שתף קטע נבחר

"האוצר לא פועל נגד סחר עם איראן"

על רקע הטענות האמריקניים לפיהן האחים עופר הפרו, לכאורה, את האמברגו נגד איראן, שלח ארגון "החרם היהודי" תלונה למבקר המדינה ובה נטען שהאוצר, האחראי על אכיפת האמברגו, לא עשה דבר נגד חברות הסוחרות עם איראן. "מדובר בזילות החלטות הכנסת", נכתב בתלונה. האוצר: "יש ועדה"

משרד האוצר הישראלי אינו עושה דבר כדי לאכוף את החרם הבינלאומי נגד הסחר עם איראן - כך טוען ארגון המכונה "החרם היהודי" הפועל ליישום החרם נגד איראן. ל-ynet נודע כי הארגון שלח הבוקר (ד') מכתב למבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, ובו הוא מוחה על המחדל, לטענתו, ביישום החרם בישראל. זאת, על רקע הטענות האמריקניות לפיהן חברת הספנות של האחים עופר הפרה, כביכול, את החרם - טענה שהאחים עופר עצמם מכחישים מכל וכל.

 

 

"ישראל מתנהלת כרפובליקת בננות"

בתחילת 2008 עבר בכנסת חוק האוסר על כל השקעה בתאגידים המקיימים קשרי מסחר עם אירן. החוק, שנחקק ביוזמת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בהיותו חבר כנסת, קובע כי גוף ישראלי שהשקיע בעבר בתאגיד מסוג זה, ייאלץ למכור את אחזקותיו בתאגיד. עבירה על החוק נושאת אחריות פלילית שעונשה עד שנת מאסר. "משרד האוצר אחראי לאכוף את החוק אך אינו עושה זאת", טוען רו"ח שי באטון, יו"ר מכללות cash flow ויוזם "החרם היהודי".  

 

"ישראל הרשמית הציגה עצמה כרואה בחוק חשיבות רבה", כתב באטון ללינדנשטראוס. "החוק קובע שתפורסם רשימה של חברות ותאגידים הסוחרים עם איראן, כדי שחברות ישראליות ידעו שלא לעשות עמן עסקים. אלא שמשרד האוצר לא מצא לנכון עד היום לפרסם רשימה כזאת. החוק נשאר אות מתה ובלתי ניתנת לאכיפה.

 

"גם אם חברות ישראליות אכן מכרו ציוד לשימושו של המשטר האיראני, המעשים המיוחסים להם לא יוכלו להביא להרשעתם בבית המשפט לפי חוק איסור השקעה בתאגידים המקיימים קשרי מסחר עם אירן, בשל הימנעותו של שר האוצר מפירסום הרשימה.

 

"גיבשנו בקלות רבה רשימה של למעלה מ-200 חברות זרות, שחלקן פעילות בישראל, הפעילות באיראן. הצענו לשר האוצר לאמץ את הרשימה שלנו כדי לחסוך זמן בדרך, אך גם לנושא זה לא זכינו למענה ענייני.

 

"בעקבות פניותינו לשר האוצר ופרסומים בתקשורת שהעלו את הנושא לסדר היום הציבורי, שר האוצר מינה וועדה. אבל אין כל סיבה הגיונית למינויה של וועדה בנושא זה כי רשימת החברות ידועה היטב. פנינו בינואר לוועדה בבקשה לקדם את אכיפת החוק בציון רשימת חברות שאיתרנו הפועלות באיראן או מקיימות קשרי מסחר ופעילות עסקית עם איראן או חברות איראניות, אך עד היום טרם נענינו והנושא עדיין אינו מטופל. ככל הידוע לנו, הוועדה טרם התכנסה, ואין לוחות זמנים מוגדרים לסיום עבודתה.

 

"הטענות כנגד האחים עופר, נכונות או לא, רק מחזקות וממחישות את הצורך לפעול לאלתר לקידום ואכיפת החוק. משקיעים ישראלים רוכשים מדי יום ניירות ערך של חברות הסוחרות עם איראן תוך שימוש בחשבונות בנק ישראליים ומטבע ישראלי, דרך מערכות סחר מקוונות המופעלות ע"י גופי שוק ההון הישראליים המוכרים, מבלי לדעת או לחשוד, שמדובר בחברה הסוחרת עם איראן. זאת בעוד מדינאים ישראליים טסים ברחבי העולם ומנסים לשכנע את אומות העולם להדק את הסנקציות על איראן.

 

"את מדיניות ישראל ניתן להשוות רק לקוסם מארץ עוץ - הרבה עשן ומראות הסובבים בדיחה קלושה. מצב בו הכנסת חוקקת חוק ופקידי הממשלה מחליטים על דעתם למוססו מאפיין רפובליקת בננות, ולא מדינה דמוקרטית. אם ישנו מקום בו אסור לה לישראל להתנהל כרפובליקת בננה, וודאי שמדובר בהתנהלות מול האיום האיראני. לאור זאת, אני קורא למבקר המדינה לפעול לבחינת הנושא". 

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הוועדה מתכנסת באופן סדיר, על מנת לגבש רשימה של חברות הקשורות בקשר עסקי לאיראן".

 

מקורבי משפחת עופר מסרו ל-ynet בתגובה: "גורמים בכירים בממשלה וברשויות הביטחון מודעים ומעורים בנושא זה, וברור להם שלא נעשתה הפרה של האמברגו. הם פועלים לצדנו כדי להסיר את שמה של משפחת עופר מהרשימה השחורה, ואנו מאמינים שהוא יצליח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר, יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד
צילום: AP
מומלצים