שתף קטע נבחר

רוסיה נגד גיאורגיה. המלחמה שמסרבת להיגמר

בשתי המדינות ציינו אתמול את יום השנה ה-3 למלחמה ביניהן, שגבתה את חייהם של מאות בני אדם. בעוד שהנשיא הרוסי מדבדב מתעקש להעמיד לדין את "פושע המלחמה סאאקשווילי", הנשיא הגיאורגי דורש לשים סוף לכיבוש הרוסי בארצו. ובעולם המערבי? שתיקה. אף אחד לא רוצה להתעסק עם הדב הרוסי

דמיטרי מדבדב ביקר בבסיס של יחידת צבא שהשתתפה במלחמה ושיבח את הלחימה ועצירת "הכוחות התוקפניים". במקביל, מיכאיל סאאקשווילי הניח פרחים על קבריהם של חללי המלחמה. כך, במעשים אלה, ציינו אתמול (יום ב') נשיאי רוסיה וגיאורגיה את יום השנה ה-3 למלחמה בין שתי המדינות, שגבתה את חייהם של מאות בני אדם - חיילים ואזרחים.

 

3 שנים למלחמת רוסיה-גיאורגיה: מדברים על זה בפייסבוק של ynet

 

"שלוש שנים לאחר שרוסיה השפילה את גיאורגיה במלחמה על דרום אוסטיה, ממשיך הנשיא מדבדב בניסיונותיו לשווק את הרעיון שסאאקשווילי הוא פושע מלחמה", נכתב אתמול במאמר דעה בעיתון הרוסי בשפה האנגלית "מוסקבה טיימס".


מי התחיל? טנקים גיאורגיים בדרך לדרום אוסטיה (צילום ארכיון: רויטרס)

 

בראיון שהעניק בסוף השבוע לעיתונים "Ekho Moskvy " ו" Russia Today" ולערוץ הרדיו הגיאורגי "PIK", אמר מדבדב כי נשיא גיאורגיה "צריך לעמוד לדין בפני טריבונל בינלאומי באשמה שהורה על פתיחת המלחמה בצחינוואלי (בירת דרום אוסטיה. ר"ס)".

 

רוסיה הפרה את החוק הבינלאומי?

סוג זה של רטוריקה מצד מדבדב מדגים מדוע תהליך השלום - אם אפשר לכנות אותו כך - שמתנהל זה זמן רב בין רוסיה לגיאורגיה נמצא במבוי סתום.

"אם מדבדב באמת רוצה בצדק, הוא עצמו יצטרך להשיב על שאלות רבות וקשות", נכתב ב"מוסקבה טיימס". "רוסיה הפרה את החוק הבינלאומי כשהכירה בעצמאות המחוזות הבדלניים בגיאורגיה, אבחזיה ודרום אוסטיה, והשתמשה בכוח לא פרופוציונלי כנגד גיאורגיה".

 

אך גם כשהיא מואשמת בהפרת החוק הבינלאומי, רוסיה יכולה להרשות לעצמה להמשיך לשחק במלחמה הרטורית שלה מול גיאורגיה ושאר העולם - מערבי בעיקרו - משום שאין לה מה להפסיד.  אף אחד הרי לא רוצה להתעסק עם הדב הרוסי. תשאלו את גיאורגיה למודת הניסיון.


מדינה פגיעה. הרוג גיאורגי בעיר גורי (צילום ארכיון: רויטרס)

 

וכיצד מגיב הנשיא הגיאורגי להאשמות הרוסיות נגדו? סאאקשווילי נוסע לחו"ל - וכמה שיותר. נשיא גיאורגיה, הנתפש על ידי הקרמלין כ"חבר של המערב", נוסע בכל העולם כדי לשכנע בצדקת טענתו, לפיה הגבולות החוקיים של ארצו נשלטים כיום על ידי כוחות רוסיים.  

 

הבעיה של סאאקשווילי

אך לסאאקשווילי יש בעיה שספק גדול אם העולם המערבי יכול לעשות משהו כדי לפתור אותה. הדוגמה הטובה ביותר לכך היא שהסנאט האמריקני העביר בפה אחד החלטה שקובעת כי רוסיה "כבשה" את גיאורגיה וקוראת לה לסגת מהשטחים הכבושים..

 

ההחלטה האמריקנית אישרה למעשה מחדש את תמיכת הממשל בוושינגטון בשלמותה הטריטוריאלית של גיאורגיה. אולם במציאות, להחלטה זו אין כל משמעות בטווח הקרוב למעט העובדה שהיא רק מגדילה את האנטגוניזם הרוסי - שדעך באופן יחסי בתקופת ממשלו של ברק אובמה - כלפי האמריקנים.  


מאות אלפי פליטים רוצים לשוב לביתם. גיאורגים נסים מאבחזיה (AFP)

 

וכשציפיותיה להצטרף לברית נאט"ו ירדו מהפרק מאז המלחמה בקווקז ב-2008, והכוחות הרוסיים מתבצרים מרחק 40 קילומטרים בלבד מטביליסי, גיאורגיה מעולם לא נראתה פגיעה יותר. ולא שיש לה הרבה ברירות. לפי שעה, רוסיה לא מתכוונת להתכופף בשום מצב ולבצע ויתורים, והמערב כאמור לא הולך לפתור בקרוב את המבוי הסתום הזה.

 

שלום עם רוסיה? קודם שיעשו שלום בית

על פי כמה ההערכות של פרשנים, רק הווטו שעומד לרשות גיאורגיה בארגון הסחר העולמי הוא אולי הקלף שעשוי להביא לפריצת דרך ביחסיה עם רוסיה, שרוצה מאוד להצטרף לארגון הכלכלי הבינלאומי.

 

אך עוד לפני שיעשו שלום עם רוסיה, נראה כי הגיאורגים צריכים קודם כל לדאוג לשלום מבית. כך על פי התקשורת המקומית. בטביליסי, הוויכוח הציבורי בנוגע למלחמה עם רוסיה רק הלך והחריף ערב יום השנה השלישי למלחמה בין שתי המדינות. 


המלחמה תמה, הכיבוש נשאר. כוחות רוסיים באבחזיה (צילום ארכיון: AP)

 

נינו בורג'אנאדזה, פוליטיקאית בכירה באופוזיציה ויו"ר הפרלמנט לשעבר, אמרה לעיתון "גיאורגיה טיימס" כי הממשלה בטביליסי תחגוג ב-3 באוגוסט את תבוסת המדינה במלחמה.

 

"זיקוקי דינור וקונצרטים, אבל מה יש לחגוג?"

"בשנה שעברה הפניתי שאלה לממשלה: 'אנחנו חוגגים את ה-8 באוגוסט בזיקוקי דינור ובקונצרטים.

מה בדיוק אנחנו חוגגים? למה לנו לחגוג?'. אם באמת ניצחנו וזכינו במשהו, אז איך זה שאף אחד בגיאורגיה לא יודע על זה, כולל אני?", שאלה בורג'אנאדזה בתמיהה.

 

בתגובה לטענת האופוזיציה, דובר משרד החוץ הגיאורגי טורניק גורדדזה אמר שהממשלה חוגגת את הבסת ניסיונו של הקרמלין לכונן ממשלה פרו-רוסית ואוטוריטרית בגיאורגיה. "אנחנו הצלחנו לשרוד. היה כאן ניסיון רציני ביותר להרוס את המדינה שלנו", אמר גורדדזה ל"גיאורגיה טיימס". 


"להעמיד למשפט את פושע המלחמה סאאקשווילי". מדבדב (צילום: EPA)

 

דובר משרד החוץ בטביליסי הוסיף כי "מטרתה העיקרית של המלחמה (מצד רוסיה) לא היתה כיבוש שני האזורים הללו (דרום אוסטיה ואבחזיה), שעדיין נמצאים תחת כיבוש רוסי. המטרה היתה להרוס את הממשלה הנוכחית ולשנות את המשטר בגיאורגיה".

 

הטילים הרוסיים - 40 ק"מ מטביליסי

על פי ארגון " International Crisis Group", בחבל אבחזיה מוצבים כיום כ-5,000 חיילים רוסים ואילו בדרום אוסטיה מוצבים כ-4,500, עובדה שמאפשרת לרוסים אחיזה איתנה בקווקז. משמעות נוספת וחשובה לא פחות היא שטילים וטנקים רוסיים נמצאים מרחק של 40 קילומטרים בלבד מטביליסי, בירת גיאורגיה.

 

מציאות זו, שבה רוסיה נושפת בעורפה של גיאורגיה, עשויה להרתיע אותה מלצאת למבצע צבאי נוסח זה שבו היא החלה לפני שלוש שנים. 


מנסה לשכנע את העולם בצדקת טענותיו. סאאקשווילי (צילום: AP)

 

הכל התחיל ב-7 באוגוסט 2008. כוחות גיאורגיה פתחו במבצע צבאי לכיבוש העיר צחינוואלי, בירת המחוז הבדלני דרום אוסטיה. הפעולה הגיאורגית באה בתגובה למה שבטביליסי כינו "פרובוקציות אלימות" שבוצעו נגד אזרחים גיאורגים באופן מתמשך מצד האוסטים ובעידוד הרוסים.

 

מבצע "זבנג וגמרנו"? טעות

אך אם נשיא גיאורגיה, מיכאיל סאאקשווילי, חשב שהוא יוצא למבצע "זבנג וגמרנו" כשרוסיה נשארת מחוץ למשחק, טעותו התגלתה מהר מאוד. רוסיה, בעלת בריתה של דרום אוסטיה, שלחה ב-8 באוגוסט כוחות צבא משלה למחוז הבדלני - כוחות חי"ר, טנקים וארטילריה - ואף הפציצה מהאוויר מטרות בגיאורגיה עצמה.

 

וכך, בזמן שהעולם כולו חגג את פתיחת המשחקים האולימפיים בבייג'ינג, נפתחה באופן רשמי "מלחמת גיאורגיה-רוסיה" (או בשמה הרשמי "מלחמת דרום אוסטיה"), מלחמה שגלשה גם לאבחזיה, מחוז בדלני פרו-רוסי נוסף. 


מה רוצים המחוזות הבדלניים בגיאורגיה? עצמאות או סיפוח לרוסיה

 

"התערבות הומניטרית", "שמירה על שלום האזור".

במילים אלה הצדיק מדבדב את התערבותה של רוסיה בסכסוך בין גיאורגיה לדרום אוסטיה. הוא רק שכח לציין שלארצו היה אינטרס גדול להתערב בסכסוך משום שלמעלה ממחצית מתושבי דרום אוסטיה מחזיקים בתעודות זהות רוסיות.

 

העימות הצבאי בין שתי המדינות הגיע לסיומו רק לאחר התערבות האיחוד האירופי וחתימת הצדדים הניצים על הסכם הפסקת האש שיזמה צרפת בהנהגת הנשיא ניקולא סרקוזי. מניין ההרוגים במלחמה עמד על כ-450 לגיאורגים (חיילים ואזרחים), כ-350 לדרום אוסטים (חיילים ואזרחים) וכ-70 לרוסים (חיילים).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלחמה רטורית. מדבדב וסאאקשווילי
צילום: AFP, AP
התייצבו לצד גיאורגיה. בוש ורייס
צילום: AP
450 הרוגים לגיאורגים
צילום: AP
בישראל הביעו הזדהות עם הגיאורגים. הפגנה בטיילת של תל אביב
צילום: AFP
"החבר של המערב". סאאקשווילי ורייס
צילום: AFP
שומרים על נוכחות במחוזות הבדלניים. חיילים רוסים
צילום: AP
צילום: רויטרס
שימוש בכוח לא פרופורציונלי? מטוס רוסי תוקף בגיאורגיה
צילום: רויטרס
מומלצים