שתף קטע נבחר

"אם קונים דירות בציפייה להתייקרות - יש בועה"

נגיד בנק ישראל הזהיר בסיכום פורום קיסריה מ"עודף שאננות של בכירי הבנקים". לדבריו, "אם אנשים קונים רק בגלל שהם חושבים שהמחירים יעלו - אז יש בועה". שר האוצר הזהיר מההשלכות החברתיות של מחירי הדירות: "יכולים להשפיע על היכולת לקלוט עלייה ולהחזיר ישראלים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, הזהיר היום (ב') שוב מהתפוצצות של בועת נדל"ן בישראל. "יש עודף ביטחון ושאננות של הבכירים בבנקים ובמגזר הפיננסים", אמר פישר במסגרת דיון הנעילה של פורום קיסריה. הדיון הועבר בשידור חי ב-ynet.

 

 

פישר הוסיף: "שמעתי שם אנשים אומרים לאחרונה, 'לא יכול להיות שיש בועת נדל"ן'. זה נכון שהעובדה שלצעירים אין כסף לקנות דירה לא אומרת שיש בועה, אבל אם אנשים קונים רק בגלל שהם חושבים שהמחירים יעלו - אז יש בועה".

 

הנגיד, שקידם לאחרונה מספר צעדים לצינון שוק הדירות בישראל, הדגיש כי כלכלת ישראל אינה חסינה מפני הרעה שהתרגשה על כלכלת ארה"ב, בעקבות התפוצצות בועת הנדל"ן ב-2007, שגררה עימה את כל המשק למיתון עמוק שנמשך עד היום. "אוהבים לומר בבנקים, שישראלים מאוד שמרנים בלקיחת משכנתאות. זה נכון רק עד היום שבו זה יפסיק להיות נכון. צריכים לבדוק ולשמור ולפקח על המערכת הזאת (הבנקאית, א.ל)".


הנגיד פישר בפורום קיסריה (צילום: יוסי זמיר)

 

הנגיד התייחס בדבריו לספרם של הכלכלנים קרמן ריינהארט וקנת' רוגוף, "הפעם זה אחרת", אשר סוקר 800 שנה של משברים כלכליים. "בספר מתואר כיצד כל מדינה במשבר חושבת שאצלה זה אחרת - זה לא אחרת אף פעם וגם אצלנו היום זה לא אחרת! אנחנו כמו כל מדינה, היה לנו משבר פיננסי ענק בשנות ה-80 ועלה לנו הרבה כסף לצאת ממנו, אסור לנו לוותר על הפיקוח ההדוק על המערכת הפיננסית".

 

פישר בחר גם להתייחס להתייקרויות האחרונות ולדיון הער בנוגע לרמת החיים בישראל בעקבות הצמיחה, לדבריו, הציבור הישראלי ומקבלי ההחלטות צריכים להתרגל לעובדה שמדינת ישראל הפכה למדינה עשירה יותר ולשנות את דפוסי החשיבה שלהם. "אנחנו מדינה יחסית עשירה, אבל קשה לנו לקבל את העובדה הזאת כי אנחנו רגילים לחשוב שאנחנו מסכנים", אמר פישר. "אבל איכשהו, למרות הבעיות, הגענו לרמה מאוד מכובדת ולכן לא יכול להיות שנשמור על קווי הייצור שהיו כאן פעם".

 

"עלות המהנדסים הישראלים עלתה מאוד. אנחנו רוצים שהם ימשיכו להרוויח אבל קשה להשאיר אותם בארץ. אנחנו צריכים להתחיל לייצר כמו מדינה מפותחת ולא כמו מדינה מתפתחת. המפתח הוא בחינוך, אנחנו לא יכולים להמשיך להיבנות על עובדים שאי אפשר לשלם להם. צריך להבין שאנחנו ברמת ההכנסה הממוצעת של ספרד היום ושאם רוצים לשמור על הייצור בארץ זה צריך להיות ייצור מתוחכם יותר".

 

פישר התייחס גם להשפעת המצב הפוליטי על המשק, ואמר: "כשהייתי ברודזיה ראיתי מקרוב מה האמברגו עשה לדרום אפריקה. לוקח זמן עד שבידוד דיפלומטי גורם לנזק כלכלי, אבל בסוף זה מגיע. אנחנו רואים כבר היום שיש ישראלים שלא יכולים לנסוע למדינות מסוימות מחשש שייעצרו. חייבים לחשוב מה עושים עם הבעיה של הבידוד הבינלאומי הגובר".

 

"עד תחילת 2012 נראה את השפעת צעדי הדיור"

שטייניץ התייחס אף הוא למצב הפוליטי ואמר: "אני לא מכיר פתרון קסם לבעיה הגיאופוליטית. לפעמים כשאתה מנסה לפתור משהו אתה מקבל עה גדולה יותר שמולה אתה מוצג באור רע יותר. אני חושב שהסיכון שנגיע למצב של דרום אפריקה נמוך מאוד, הדגש ששמנו על התקבלות ל-OECD נותן לנו הגנה מסוימת".

 

שר האוצר התייחס גם לחרם הצרכנים על הקוטג' ואמר: "אמרתי בשבוע שעבר שנשקול ברצינות התרת ייבוא של מוצרי חלב והסרת חסמים, לשמחתי ראש הממשלה נתן אור ירוק לכך היום בצהריים. בימים הקרובים נדון בנושא עם שרת החקלאות ולאחר מכן נשמע את כל הגורמים הרלוונטיים. בתרופה להתייקרויות היא כמעט תמיד הגברת תחרות. אני שמח שראש הממשלה נתן גיבוי לעמדה שלי".

 

בנושא מחירי הדירות אמר שטייניץ: "בעיית המחירים הכי קשה זה מחירי הדיור. הנגיד הדגיש את סכנת התפוצצות הבועה אבל אני רוצה להדגיש את הבעיה המיידית שמדאיגה אותי יותר. התייקרות הדירות יכולה להשפיע על היכולת שלנו לקלוט עלייה ולהחזיר ישראלים שעזבו לארץ ולהשפיע גם על התנהלותם של הצעירים בישראל.

 

"אם יש בעיית מחירים שיכולה באמת להשפיע על החברה זו בעיית מחירי הדיור. לא כולם מבינים את עוצמת הצעדים שהכרזנו עליהם לפני שבועיים. יש 140 אלף דירות ריקות בישראל, מספיק ש-15% יוצעו למגורים כדי שזה ישפיע דרמטית על מצב המחירים. המתימטיקה מראה בסבירות גבוהה שעד סוף 2011 או תחילת 2012 נראה את ההשפעה של זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים