שתף קטע נבחר

צעירה בת 26 בסכנת חיים בגלל בדיקת מי שפיר

בשבוע שעבר עברה צעירה בהריון ראשון בדיקת מי שפיר באופן פרטי - ולמחרת הכל השתבש. העובר מת, מצב האישה הידרדר בשל חיידק אלים והרופאים נאלצו לכרות את רחמה. למרות המאמצים, היא עדיין בסכנת חיים, כך מדווח "ידיעות אחרונות"

כל אישה הרה מכירה את ההתלבטות הקשה הזו: האם לעבור בדיקת מי שפיר, למרות הסיבוכים האפשריים שעלולים להתפתח בעקבותיה? הפתרון אף פעם לא קל ובמקרה הבא, הוא הסתיים באסון. צעירה בריאה בת ‭,26‬ שזהו הריונה הראשון, איבדה את העובר ונלחמת על חייה בבית החולים קפלן ברחובות - לאחר שלקתה בזיהום חמור בעקבות בדיקת מי שפיר.

 

 

העובר מת ברחם

האישה ביצעה ביום שישי האחרון את בדיקת מי השפיר בבית חולים פרטי גדול במרכז הארץ, אצל רופא בכיר המיומן בביצוע הבדיקה המדוברת. למחרת הגיעה לקפלן כשהיא סובלת מסימנים של זיהום: חום גבוה, חולשה והרגשה כללית רעה. בדיקות שנערכו לה גילו כי העובר מת ברחמה לפני שהגיעה לבית החולים, וכי קיים זיהום במי השפיר, סיבוך מוכר של הבדיקה שעברה.

 

הצעירה אושפזה מיד אולם מצבה הידרדר במהירות. מערכות גופה קרסו, והיא סבלה מכשל רב-מערכתי שהעמיד את חייה בסכנה מיידית.

 

מהבדיקות שנערכו לה עולה כי החיידק האלים שגרם לזיהום הוא אי-קולי, חיידק מעיים נפוץ. בשל מצבה החמור, החליטו הרופאים לכרות את רחמה בניסיון להשתלט על הזיהום.

 

"בהתחשב בגילה הצעיר ובעובדה שטרם ילדה זהו הליך קיצוני ובעל השלכות קשות, אולם לא היתה לנו שום ברירה‭,"‬ הסביר אתמול בכיר בבית החולים. לאחר הניתוח הועברה האישה ליחידה לטיפול נמרץ, שם היא מורדמת ומונשמת ולמעשה נאבקת על חייה.

 

הסיכון: אחת לעשרות אלפי בדיקות

זיהום שק מי השפיר הוא אחד הסיבוכים המוכרים של הבדיקה,‬ ומתרחש על פי המחקרים האחרונים אחת לכ‭500-‬ מקרים. עם זאת, מומחה בכיר הסביר כי מקרה של זיהום חריף כל כך, שמעמיד את האישה ההרה בסכנת חיים, מתרחש אחת לעשרות אלפי בדיקות.

 

במצב כזה, כששק מי השפיר מזדהם בחיידק אלים, נהוג לסיים את ההריון כדי להפחית את הזיהום ברחם ולהתגבר עליו באמצעות אנטיביוטיקה חזקה. אולם במקרה הזה הטיפול נכשל. זיהום כה חמור בעקבות בדיקת מי שפיר אירע בישראל בפעם האחרונה לפני כ‭15-‬ שנה, והסתיים בפטירתה של האישה.

 

בדיקת מי שפיר, שאותה עוברות מדי שנה עשרות אלפי נשים בישראל, נועדה לזהות שינויים במבנה הכרומוזומים או במספרם, שעלולים לגרום למומים מולדים או למחלות אצל התינוק. במהלך הבדיקה, הנערכת בין השבוע ה‭16-‬ לשבוע ה‭21-‬ להריון, מוחדרת מחט דרך דופן הבטן אל תוך הרחם. באמצעות המחט שואב הרופא נוזל משק מי השפיר. הנוזל מכיל חומר גנטי מהעובר שאותו ניתן לבדוק במעבדה.

 

"חיידק האי-קולי שחולל את הזיהום שוכן בדרך כלל בשלום בגוף עד שהוא מגיע לזרם הדם, ושם הוא נעשה אלים‭,"‬ הסביר ד"ר עדי נמרוד, מנהל יחידת טיפול נמרץ כללי בקפלן. "המפגש בין החיידק למערכת החיסון המסוימת של האישה הזו, שהייתה קודם לכן בריאה לגמרי, הצית תהליכים רבים. רוב הנשים שלוקות בסיבוך הזה עוברות אותו בשלום, אולם בחלק מהמקרים הזיהום יוצא משליטה, וזה מה שקרה הפעם.

 

"עם אשפוזה של האשה התקיימה התייעצות דחופה של מנהל חטיבת נשים ויולדות, מומחה למחלות זיהומיות וצוות היחידה לטיפול נמרץ. במהלך ההתייעצות הוחלט על כריתת הרחם, שהיווה את מקור הזיהום שגרם לקריסת המערכות. התהליך כולו נעשה תוך ליווי והדרכת המשפחה. כרגע האישה מקבלת תמיכה משמעותית בכל מערכות גופה, כמו גם טיפול אנטיביוטי נגד החיידק ומנות דם, בניסיון לייצב את מצבה. אנו מקווים שנוכל לעצור את ההידרדרות במצבה".

 

סיבוכים אפשריים בבדיקה

  • התכווצויות ברחם
  • ירידת מים מוקדמת
  • זיהום שק מי השפיר
  • תסחיף מי שפיר לדם האם דימום
  • פגיעה בעובר
  • מות העובר


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זיהום כה חמור בעקבות בדיקת מי שפיר אירע בישראל בפעם האחרונה לפני כ‭15-‬ שנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים