המשנה לנגיד לשעבר: פעילי המחאה צודקים
הנגיד סטנלי פישר מגיב בזלזול לדרישות פעילי מחאת האוהלים, ואילו הכלכלן אביה ספיבק אומר: "הם דורשים דברים רציניים שאני אומר וכותב כבר שנים. הם דורשים לשנות את סדר העדיפויות, בצדק. הממשלה הרבה פחות חלשה מכפי שהיא מציגה את עצמה"
בזמן ששר האוצר, יובל שטייניץ, ונגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, מגיבים בזלזול למחאת האוהלים ובעיקר לדרישות החברתיות שלה, מתייצב לצדה אחד מבכירי הממסד הכלכלי הישראלי: המשנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, פרופסור אביה ספיבק.
- מחאת האוהלים
- סיקור נרחב ב-ynet
בראיון ל-ynet אומר ספיבק, המשמש כיום כמרצה במכון ון ליר ובאוניברסיטת באר שבע: "אני תומך במאבק האוהלים ובפעילים שלו, חד משמעית. אני תומך בהם גם בגלל מה שהם דורשים. הם דורשים דברים שאני אומר וכותב כבר שנים. ואני תומך בהם בגלל שהם באים ממעמד הביניים ומתיימרים, בצדק, לייצג אותו, ומעמד הביניים אכן נפגע מהמדיניות ומהתהליכים שקרו כאן בשנים האחרונות".
ספיבק נזהר מלהגיב ישירות לדברים שפישר אמר היום על המחאה. אלא שבזמן שפישר התייצב מאחורי ההבטחות של ראש הממשלה נתניהו, לפתרון בעיית הדיור באמצעות חוק הווד"לים והרפורמה במינהל מקרקעי ישראל, ספיבק אומר דברים אחרים לגמרי.
לדברי ספיבק: "יש כשל מערכתי בכך שבנו בכל שנה 10,000 דירות פחות מדי. זה יפה שמבטיחים עכשיו לפתור את הדברים, אבל איפה הם היו עד עכשיו. שנית, כשבודקים את תמהיל הדירות שכן נבנו, רואים שבנו יותר ויותר דירות יוקרה של חמישה חדרים, ופחות מדי דירות קטנות, וזה תהליך שמעלה את המחירים לא פחות מהמחסור בהיצע".
פעילי המחאה מציעים פתרונות למצוקה: דיור בר-השגה במסגרת הווד"לים, דיור ציבורי ופיקוח על השכירות. אלה פתרונות רציניים, ריאליים?
"בוודאי. אלה פתרונות שהופעלו במדינות רבות במערב, למה שהם לא יופעלו כאן? הטענה המרכזית של החבר'ה הצעירים הללו היא בוודאי מוצדקת: מצוקת הדיור צריכה התערבות ממשלתית. הממשלה היא לא חסרת יכולת כמו שהיא אוהבת להציג את עצמה".
"5% מהדירות בשנים האחרונות נמכרו בכלל לתושבי חוץ. למה המדינה צריכה לאפשר לרובעים שלמים בירושלים להפוך לערי רפאים? בשווייץ, למשל, אסור למכור דירות לזרים בכלל. זה קצת קיצוני, אבל מעלה שאלות. למשל, למה לא להטיל ארנונה חריגה על מי שמחזיק נכסים ריקים, ולגרום לכך שהוא ישכיר אותם? זה יכול להביא לעלייה מיידית בהיצע הדירות להשכרה".
"הרשים אותי לראות גם את האחריות של הפעלים הללו. הם עברו מהר מאוד ממחאה נקודתית על שוק הדיור בלבד, למחאה שמנסה לשנות את השיטה בכללותה, את סדר העדיפויות. הדרישה להנהיג חינוך חינם לגיל הרך, כמו בהרבה מדינות בעולם, היא חשובה ביותר. הפערים נוצרים בגילאים הללו, ויש חשיבות לאומית שהמדינה תספק מסגרות כמו מעונות יום שיגשרו על הפערים הללו".
במשרד האוצר מזהירים שפתרונות כאלה יעלו למדינה יותר מדי כסף וגם סטנלי פישר קרא לשמור על המסגרת התקציבית ולא לחרוג ממנה.
"בוודאי שצריך לשמור על המסגרת התקציבית. לא שמעתי אף אחד מפעילי המחאה שאומר שלא צריך. מה שצריך זה לשנות את סדר העדיפויות. מס החברות ירד בשנים האחרונות בצורה מטורפת. הרי לך מקור תקציבי למימון הדרישות. אני קורא ושומע כל מיני הפחדות על כך שאם ננהיג מדיניות רווחה, נהיה במשבר חובות. אבל לא רק מדינות רווחה נקלעו למשבר חובות, ודווקא שבדיה נמצאת בעודף תקציבי. צריך לעשות שינוי בדיסקט, לחשוב יותר על האזרחים ופחות על העסקים, ואת זה החבר'ה מהאוהלים עושים בצורה מצוינת".