שתף קטע נבחר

דו"ח גולדברג: להכיר בחלק מכפרי הבדואים

הוועדה להסדרת התיישבות הבדואים קובעת במסקנותיה, כי הכרה בחלק מהכפרים "תמנע את הנצחת המצב הבלתי נסבל השורר בהם כיום". לדבריה, מדי שנה נוספים יותר מ-1,500 מבנים - והכרה בחלקם תקל על המדינה בעבודת האכיפה. "הבדואים בנגב אינם שוהים בלתי חוקיים, הם אזרחי המדינה - וככאלה יש להם זכויות וגם חובות"

בעיה שהוגדרה על ידי המדינה כ"פצצה מתקתקת" זוכה היום לפיתרון - הוועדה להסדרת התיישבות הבדואים בנגב בראשות שופט העליון בדימוס, אליעזר גולדברג, אשר הגישה הבוקר (יום ה') את מסקנותיה לשר הבינוי והשיכון, זאב בוים ובמרכזן קריאה למדינה להכיר בחלק מהכפרים הבלתי מוכרים, בהם חיים כ-62 אלף בדואים החיים ב-46 כפרים.

 

השופט גולדברג כתב בדו"ח כי יש להכיר בכפרים הלא מוכרים בנגב ככל שניתן ולתת להם גופשנקא חוקית. לדבריו, תושבי כפר בלתי מוכר יוכלו לבקש את העברת הכפר למקום אחר בנגב הצפוני והם אלו שיקבעו את צורת ההתיישבות במקום החדש. "ההכרה בכפרים תמנע את הנצחת המצב הבלתי נסבל השורר בהם היום", אמר.

 

לעיון בדו"ח ועדת גולדברג - לחץ כאן

 

בנוסף, קוראת הוועדה למדינה להוביל לפתרון הוגן ובר-ביצוע של המאבק על הקרקע והמחלוקות על התיישבות הבדואים. זאת, כדי לחדש את אמונם של הבדואים במדינה ובכוונותיה ולשפר את שילובם בחברה הישראלית. חברי הוועדה הציעו ליצור בחוק מסלול תכנוני קצר ביותר, שיאפשר את יישום ההמלצות במהירות.

 

בהתייחס לבנייה הבלתי חוקית בנגב, ציינה הוועדה כי היום מצויים בנגב כ-50 אלף מבנים בלתי חוקיים ובכל שנה נוספים בין 1,500-2,000 מבנים כאלה. הוועדה הציעה להגדיר את מבנים בלתי חוקיים שאינם פוגעים ביישום תוכנית של המדינה כ"מבנים אפורים". הגדרה זו תאפשר לקבל אותם בצורה חוקית לתוכניות המתאר - דבר שיביא להקלה גדולה על המערכת. לצד ההקלה, קבעו חברי הוועדה כי מכאן ואילך "חייבת להיות אכיפה נחושה ונמרצת".

 

הוועדה, שהוקמה על-ידי הממשלה באוקטובר 2007, המליצה כי הרשות להסדרת ההתיישבות בנגב תהיה תאגיד ציבורי העומד ברשות עצמו, ופועל ללא שותפות עם גורמים ממשלתיים אחרים. לדעת חברי הוועדה, יש להעניק תמריצים למשרתים בצה"ל ובכוחות הביטחון כדי להגביר את המוטיבציה של הבדואים לשרת ולהמחיש את שותפות הגורל שבינם לבין המדינה. הוועדה גם מפרטת את גובה הפיצויים שינתנו במסגרת הסדרים למציאת קרקע חלופית לבדואים שיפונו.

 

"הבדואים בנגב אינם שוהים בלתי חוקיים, הם אזרחי המדינה, וככאלה יש להם זכויות וגם חובות. הזמן הולך ואוזל ודחייה נוספת במציאת הסדר להתיישבות הבדואים בנגב עלולה להיות בכייה לדורות", אמר גולדברג. לדבריו, הדו"ח עוסק גם במצוקותיהם הזועקות של הבדואים בנושאי תעסוקה, חינוך ורווחה.

 

גולדברג הדגיש כי למרות פסיקת בית המשפט העליון שלבדואים אין זכות בעלות על הקרקעות, אלא רק מכוח אחיזתם בקרקע שנים רבות - הצעת הוועדה היא להכיר ב"זכות זכאות בשיעור מסוים" מתוך התחשבות בזיקה ההיסטורית של הבדואים לקרקע. חלק משיעור הבעלות יירשם על שמו של הבדואי שתביעתו הוכרה ועבור החלק האחר יינתן לו פיצוי כספי.

 

שר הפנים, מאיר שטרית, בירך על המלצות הוועדה ואמר כי "מדובר בצעד גדול בדרך לפתרון סוגיות משמעותיות במגזר הבדואי. כולי תקווה שיישום ההמלצות יהיה מהיר ככל האפשר". שטרית הוסיף כי בכוונתו לפנות לראש הממשלה, אהוד אולמרט, כדי להביא את המלצות הוועדה לאישור עוד לפני הבחירות.

 

השר לפיתוח הנגב והגליל, יעקב אדרי, אמר כי הוא מאמץ את הדו"ח במלואו, ככתבו וכלשונו, ובכך יתוקן המצב החמור ששורר בנגב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
גולדברג. אכיפה נמרצת ותקיפה
צילום: זום 77
יישוב בדואי בנגב
צילום: הרצל יוסף
מומלצים