ארגון הבריאות העולמי: סלולרי עלול לגרום לסרטן
בהצהרה דרמטית הודיע ארגון הבריאות העולמי כי בדיקה שערך פאנל מומחים מטעמו מצאה שהטלפונים הסלולריים עלולים לגרום לסרטן בבני אדם. לדברי המומחים הסכנה הנשקפת מהם עשויה להיות שוות ערך לחומרי הדברה מסוג DDT ובנזין
הטלפונים הסלולריים עלולים לגרום לסרטן בבני אדם: כך מצהיר היום פאנל מומחים בינלאומי של ארגון הבריאות העולמי (WHO), לאחר שסקר עשרות מחקרים שפורסמו עד כה. ההצהרה ניתנה היום בליון שבצרפת על ידי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן, המהווה חלק מארגון הבריאות העולמי.
ארגון הבריאות העולמי הינו הגוף המוביל בעולם בנושא הבריאות והוא זרוע של האו"ם. הוא הוקם בשנת 1948 ומספק למדינות העולם מידע, הדרכה וקביעת מדיניות בתחומי הבריאות והרפואה. לרוב מתקבלות המלצות הארגון על ידי מדינות העולם והחלטותיו נחשבות לקפדניות ביותר. את הארגון מנהלים נציגים מכל המדינות החברות באו"ם וכיום עומדת בראשו מרגרט צ'אן פונג פו-צון, ששימשה בעבר כשרת הבריאות של הונג-קונג.
הסיווג: סכנת גידולים סרטניים
יותר ממיליארד אנשים ברחבי העולם משתמשים בטלפונים ניידים, שהפכו לחלק בלתי נפרד משגרת החיים של כולנו. הטלפונים הסלולריים שולחים אותות לקולטנים באמצעות גלי רדיו. צורת שידור זו דומה לגלי רדיו FM ולמיקרוגלים.
עם זאת, הקרינה המופצת באמצעות טלפונים סלולריים אינה גורמת ישירות לפגיעה בחומר התורשתי DNA,
פאנל המומחים של ארגון הבריאות העולמי סקר, כאמור, את הקשר האפשרי בין סרטן לבין קרינה אלקטרומגנטית הנפלטת ממכשירים סלולריים, מיקרוגלים ומתקני רדאר. צוות המומחים סיווג את הטלפונים הסלולריים בקטגוריה 2B שפירושה "אפשרות קרצינוגנית לבני אדם", כלומר סכנת גידולים סרטניים. חומרים אחרים שסווגו בקטגוריה זו כוללים את מדביר החרקים DDT ובנזין.
מחקרים קודמים בעולם: אין סכנה בשימוש בסלולרי
כבר בשנת 1990 נערך מחקר בריטי שקבע כי אין סכנה בקרינה הסלולרית מהטלפונים הניידים. אלא שבשנים האחרונות פורסמו מספר חוות דעת שקבעו כי קיים חשש שהקרינה הסלולרית גורמת לסרטן ולפגיעה בתפקוד המוחי.
1. | צמצמו שימוש ילדים בסלולרי |
2. | העדיפו לדבר בטלפון נייח |
3. | השתמשו ברמקול, דיבורית או אוזניה |
4. | קצרו את משך השיחות בנייד |
5. | כשמדברים - הרחיקו את המכשיר כמה שניתן מהגוף |
6. | אל תשוחחו במעלית או במקומות בהם הקליטה נמוכה |
ההצהרה של מומחי ארגון הבריאות העולמי היום סותרת גם את תוצאותיו של מחקר גדול שפורסם אשתקד ולא מצא קשר ברור בין טלפונים סלולריים לסרטן. עם זאת, ממצאי המחקר הזה עוררו לדעת מומחים סימני שאלה שהראו כי ייתכן קשר בין שימוש תדיר מאוד בטלפון הנייד לבין גליומה - גידול מוחי נדיר. עם זאת, מספר המקרים בהם לקו בגליומה היה כה נמוך שהוא לא איפשר להסיק מסקנות חד משמעיות. בנוסף, המחקר כלל כאלה שכבר לקו בסרטן ולא זכרו במדוייק מתי החלו להשתמש בטלפון סלולרי. בתוך כך פורסמו 30 מחקרים שונים נוספים שנערכו באירופה, ניו זילנד וארצות הברית, שלא מצאו שכיחות גבוהה של שימוש בסלולרי בקרב אלה הסובלים מגידולים מוחיים.
מחקר שפורסם בשנת 2006 על ידי חוקרים מדנמרק, שעקבו אחרי יותר מ-400 אלף משתמשי טלפונים סלולריים במשך 21 שנים, הראה תוצאות דומות גם כן. המחקר גילה כי לא חלה עלייה בשיעור כל מחלות הסרטן בקרב הנבדקים.
מנגד למחקרים הללו עומד מחקר רחב היקף שפורסם בשנת 2007 וכלל זרוע ישראלית. המחקר מצא כי לאחר חמש שנות שימוש בטלפון נייד באותו צד של הראש נמצא סיכוי הגדול ב-34% ללקות בגידולים של בלוטות הרוק. המחקר מצא גם כי ככל שעלה משך השימוש - כך עלה גם הסיכון ללקות בגידולים.