שתף קטע נבחר

בדיקת מיפוי לב: ניתן לבצעה בחצי מכמות הקרינה

עשרות אלפים עוברים בדיקת מיפוי לב לאיתור מוקדם של מחלות לב וכלי דם, רק בישראל. הבדיקה כרוכה בקרינה עצומה ולעתים יש צורך לחזור עליה כמה פעמים. מחקר בבילינסון גילה כי ניתן לבצע את הבדיקה בצורה יעילה גם בחצי מכמות הקרינה

מיפוי לב היא אחת הבדיקות השכיחות ביותר בישראל: מידי שנה עוברים אותה כ-50 אלף איש במטרה לאתר מבעוד מועד מחלת לב העלולה להביא להתקף לב. אלא שהבדיקה הזו כרוכה בהקרנה עצומה ולעתים חלק מהחולים נדרשים לשוב ולעבור אותה שוב ושוב. מחקר חדש גילה כי ניתן לבצע את הבדיקה גם בחצי מכמות הקרינה. המחקר, ראשון מסוגו בעל השלכות משמעותיות, בוצע בבית החולים בילינסון.

 

בבדיקת מיפוי לב, מוזרק לנבדק באופן מבוקר ומדוד, חומר רדיואקטיבי המתרכז בשריר הלב. חומר זה אומנם חושף את החולה למינון מסוים של קרינה, אך הוא הכרחי כיוון שהוא מאפשר להדגים את אספקת הדם ללב באמצעות מצלמה הקולטת את החומר הרדיואקטיבי משריר הלב.

 

במסגרת המחקר שנערך בבילינסון, קיבלו 64 חולים חצי מכמות הקרינה המקובלת במיפוי לב. החוקרים מצאו כי למרות ההפחתה הניכרת בחומר הרדיואקטיבי, תמונת הלב שהתקבלה היתה באיכות גבוהה, המאפשרת אבחון והערכה של מחלת לב כלילית באופן זהה למינון המקובל.


השוואת הקרינה הנספגת בגוף מאמצעי ההדמיה

השוואת הקרינה הנספגת בגוף מאמצעי ההדמיה
הבדיקה הקרינה המקסימלית הנספגת בגוף
צילום חזה 0.1
CT ראש 1.5
ממוגרפיית שד 3
CT בטן 5.3
קולונוסקופיה וירטואלית 8.8
CT חזה ובטן 9.9
מיפוי לב 13
חוקן בריום 15
CT בטן בתינוקות 20

 

ההסבר לכך שניתן לקבל תמונה באיכות טובה גם במחצית מהקרינה, נעוץ לדברי החוקרים בקדמה הטכנולוגית המאפשרת עיבוד טוב יותר של תמונה וקבלת הדמיה של הלב ברזולוציה משופרת. המחקר הוצג בכנס בינלאומי בקרדיולוגיה גרעינית ו-CT לבבי העולמי שהתקיים באמסטרדם בחודש מאי האחרון ובכנס האיגוד הקרדיולוגי בישראל.

 

"מיפוי לב משמש כלי מרכזי לאבחון והערכה של מחלת לב כלילית" מסבירה פרופ' נילי צפריר, מנהלת היחידה לקרדיולוגיה גרעינית במערך לקרדיולוגיה במרכז רפואי רבין שהובילה את המחקר, "הסיכון של תחלואה ותמותה ממחלת לב, או הסיכון של החמצת האבחון של מחלת לב, גבוה הרבה יותר מהסיכון התיאורטי של תחלואה בסרטן כתוצאה מקרינה. עם זאת, נעשים מאמצים רבים לצמצם את כמות הקרינה אליה נחשף הנבדק, למען שמירה על בריאותו. אני מקווה שתוצאות מחקר זה יהוו צעד משמעותי בכל הנוגע לשמירה על בטיחות המטופל ובריאות הציבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים