו"ח מטעם מבקר המדינה שמתפרסם היום (ג'), "למרות פעולותיו הממושכות ולמרות ההוצאות הגדולות שהוצאו במהלך השנים, עד מועד סיום הביקורת טרם הונפקו תעודות הזהות החכמות. לפיכך, נמשך השימוש בתעודות הזהות הנהוגות זה כמה עשורים, וכן

נמשכים הכשלים והסיכונים הנלווים לשימוש בהן".

 

באחד מגילגוליו הראשונים של פרויקט התעודת הזהות החכמה, מדינת ישראל רצתה לספק במסגרת ניסוי תעודות חכמות לעשרות אלפי תושבים כדי שיוכלו לקרוא אותן באמצעות המחשב ולבצע מהבית פעולות מול משרדי הממשלה. אולם עיכובים בחקיקה, ערעורים בבתי המשפט על המכרזים לבחירת ספק לתעודות הזהות ועיכובים נוספים הביאו לכך שעד היום לא הונפקו תעודות כאלה.

 

תעודות הזהות החכמות אמורות להחליף את תעודות הזהות הכחולות שמונפקות היום לתושבי מדינת ישראל, והן אמורות להיות קשות יותר לזיוף, ולכלול מידע ביומטרי ממוחשב - תווי פנים וטביעות אצבע. כך אדם שמזדהה באמצעות תעודה יוכל להוכיח שהיא שייכת לו, כי טביעת האצבע שלו ותמונת פניו יתאימו לאלה שנמצאות על התעודה ויזוהו באמצעות מחשב.

 

לפני שנה וחצי אושר בכנסת, בקריאה שניה ושלישית, החוק להנפקת תעודות זהות חכמות, שאיתן גם יוקם מאגר ביומטרי של כל תושבי מדינת ישראל. ואתמול (ב') אישרה הממשלה את התקנות להקמת מאגר, תוך שהיא מורידה מן הפרק הצעה של פרופסור עדי שמיר, להקים מאגר "מעומעם" שיהיה פחות מסוכן במקרה של דליפת מידע.

 

מה גרם לעיכוב?

עד יוני 2007 סבר משרד הפנים, על פי הדו"ח, כי בתעודת הזהות יש לשלב תמונת תווי פנים ולא טביעות אצבעות. ב-2007 התמנה מאיר שטרית לתפקיד שר הפנים ואריה בר שימש כמנכ"ל המשרד, ותחת ניהולו התקבלה החלטה שבתעודות ישולבו גם טביעות אצבעות. "המימוש של החלטות אלה היה כרוך בעיכוב נוסף עקב הצורך בייזום תיקונים בחקיקה ראשית", צוין בדו"ח.

 

משרד המבקר ביקש, לפי הדו"ח, "לעיין במסמכים המתעדים את תהליך קבלת ההחלטות שנעשה במשרד הפנים בדבר הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים בתעודות הזהות", אולם כשפנה למנכ"ל משרד הפנים שהתחלף מאז, זה ענה כי אין מסמכים שמתעדים את התהליך".

 

"משרד מבקר המדינה מעיר למשרד הפנים כי בהיעדר מסמכים על תהליך קבלת ההחלטות אי-אפשר לדעת מהם השיקולים והנתונים שעליהם התבססו השר והמנכ"ל בהחלטותיהם"' צוין בדו"ח.

 

שטרית אמנם עזב את משרד הפנים לאחר שנתניהו נבחר לראשות הממשלה ב-2009, אך קידם את החוק בתפקידו החדש כיושב ראש ועד המדע והטכנולוגיה. שטרית היה חבר הוועדה היחיד שנכח במרבית הישיבות שנערכו בנושא.

 

למרות המורכבות של החלפת מיליוני תעודות זהות לכל תושבי ישראל, עד יולי 2010, לא הוקמה מינהלת פרויקטים שתלווה את התהליך, כמתבקש ב"נוהל מפת"ח". ההסכמים עם הספק לייצור התעודות, על פי הדו"ח, נחתמו ב-2008, שנה לפני שהחוק אושר בכנסת. מכיוון שהחוק יחול בהדרגה, יתכן שיונפקו תעודות רבות ללא מידע ביומטרי בעלות של 161 מיליון שקלים, שרק לאחר החלת החוק באופן מלא - יומרו לתעודות ביומטריות. במשרד מבקר המדינה מעלים את השאלה האם הוצאה זו מוצדקת.

 

עוד מציין הדוח כי בעשור האחרון, ספקים ויועצים בתחום צילום ממוחשב קיבלו תשלום, וכי בוצעו פיילוטים לצילום ממוחשב ושילוב שלו בתעודות הזהות, אך נכון למועד סיום הביקורת - יולי 2010, המערכות הללו לא שולבו במערך הנפקת התעודות. משרד הפנים, על פי הדו"ח, "אישר תשלומים ליועצים בסכום כולל של כחמישה מיליון שקל בשנים 2000-2010".

 

"במשך השנים הוצאו הוצאות גדולות המסתכמות במיליוני שקלים מתקציב המדינה", נכתב בדו"ח, "ההוצאות בולטות במיוחד נוכח העובדה שבמועד סיום הביקורת טרם מומש היעד שלשמו הוצאו הוצאות אלה".

 

המבקר: להנפיק תעודות ללא מאגר

המחלוקת על חוק תעודות הזהות החכמות נבעה בעיקר מהסעיפים הנוגעים להקמת מאגר במשרד הפנים - שבו יהיו תמונות כל תושבי מדינת ישראל וטביעות האצבע שלהן. המתנגדים טענו, בין השאר, כי מאגר זה עלול לדלוף ולסכן את הפרטיות והבטחון האישי של כל מי שנמצא במאגר.

 

מאגר מרשם האוכלוסין, שכולל פרטים אישיים על אזרחים (אך לא מידע ביומטרי) דלף לרשת והתעדכן מספר פעמים בעשור האחרון. מבקר המדינה כתב בדו"ח על הנושא כי "יש לראות בחומרה את כישלונה של רשות האוכלוסין בהגנת פרטיותם של אזרחי המדינה".

 

בדו"ח מהיום נכתב, "הטיפול בנושא זה נקלע למצב בלתי נסבל של העדר פתרון". משרד המבקר ממליץ "כי משרד הפנים ינקוט לאלתר מהלכים להנפקתן של תעודות זהות חכמות לכלל האוכלוסייה עוד קודם שייכללו בהן אמצעי הזיהוי הביומטריים, ובכך יקשה את זיופן ויגביר את מהימנות השימוש בהן".

 

יהודיות! אל תלכו עם ערבים נאצים! >>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"כשלים וסיכונים" בפרויקט התעודות החכמות
צילום: גיל יוחנן
מאגר לא מאובטח עלול להוות סכנה לפרטיות
צילום: index open
מומלצים