שתף קטע נבחר

סימילאק ומטרנה משלמות מיליונים לבתיה"ח

הנה סוד שבתי החולים ממש לא רוצים שתגלו: סימילאק ומטרנה משלמות להם כל שנה כ‭40-‬ מיליון שקל, תמורת הזכות לספק ליולדות תחליפי חלב שלהן. התשלומים כוללים גם תקנים לאחיות, רכישת מצעים למחלקה ומימון ימי כיף לעובדים

‭40-35‬ מיליון שקל בשנה: זה הסכום שמשלמות מטרנה וסימילאק לבתי החולים בישראל כ"דמי הכניסה" למחלקות היולדות שלהם, כך נודע למוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות". בתי החולים בארץ, על רקע מצוקות התקציב, מנצלים כבר שנים את יצרני מזון התינוקות כעוד מכשיר לגיוס כספים. איך? הם מוכרים להם את הזכות הבלעדית לספק מזון תינוקות לבית היולדות. 

 

 

מדובר בסכום משמעותי: שוק מזון התינוקות בארץ מוערך בכ‭500-‬ מיליון שקל, כך שתשלום של 40 מיליון שקל מהווה כ‭8%-‬ מסך המכירות.

 

לטענת מעורבים בענף, סכום זה הפך ל"עלות הייצור מהגבוהות שלנו, שאם הייתה מתבטלת, המחיר היה מוזל בכ‭."4%-‬ כך זה עובד: רוב בתי החולים מוציאים מדי שנתיים מכרז לספקי מזון התינוקות. מדובר במכרז שבו תזכה החברה שתעניק את הסכום הגבוה ביותר לבית החולים. זאת בנוסף לצ'ופרים שתעניק הזוכה לבית היולדות.

 

בתי החולים אינם מסתירים כי ההצעה הזוכה מבין השתיים (מטרנה או סימילאק) היא זו שמעניקה את התשלום ואת ההוצאות הנלוות הגבוהים יותר. במכרז שהגיע לידי "ממון" כתוב במפורש כי ‭90%"‬ משיקולי הבחירה הם גובה התשלום שהספק מוכן לשלם".

 

וכמאמר הפתגם המפורסם, אין ארוחות חינם. בהמשך הדרך האם הטרייה תשלם על מזון החינם שקיבלה בבית היולדות בכל פעם שתקנה בעתיד סימילאק או מטרנה. שכן המחיר יכלול גם את עלות התשלום לבתי החולים. "מאידך‭,"‬ טוען אחד הגורמים המעורבים, "אם בית החולים לא יקבל מהספק את הכסף, הוא יצטרך להשלים אותו בדרך אחרת, וכך או כך הציבור ישלם‭."‬

 

הכללית מחכה לטבע

שיטת ההתקשרות בין בתי החולים לספקים בארץ היא ייחודית. בחו"ל, כך מתברר, בתי החולים קונים את תחליפי החלב, לא ניתנת בלעדיות לספק מסוים ונאסר על בתי החולים לציין את שם היצרן. היולדות מקבלות בקבוק לבן ללא זיהוי היצרן. זאת על פי אמנה של ארגון הבריאות העולמי, שעליה חתומים בתי החולים באירופה ובארצות-הברית, שמטרתה לעודד הנקה ושאוסרת פרסום בתחום בית החולים.

 

גם בישראל יש כללים לשיווק פורמולות לתינוקות בכלל, ובבתי יולדות בפרט. תמצית הקוד מופיעה באתר האינטרנט של משרד הבריאות, אך איש אינו אוכף אותו. וזוהי מהות הקוד: "אין להשתמש במתקנים של מערכת הבריאות לקידום מכירות של תמ"ל או מוצרים אחרים העלולים לפגוע בהנקה‭."‬

 

ואם מישהו חשב, שהכניסה של חברת טבע עם מזון התינוקות החדש שלה לשוק בארץ תגביר את התחרות ותוריד מחירם - זה לא נכון בכל הקשור לתשלום לבתי החולים. אלה דווקא מצפים כי כעת, כששלוש מתמודדות ייגשו למכרזים שלהם (המותג הרביעי, אופטימיל, תופס רק ‭1.5%‬ מנתח השוק ולא מסוגל כלל לשלם סכומים בסדרי גודל כאלה) התשלום יעלה עוד יותר.

 

זו גם הסיבה ששירותי בריאות כללית, שהמכרז שלה עם הספק הנוכחי סימילאק אמור היה להסתיים 

לאחרונה, החליטה לדחות את היציאה למכרז חדש עד לשנה הבאה, למועד בו טבע כבר תשיק את המוצר שלה.

 

הכללית, חשוב לציין, עורכת מכרז אחד עבור כל בתי החולים שלה, בעוד שבתי החולים הממשלתיים עורכים בינתיים כל אחד מכרז לעצמו. בכללית מעריכים (ובצדק) שהלהיטות של טבע לחדור לבתי היולדות ולקבל חשיפה תניב הצעת מחיר גבוהה במיוחד במכרז, שתסחוף גם את שאר המתחרות הוותיקות ותגדיל את הכנסות הקופה.

 

היוקרתי עולה יותר

גובה התשלום לבית החולים, מתברר, לא קשור רק למספר היולדות, אלא גם למוניטין שלו. ליס (איכילוב‭,(‬ שאינו שיאן במספר היולדות, נחשב לאחד היוקרתיים וגובה דמי הכניסה מהגבוהים ביותר: כ‭3-‬ מיליון שקל לשנה. זה לא כולל את המזון עצמו, שגם הוא על חשבון הספק. בלניאדו בנתניה, לעומת זאת, התשלום יכול להגיע "רק" לכ‭1-‬ מיליון שקל. בנהריה משלמים אפילו פחות: כ‭750-‬ אלף שקל.

 

בעיני הספקים, בתי החולים שנחשבים ליוקרתיים - בין השאר בשל האיכות הסוציו-אקונומית של היולדות והפוטנציאל שלהן כצרכניות מזון - הם הדסה עין כרם, בילינסון, תל השומר וליס, כאמור. אך גם לשאר בתי החולים (בסך הכל פועלים בארץ 26 בתי יולדות) משלמים סכומים שנעים בין ‭3-1‬ מיליון שקל.

 

מנתונים שהגיעו לידי "ממון" עולה כי לפני שנתיים זכתה סימילאק במכרז של שירותי בריאות כללית עבור בתי החולים שלה, ושילמה סכום של ‭7.5‬ מיליון שקל לקופה. אם מוסיפים את עלות ההספקה חינם של המזון, זה מביא את העלות הכוללת לכ‭12-11-‬ מיליון שקל.

 

החוזה שעליו מחתימה הקופה את הספק הזוכה מכיל רשימת מטלות נוספות, המנפחות אף הן את העלות (ראו מסגרת‭.(‬

 

נכון להיום, חברת מעברות, יצרנית מטרנה, שולטת בשוק עם כ‭56%-‬ ואילו חברת פרומדיקו, משווקת סימילאק, מוכרת כ‭45%-‬ מהשוק (לפי נתוני סטורנקסט‭.(‬ במקביל, מפיצה מטרנה תמ"ל ב‭16-‬ בתי חולים בארץ, לעומת 8 בתי חולים שנותנים לפיות הקטנים סימילאק. על בתי היולדות שבהם מחלקים מטרנה נמנים שיבא, הדסה, אסף הרופא, קפלן ומעייני הישועה. בין אלה המחלקים סימילאק נמנים ליס (איכילוב‭,(‬ רמב"ם, בילינסון, סורוקה ושערי צדק.

 

אם התשלום לבית החולים מניב לזוכה קשר ישיר ראשון ובלעדי - ומחקרים מראים שהמזון שניתן בבית היולדות הוא זה שישמש את היולדת בהמשך הדרך - למה מלינות היצרניות ומוכנות לוותר על התענוג? "התשלום לבית החולים הפך בעצם לכלי לרכישת נתח שוק‭,"‬ אומר גורם בכיר בענף. "הבעיה היא שהמחיר עולה כל שנה והופך לעלות מאוד גבוהה, אפילו מטורפת עבורנו. אנחנו מעדיפים שבארץ תיושם השיטה הנהוגה במערב, שאוסרת פרסום בשטח בית החולים, ולהתמודד לבדנו על כיס הצרכן. תוקפים אותנו שבארץ מזון התינוקות יקר יותר מבחו"ל, אבל שוכחים ששם בחלק מהמקומות אין מע"מ או שיש מע"מ מופחת על המוצר, אין כשרות, ואין תשלום שכזה לבית החולים. אם לא נצטרך לשלם, נוכל להוריד את המחיר ואני בטוח שזאת שיטה טובה יותר להגדיל נתח שוק‭."‬

 

"נשנה את ההסדרים"

התשובה שאותה קיבלנו מכל בתי החולים שאליהם פנינו הייתה גורפת: "המכרז על תרכובות מזון לתינוקות נערך לפי כללי משרד הבריאות, וזכתה בו החברה שנתנה את התנאים הטובים ביותר לבית החולים‭."‬

 

ממשרד הבריאות נמסר‭":‬משרד הבריאות בשלבי גיבוש של מכרז מרכזי לכל בתי החולים הכלליים הממשלתיים. במסגרת המכרז תהיה אפשרות לחברות תחליפי המזון המאושרות על ידי משרד הבריאות להשתתף במכרז בתנאים ובקריטריונים שיקבעו לפי חוק חובת המכרזים ותקנותיו. כמו כן, קיימת הצעת חוק של דני דנון שהמשרד תומך בה והיא מגדירה את ההנקה על ידי הסדרה של חלוקת המזון לתינוקות בבתי החולים. בכוונת משרד הבריאות לשנות את ההסדרים הקיימים בהקשר זה‭."‬

 

משירותי בריאות כללית נמסר: "בריאותם וטובתם של תינוקות עומדת מעל לכל. בחירת פורמולות לתינוקות הניתנות בבתיה"ח של הכללית נעשתה בתום מכרז שבוצע בשקיפות מלאה בליווי מומחים בעלי שם בתחום. בסוף השנה עתיד לצאת מכרז חדש, אליו תוכלנה לגשת חברות שתעמודנה בדרישות שתקבענה".

 

זכיתם במכרז? קנו לנו מצעים

הספק שזוכה במכרז של בית החולים צריך לעמוד ברשימת מטלות נוספות, המנפחות אף הן את העלות. כך למשל מחייבים בתי החולים העסקת אנשי מקצוע על חשבון הספק, ביטוח על חשבונו במידה שייגרם נזק לתינוק כתוצאה מהמזון, ערבויות וכן הלאה.

 

כמו כן, בניגוד לשיטה הביתית להכנת פורמולה (אבקה שלה מוסיפים מים) לבתי החולים מסופקים בקבוקי "רדי פיד" המכילים את הנוזל מוכן לאכילה. הבקבוקים מיובאים מחו"ל בעלות גבוהה.

 

וזה עוד לא הכל. יש גם צ'ופרים שיכולים לתרום להכרעה במכרז. לדברי גורם בענף, התשלומים הנלווים כוללים גם מימון תקנים לאחיות (המוגדרות, למרבה האירוניה, כיועצות הנקה‭,(‬ רכישת מצעים למחלקה, מימון ימי כיף לצוות העובדים ועוד. עוד ידוע על מימון נלווה גבוה במיוחד: תרומה לבית חולים מסוים לרכישת מכשור לפגייה בהיקף של כ‭400-‬ אלף דולר.

 

כמה משלמות הספקיות לבית החולים?

סכום שנתי, לא כולל עלות המזון עצמו, שגם אותו הספקיות מממנות:


תשלומי ספקיות תחליפי חלב לבתי החולים

תשלומי ספקיות תחליפי חלב לבתי החולים
בית החולים מה הוא נותן כמה משלמים לו
איכילוב סימילאק 3 מיליון שקל
תל השומר מטרנה 2.7 מיליון שקל
הדסה מטרנה 1 מיליון שקל
לניאדו מטרנה 1 מיליון שקל
נהריה סימילאק 750 אלף שקל

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בחו"ל מקבלות היולדות בקבוק לבן ללא זיהוי היצרן
צילום: Index Open
מומלצים