שתף קטע נבחר

פסטיבל עכו ברוח המחאה החברתית

פסטיבל עכו לתיאטרון ישראלי אחר מצטרף לרוח המחאה ומציג את תוכניתו לשנה זו. מנהליו האמנותיים אומרים: "מעניין אותנו תיאטרון רלוונטי שמתכתב עם המציאות ועוסק בהוויה ישראלית"

פסטיבל עכו לתיאטרון ישראלי אחר ייפתח ב-16 באוקטובר ויציע השנה כ-70 מופעים. ברוח התקופה, ברבים מהם מהדהדים קולות המחאה החברתית. במסיבת העיתונאים המסורתית שנערכה הבוקר (א') לקראת פתיחת הפסטיבל ה-32, סיפרו המנהלים האמנותיים, סמדר יערון ומוני יוסף, על קו ברור שעלה מתוך עשרות ההצעות שהתקבלו לוועדת הרפרטואר.

 

 

"אם בשנה שעברה זיהינו עיסוק דומיננטי במוות ובשואה, שביטא חרדות ותחושות אפוקליפטיות שבלטו בהוויה הישראלית, השנה התמהיל נוטה לכיוון הכעס", אמרו השניים והדגישו: "בימים אלה, כשהזעם ממלא את הרחובות, נראה שהצגות הפסטיבל, שכבר נמצאות בתהליכי עבודה מתקדמים, היו למעשה סנוניות מבשרות של התקוממות".

 

"צפירמיהו". קומדיה חברתית שחורה (צילום: אייל לנדסמן) (צילום: אייל לנדסמן)
"צפירמיהו". קומדיה חברתית שחורה(צילום: אייל לנדסמן)

 

יום אחרי "צעדת המיליון" ביקשה יערון להדגיש כי מדובר ביום מיוחד. "מה שאירע אתמול בכיכר לא עוזב אותי, ובמידה רבה אני רואה קו מחבר לפסטיבל", אמרה והוסיפה: "לאורך כל הדרך ביקשנו להביא עבודות שמתכתבות עם המציאות, עוסקות בהוויה הישראליות ומחטטות במורסות הקיומיות שלנו. באופן בולט, הגיעו אלינו השנה יותר עבודות מהסוג הזה. יש תחושה של מרד וכעס באוויר וברבות מהעבודות אפשר ממש לשמוע את הרקיעה ברגליים. למרות שהתוכנית נבנתה לפני שהמחאה החברתית החלה באופן רשמי, היא כבר היתה באוויר".

 

ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, הגדיר את הפסטיבל לתיאטרון ישראלי אחר כחשוב במדינה ועקץ את פסטיבל ישראל כשאמר "אנחנו לא מייבאים הפקות או קונים מהמוכן. פסטיבל עכו הוא פסטיבל של יצירה מקורית שמפתיע מדי שנה, מביא לנו כבוד ומתרחש באתר מדהים ביופיו".

 

בעוד שבמשרד התרבות הותירו את תקציב הפסטיבל על אותו סכום שניתן לו אשתקד (1,549,000 שקל), בעיריית עכו, הגדילו את תקציב הפעילות המוקצה לפסטיבל בסכום של 150 אלף שקל, מה שאיפשר לדברי הנהלתו להגדיל את היקף המופעים כמו גם את מספר ההרצות של כל מופע. תקציבו הכולל של הפסטיבל יעמוד השנה על סכום של 3,534,000 שקלים.

 

כשהרצל פגש את היטלר

במסגרת התחרות המרכזית בפסטיבל יוצגו גם השנה תשע הפקות חדשות, בהן בכורה ישראלית לקומדיה השחורה מאת ג'ורג' תאבורי, "מיין קאמפף", המפגישה במעון תת-קרקעי להומלסים בין הרצל להיטלר; "לב", מאת ובבימויו של ג'ייסון דנינו הולט, שמתרחשת בלבו של גבר למוד אכזבות ותשוקות שממתין לניתוח מסוכן; "פלישתו השנייה של נפוליאון", מאת ובבימויו של מרט פרחומובסקי המבוססת על נבואה של רבי נחמן מברסלב; "צפירמיהו", קומדיה חברתית שחורה מאת נטלי כהן וקסברג בבימויו של איסי ממנוב על זוג מתנחלים שחושש שבנם שנולד ביום הזיכרון לחללי צה"ל הוא לא בדיוק מה שציפו לו; "לץ פליי", קברט מוטרף שמדמה שעשועון טלוויזיוני ו"נפיץ: תיירות מלחמה", פנטזיה דוקומנטרית על מלחמה ושכול שמשלבת קטעים מספרו של ד"ר עזאלדין אבו אלעיש, "לא אשנא" (הוצאת ידיעות אחרונות).

 

"במהירות האור" של פירומניה. קרקס, מחול ושעשועי אור (צילום: דפנה בן נון) (צילום: דפנה בן נון)
"במהירות האור" של פירומניה. קרקס, מחול ושעשועי אור(צילום: דפנה בן נון)

 

במסגרת התחרות המרכזית יוצגו גם שלוש עבודות שמוגדרות כתיאטרון מחול והן "העצב של השכן עמוק יותר", פנטזיה אפלה מאת ובבימויה של עמנואלה עמיחי, על ארבע נשים, גבר ומטבח; "תורה של אשת השגריר", פארסה טראגית מאת אודי ניר ובבימוי סיון בן ישי, בה מוכרזת עכו כשטח צבאי סגור ו"מלח מים", יצירה שבוחנת את יחסי הגומלין בין תנועת הגוף למילה המדוברת.

 

גם השנה תיערך לצד התחרות המרכזית, תחת הכותרת "עכו 2", פלטפורמת חשיפה תחרותית משנית. שש ההפקות שיוצגו במסגרת זו הן: "R U There?", דרמת יחסים אינטרנטית בינלאומית שמתרחשת בין שחקן ישראלי, צג מחשב ושחקנית הולנדית; "סדאם חוסיין - מחזה מסתורין" מאת יונתן לוי ובבימויו מציע מסכת טקסית בלשון שירית שנפתחת בימיו האחרונים של סדאם בבונקר; "כתמים", דרמה פוסט-טראומטית שנכתבה מתוך הביוגרפיה הפרטית של המחזאי והבמאי, נדב פרידמן; "לכא"ס", ערב התרמה מפוברק ללהקת מחול ותנועת מחאה נגד התעמלות אמנותית מאת ענת כ"ץ וארז מעיין; "הבליבליבל", מחזה אבסורד בערבית מאת ובבימויו של בשאר מורקוס, שעוסק במצב הקיומי, בשאלה הפילוסופית של מצב ההמתנה ושוזר בין לבין טקסטים של מחמוד דרוויש.

 

"מלח מים". בין תנועות הגוף למילה המדוברת (צילום: אייל לנדסמן) (צילום: אייל לנדסמן)
"מלח מים". בין תנועות הגוף למילה המדוברת(צילום: אייל לנדסמן)

 

אחרי ארבע שנים של היעדרות, יחזור השנה ג'קי בכר להפיק את אירועי הרחוב. לדבריו, מספר ההצעות שהתקבלו השנה להשתתף באירועי הרחוב היה גדול במיוחד.

"יש התעוררות גדולה בתחום תיאטרון הרחוב בשנים האחרונות", הוא אומר.

 

40 הצגות רחוב יועלו בפסטיבל, ובין הבמות המיוחדות שייפתחו ברחובות העיר העתיקה תהיה גם במת מחול חתרנית בניהולה של הרקדנית והכוריאוגרפית ענת גריגוריו. הפקות רב תחומיות נוספות שיוצגו במסגרת אירועי החוצות השנה הן "במהירות האור" של קבוצת פירומניה שמשלבת קרקס, מחול ושעשועי אור והפקה תלת-ממדית חדשנית של האמן יואב דוד שמשלבת טכנולוגית וידאו-מפינג.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לץ פליי". קברט מוטרף
צילום: אייל לנדסמן
לאתר ההטבות
מומלצים