שתף קטע נבחר

לניאדו: בת 29 במצב אנוש לאחר דיקור מי שפיר

פרסום ראשון: צעירה בת 29 אושפזה בביה"ח לניאדו במצב אנוש, לאחר שעברה לפני מספר ימים דיקור מי שפיר בביה"ח בני-ציון ולקתה בזיהום קשה בשל הבדיקה. העובר מת, ורחמה של האישה, שהיה זה לה הריון ראשון - נכרת. בשעות האחרונות השתפר מצבה וכעת הוא מוגדר קשה

טרגדיה בבית החולים לניאדו בנתניה: צעירה בת 29 אושפזה במצב אנוש ביחידה לטיפול נמרץ לאחר שלקתה ככל הנראה בזיהום קשה בעקבות דיקור מי שפיר. לאחר הדיקור מת העובר, והרופאים נאלצו גם לכרות את רחם הצעירה. בשעות האחרונות התייצב מעט מצבה, אולם הוא עדיין מוגדר קשה.

 

הדיקור בוצע בבית החולים בני ציון בחיפה. ל-ynet נודע כי לטענת בני המשפחה הרופא דקר את בטנה של האישה כ-10 דקות. מדובר בזמן ארוך מהרגיל לבדיקה זו, המתבצעת לרוב במשך כדקה או פחות.

 

  

האם בדיקת מי שפיר מסוכנת?

 

הפרשה החלה לפני כשבוע. הצעירה, בהריון ראשון, הגיעה לביצוע דיקור מי שפיר במרפאה. הבדיקה נמשכה 10 דקות במהלכן ביצע הרופא פעולות עם מחט הבדיקה לאורך זמן. מדובר בבדיקה שכיחה ביותר המבוצעת בישראל אלפי פעמים בשנה, אולם בעקבות הדיקור הידרדר מצבה והיא הובהלה לבית החולים לניאדו. הרופאים במקום נאלצו לאשפזה, מצבה המשיך להידרדר ובדיקות גילו כי העובר שברחמה מת.

 

הרופאים הוציאו את העובר אך בשל הידרדרות נוספת במצב הצעירה נאלצו להעבירה באופן בהול לחדר הניתוח, שם נכרת גם הרחם, שאותר בו ככל הנראה זיהום. מצבה הצעירה המשיך להחמיר - כשהיא לוקה בזיהום דם קשה (ספסיס) הועברה מונשמת ומורדמת ליחידה לטיפול נמרץ, שם היא מאושפזת כעת במצב אנוש.

  

בבית החולים לניאדו אישרו את הפרטים. ל-ynet נודע כי הצוות בבית החולים בשבוע האחרון נסער בעקבות הפרשה.

 

משרד הבריאות מסר כי טרם נתקבל דיווח על המקרה, ובעקבות חשיפת ynet יבדוק את פרטי האירוע.

  

בחודש יוני אשתקד אירע מקרה נוסף שבו צעירה בת 26 איבדה את עוברה בבית חולים פרטי גדול במרכז הארץ. גם אז מצבה הידרדר במהירות, מערכות גופה קרסו והיא סבלה מכשל רב מערכתי שהעמיד את חייה בסכנה מיידית. מהבדיקות שנערכו לה אז עלה כי החיידקים האלים שגרם לזיהום הוא אי קולי, חיידק צואתי נפוץ. הרופאים גם אז החליטו לכרות את רחמה בניסיון להשתלט על הזיהום.

 

מבית החולים "בני-ציון", שם כאמור בוצעה הבדיקה, נמסר: "האישה טופלה על פי הפרקטיקה הרפואית ועל ידי מיטב המומחים כמקובל בבית החולים. אין ביכולתנו למסור פרטים נוספים בשל חיסיון רפואי".

 

בדיקת מי שפיר: סיבוכים נדירים

בבדיקה מחדירים מחט דקה לחלל הרחם, דרך דופן הבטן של האישה, ושואבים את הנוזל שבו העובר שוחה - מי השפיר. נוזל מי השפיר מופרש על ידי העובר עצמו מדרכי השתן שלו והם מכילים גם תאים מעורו. הבדיקה מתבצעת לצורך זיהוי של מחלות באמצעות בידוד החומר הגנטי.

  

הבדיקה אורכת כרבע שעה, שבמהלכה מסביר הרופא על מהלך הבדיקה, מחתים את האישה על טופס הסכמה ומכין את אזור הדקירה באופן סטרילי. בסיוע מתמר אולטרסאונד מחדיר הרופא את המחט, שאורכה המקסימלי הוא תשעה ס"מ, ושואב כ-20 מ"ל ממי השפיר (הכמות הכוללת באישה הרה היא 200 עד 300 מ"ל).

 

אצל אישה עם דופן דק עומק החדרת המחט הוא כשני ס"מ, אולם אצל נשים בעלות עודף משקל עשויה המחט להיות מוחדרת עמוק יותר. במקרים קיצוניים קיימת מחט באורך 15 ס"מ.

 

משך השאיבה של מי השפיר הוא כחצי דקה. מתוך הנוזל שנשאב, שני מ"ל נשלחים לבדיקת החלבון העוברי במי השפיר, והשאר נשלח לבדיקת כרומוזומים. העובר מחדש את כמות מי השפיר בתוך כ-24 שעות.

  

ניתן לבצע בדיקת מי שפיר כבר מהשבוע ה-12 להריון, אולם בשלב כה מוקדם אין די תאים שנשרו מעור העובר, לפיכך לרוב מתבצעת הבדיקה בשבועות 16 עד 20 להריון. דיקור מי שפיר ניתן לבצע עד מועד הלידה, במקרים שבהם יש צורך להזריק תרופות לעובר או לנקז את מי השפיר.

 

מפחדות לפצוע את העובר במחט

בדיקת מי שפיר מתבצעת כאשר עולה חשד למחלה גנטית בעובר. למשל, אם מראה בדיקת האולטרסאונד סימנים לתסמונת דאון, או נשאות של שני בני הזוג למחלה גנטית, או אם קיימת התפתחות לא תקינה של העובר. הבדיקה מומלצת לכל אישה מעל גיל 35, כיוון שהסיכוי למחלה גנטית מעבר לגיל זה עולה משמעותית.

  

בדיקת מי שפיר מתבצעת גם כשקיים חשד לירידת מים: הרופא מזריק לחלל מי השפיר חומר בצבע כחול, ולאחר מספר שעות בודקים אם אין ירידה של החומר הכחול דרך הנרתיק.

  

הבדיקה מתבצעת גם בחשד לזיהומים בעובר כמו CMV סביב השבוע ה-22 להריון. מדובר בבדיקה מסוג PCR, הבודקת את נוכחות הווירוס במי השפיר. רק סביב גיל זה של העובר הוא מפריש בשתן את הווירוס, לכן לא ניתן לבצע את הבדיקה קודם לכן.

 

כיום הסיכונים מבדיקת מי השפיר נמוכים מאוד ונעים בין 1:1,500 ל-1:900. אם הבדיקה נעשית בתנאים סטריליים, על ידי גינקולוג מיומן, אין חשש לסיבוכים. תופעת הלוואי השכיחה ביותר היא עילפון לאחר הפעולה, ובמקרה כזה מורמות רגלי המטופלת והיא שבה להכרה מלאה בתוך שניות.

 

תופעת לוואי נוספת כוללת תחושת לחצים והתכווצויות באזור הדקירה או בשיפולי הבטן. אלה חולפים באמצעות שתייה מרובה ומנוחה. סיבוך של הבדיקה הוא הפלה המתרחשת לרוב כתוצאה מזיהום. תופעה זו נדירה ביותר בשכיחות של פחות מאחוז אחד.

  

אולם מסתבר שהפחד הגדול ביותר של הנשים הוא פציעה של העובר מהמחט. בשנים האחרונות כמעט שאין תיאורי מקרים שכאלה. הבדיקה מתבצעת בהכוונה של אולטרסאונד באזור הרגליים או גב העובר, כך שגם אם תהיה תזוזה שלו - הוא לא יידקר ממחט הבדיקה.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תופעות לוואי כוללות תחושת לחצים והתכווצויות באזור הדקירה או בשיפולי הבטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים