שתף קטע נבחר

משרד הבריאות ישקול: להגביל סלולרי לילדים

ל-ynet נודע: בעקבות הצהרת ארגון הבריאות העולמי על כך שטלפון סלולרי עלול לסרטן שוקל משרד הבריאות להמליץ על הגבלת השימוש בהם בילדים, הרגישים במיוחד לגורמי סיכון מסרטנים. ההערכה: ההמלצות יכללו ילדים מתחת לגיל 14

בהלת הסלולרי אינה פוסקת: בעקבות הצהרת ארגון הבריאות העולמי הערב (ג') כי הטלפונים הסלולריים עלולים לגרום לסרטן נודע ל-ynet כי משרד הבריאות שוקל להגביל את השימוש בסלולרי בילדים - הפגיעים לכך במיוחד. במשרד  מדגישים כי ייכנסו דיון דחוף בנושא על מנת לבחון את הצהרת ארגון הבריאות העולמי, ולאחריו יגיעו להחלטה.

 

 

חשוב לציין כי אין מחקרים מהם ניתן ללמוד מהי השפעת הטלפונים הסלולריים על ילדים ולכן לא ידוע מהו זמן השימוש שגורם לנזק ומהו הגיל ממנו ניתן יהיה להשתמש בטלפונים הסלולריים. לפי ההערכות המלצת המשרד תהיה להימנע משימוש בטלפונים סלולריים מתחת לגיל 14.

 

"יש צורך לנקוט בעיקרון הזהירות המונעת"

הערב יצא ארגון הבריאות העולמי, הגוף המוביל בעולם בנושאי בריאות, בהצהרה דרמטית בה הודיע כי בדיקה שערך פאנל מומחים מטעמו מצא שהטלפונים הסלולריים עלולים לגרום לסרטן בבני אדם. פאנל המומחים של הארגון סקר את הקשר האפשרי בין סרטן לבין קרינה אלקטרומגנטית הנפלטת ממכשירים סלולריים, מיקרוגלים ומתקני רדאר והחליט לסווג את הטלפונים הסלולריים בקטגוריה 2B, שפירושה "אפשרות קרצינוגנית לבני אדם",

כלומר סכנת גידולים סרטניים. חומרים אחרים שסווגו בקטגוריה זו כוללים את מדביר החרקים DDT ובנזין.

 

במשרד הבריאות שמעו גם כן על המלצות הארגון ובעקבותיהן מתכוון המשרד לשקול את המלצותיו בנושא. ל-ynet נודע כי במשרד מתכוונים לשקול את הגבלת השימוש בסלולרי באוכלוסיית הילדים ואף להימנע מהשימוש בו בשנות הילדות.

 

"מדובר בהצהרה חשובה ביותר", אמרה ל-ynet פרופ' סיגל סדצקי, מנהלת היחידה לאפידמיולוגיה של סרטן וקרינה במכון גרטנר בתל השומר ואחראית נושא הטלפונים הסלולריים במשרד הבריאות. "זוהי הפעם הראשונה שוועדת מומחים של ארגון הבריאות העולמי מצאה לנכון לסכם את החומר המדעי שקבע כי יש היום מספיק עדויות לכך שסלולרי הוא מסרטן אפשרי".

 

-ישנם מחקרים שסותרים את הקשר האפשרי. למי צריך להאמין?

"ארגון הבריאות העולמי סקר את כל המחקרים שפורסמו עד כה בנושא סכנות הסלולרי, כולל מחקרים נוספים שעדין לא פורסמו, חלקם ישראלים", אומרת פרופ' סדצקי. "מדובר במומחים מ-14 מדינות וזוהי הכרעה חשובה ביותר. לא מדובר במדען אחד נגד מדען שני. סך כל העדויות מובילות לכך שהסלולרי עלול לסרטן".

 

-עד כמה זה וודאי?

"הטכנולוגיה מקדימה את הביולוגיה. להתפתחות סרטן לוקח שנים רבות ולכן מבחינה ביולוגית יקח עוד שנים עד שתהיה לנו תשובה מוחלטת. אך סך כל העדויות שקיימות היום מצביעות על כך שמדובר במסרטן אפשרי, וזו הנחת העבודה שלנו".

 

-האם יש סיבה לפאניקה?

"לא צריך אף פעם להיכנס לפאניקה ואני לא חושבת שצריך להפסיק להשתמש בסלולרי. אך יש צורך לנקוט בעיקרון הזהירות המונעת ולחשוב איך לצמצם את החשיפה, במיוחד אצל ילדים. כדאי להעדיף את השימוש בדיבורית, להימנע משיחה באיזורים בהם יש קושי בקליטה, כמו מעליות, ולהרחיק את הסלולרי מהאוזן עד כמה שאפשר". 


כך תפחיתו את הסכנה מהסלולרי

כך תפחיתו את הסכנה מהסלולרי
1. צמצמו שימוש ילדים בסלולרי
2. העדיפו לדבר בטלפון נייח
3. השתמשו ברמקול, דיבורית או אוזניה
4. קצרו את משך השיחות בנייד
5. כשמדברים - הרחיקו את המכשיר כמה שניתן מהגוף
6. אל תשוחחו במעלית או במקומות בהם הקליטה נמוכה

 

בעקבות ההמלצות: דיון דחוף בועדת הבריאות של הכנסת

התגובות להמלצה ארגון הבריאות העולמי מעוררות הדים גם בקרב העוסקים האחרים בתחום. "כמו בעישון, קשה לציבור להיגמל מהרגלים", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן. "אנחנו היום במצב שבו ילדים מדברים בסלולרי מחדר אחד לשני במקום

לרדת שתי קומות בבניין. לכן צריך להבין שגורם הסיכון פה הוא ממשי ומקבל עכשיו חיזוק וחובה לנקוט במשנה זהירות, במיוחד אצל ילדים, הרגישים במיוחד לגורמי סיכון מסרטנים".

 

בעקבות הפרסום ב-ynet מסרה הערב חברת הכנסת ד"ר רחל אדטו (קדימה) כי בכוונתה ליזום דיון דחוף בועדת הבריאות של הכנסת בנושא. "נכנס את מומחי משרד הבריאות כדי להבין את משמעויות הצהרת ארגון הבריאות העולמי ואת כוונת המשרד לגבי דרכי ההתמודדות עם המסקנות", אמרה אדטו. "כמו כן נבדוק את הגבלת השימוש בקרב קבוצות בסיכון מוגבר, בפרט בקרב אוכלוסיית הילדים".

 

מפורום החברות הסלולריות נמסר: "החברות הסלולריות פועלות ותמשכנה לפעול בהתאם לכל ההנחיות והתקנים הנקבעים על ידי משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה, במטרה להפעיל שירותים סלולריים בטוחים ואיכותיים.

על פי ארגון הבריאות העולמי ומשרדי הבריאות והגנת הסביבה בישראל, לפריסה מלאה ומיטבית של אנטנות יש חשיבות רבה בצמצום עוצמות הקרינה הנפלטת, הן מהמכשירים והן מהאנטנות". 

 

השתתפה בהכנת הידיעה: מירב קריסטל


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילדים. רגישים במיוחד לגורמי סיכון מסרטנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים