שתף קטע נבחר

נתניהו יחלק את הנגב? "תקדים מסוכן"

ל-ynet נודע כי הממשלה צפויה להצביע בשבוע הבא על רפורמה בנוגע לקרקעות הבדואים בנגב, שבמסגרתה הם יקבלו קרקעות בהיקף נרחב. גורמים המעורים בפרטים מתחו ביקורת חריפה: "מדובר בתקדים משפטי מסוכן, שהבדואים ישתמשו בו על מנת לתבוע מאות אלפי דונמים נוספים"

הממשלה צפויה לדון בישיבתה ביום ראשון על רפורמה נרחבת בנוגע לקרקעות הבדואים בנגב. כך נודע ל-ynet. אם תאושר הרפורמה, הבדואים יקבלו שטחים נרחבים בנגב על מנת לאפשר להם להתיישב ביישובי קבע שיהיו מוכרים על-ידי המדינה. למרות שעדיין לא ברור מהם הקריטריונים לקבלת הקרקע, צפויים השרים להצביע על התוכנית שפרטיה נחשפו לראשונה ב-ynet. ועדה מיוחדת תצטרך לקבוע את היקף הקרקעות שיחולקו לבדואים, שכלל לא בטוח שיסכימו לתוכנית.

 

גורמים המעורים בפרטי התוכנית מתחו ביקורת חריפה על כוונת הממשלה לחלק לבדואים מאות אלפי דונמים מבלי להגדיר את הקריטריונים. "הבעיה עם התוכנית הזו היא שהיא תוכנית פוסט ציונית",

אמר גורם המעורה היטב בנושא. "היא קובעת שתהיה התעלמות מהחלטות בית המשפט, והתוכנית לא תפתור את הבעיה של הבדואים בנגב".

 

לדברי אותו גורם, התוכנית הזו אינה ישימה ולא תפתור את הבעיה. "המדינה נוטעת תקווה בליבם של הבדואים, ולעולם לא תוכל לעמוד בזה. הממשלה הזו מוותרת על הכל ולא פותרת את הבעיות". הוא הטיל ספק באפשרות שהבדואים יסכימו ליישום התוכנית. "הדרך להצטרף לתוכנית היא לחתום על ויתור על תביעות מהמדינה, ובעוד שנה המדינה תאמר מה היא מוכנה לתת לאותו בדואי. אני כיהודי לא הייתי מוכן לחתום על דבר כזה, אז שבדואי יחתום?!", תהה הגורם שמעורה בפרטי הנושא.

 

פרטי התוכנית נחשפו לראשונה ב-ynet לפני מספר חודשים, ומאז הוכנסו בה כמה שינויים לא מהותיים. צוות היישום של דו"ח גולדברג, בראשותו של אהוד פראוור, ראש האגף לתכנון מדיניות במשרד ראש הממשלה, הוקם על מנת להמליץ לממשלה על פתרון להסדרת התיישבות הבדואים בנגב - בהמשך לדו"ח שפורסם בשנת 2008. כעת, מבקשים במשרד ראש הממשלה להקים ועדה מיוחדת שתטפל בבדואים ותפעל על פי מסקנות הדו"ח שגובש בעניינם.

 

"הרצחת וגם ירשת"

לפי גורמים אחרים המעורים בפרטי הדו"ח, ישנן כ-3,000 תביעות בעלות של בדואים על אדמות הנגב בהיקף כולל של 780 אלף דונם. מתוך היקף זה, 380 אלף דונם הינן "תביעות מוחזקות", כלומר תביעות שהוגשו בין השנים 1971-1979, והיו מיושבות על-ידי התובעים. לפי המתווה שהוצע, הבדואים אמורים לקבל כמחצית מאותן קרקעות, כ-200 אלף דונם בקירוב.

 

"מדובר בתקדים משפטי מסוכן, שהבדואים ישתמשו בו על מנת לתבוע מאות אלפי דונמים נוספים" אמרו ל-ynet הגורמים המעורים בפרטי הדו"ח. לדבריהם, הדו"ח אינו נותן מענה לתביעות "הבלתי מוחזקות", שהופקעו מידי הבדואים בדרום הנגב בשנות ה-50 והבדואים ממשיכים לראות בהן כשלהם. "מבחינת הבדואים, אתה יוצר פה אפקט של 'הרצחת וגם ירשת' - מצד אחד אתה גירשת אותם מאדמתם והעתקת אותם למקום אחר ללא זכויות, ומצד שני אתה מפלה אותם לעומת אלה שנשארו על אדמתם", אמרו הגורמים, שהעריכו כי הבדואים ידרשו לקבל זכויות גם על האדמות הללו.

 

בעיה נוספת שעולה מיישום המלצות הדו"ח נוגעת לכך שמתן הקרקעות בטאבו מותנה בוויתור הבעלים על תביעותיהם. הגורמים הסבירו כי במקרים רבים עברה הבעלות על הקרקעות מהבעלים המקוריים למספר רב של יורשים, וכי מבחינה משפטית יש צורך באישור של כל אחד מהיורשים על מנת להסיר את תביעת הבעלות. אם אכן יצליח המהלך וכל אחד ממאות התובעים יקבל מחצית מהשטח הכולל, סיכמו הגורמים, הדבר ייצור אפקט של "גבינה שוויצרית" באדמות הרלוונטיות, והבדואים לא יסכימו להעתקה נוספת ממגוריהם.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יסכימו למהלך? מאהל בדואי בנגב
צילום: GUY .G
מומלצים