שתף קטע נבחר

בוס, אני צריכה לצאת רגע להניק

גם אם את לא מניקה את תינוקך, את זכאית לשעת הפסקה ולו בשביל ללטף את הילד. ואם יש לך תאומים? שאלות ותשובות

במרוצת השנים, התקבעו בתודעה תפיסות שונות בכל הנוגע זכאות אמהות טריות ל"שעת הנקה יומית", במהלך שעות העבודה. חלק מהתפיסות נכונות אך יש לא מעט טעויות ואי הבנה בנושא.

 

 

מומחי דטה פקס – מרכז המידע הישראלי ליחסי עבודה,שכר וחישובים - מנפצים חלק מהמיתוסים בנושא ובעזרתם ניסינו לעשות סדר בדברים ולענות על שאלות הנוגעות לנושא ההנקה לאחר חופשת הלידה.

 

שבתי לעבוד במשרה מצומצמת. מגיע לי להיעדר מהעבודה לצורך הנקה? 

החוק קובע כי כל עובדת שניצלה את חופשת הלידה ועובדת בהיקף מישרה מלא, זכאית להיעדר מעבודתה לפרק זמן של שעה מדי יום לתקופה של ארבעה חודשים. לפיכך, עובדת זו אינה זכאית לניצול "שעת הנקה" לפי החוק, שכן אינה עובדת במשרה מלאה. ההחלטה, במקרה זה, האם לאשר לאם להיעדר היא בסמכותו של המעביד.

 

איני מניקה. לדברי המנהלים שלי, ההיעדרות מותרת לצורך הנקה בלבד ועל כן איני זכאית להיעדר מעבודתי. האם זה נכון? 

במהלך ארבעת החודשים מתום חופשת הלידה, עובדת זכאית להיעדר לפרק זמן של שעה ביום, לצורך שהייה עם הרך הנולד, ואין זה משנה האם היא מניקה אותו בפועל, או מלטפת אותו. "שעת הנקה" הינו ביטוי כאשר כוונת המחוקק היא לאפשר לאם לבלות במחיצת הילד.

 

 

המעביד החדש אינו מתיר לי להיעדר לצורך הנקה מאחר שהוא טוען כי אני בתקופת ניסיון בעבודה 

לשון החוק, כפשוטו, לא מתנה את זכאותה של העובדת לעבוד שעה אחת פחות ביום, בחזרתה לעבוד במקום העבודה שעבדה בו ערב יציאתה לחופשת לידה. אי-לכך, זכאית עובדת, לדעת מומחי דטה פקס, לנצל את שעת ההנקה גם במקום עבודה חדש. פרשנות זו נובעת מכוונת המחוקק לפיה ראה לנגד עיניו את טובת האם היולדת וילדה.

 

ילדתי תאומים. אני זכאית להיעדר מידי יום לפרק זמן של שעתיים לצורך הנקתם?

אין כל אבחנה בחוק לענין הזכאות האמורה. מסתבר שהדין שווה לכולן. אמנם, במקרה בו עובדת יולדת יותר מילד אחד, היא זכאית להארכת חופשת הלידה, אך אין בין זכאות זו לבין זכאותה להיעדר מהעבודה. תשומת הלב מופנית לכך כי גם עובדת המאמצת ילד זכאית לנצל שעת הנקה.

 

אני עובדת בשני מקומות במשרה חלקית: אני יכולה לחלק את "שעת ההנקה" בין שני המעבידים?

התנאי לזכאותה של עובדת שחזרה לעבודתה לאחר חופשת לידה לעבוד שעה אחת פחות ביום ולקבל את שכרה המלא (שעת הנקה) הינו - עבודה בהיקף משרה מלא, שמהווה, בדרך-כלל, 43 שעות עבודה שבועיות.

 

בכל מקום עבודה השואלת עובדת בהיקף משרה חלקי בלבד, ואין מקום עבודה אחד מושפע ממקום העבודה השני. מאחר שיש לבחון את היקף המשרה בו היא, לא תהיה זכאית לנצל את שעת ההנקה באף אחד ממקומות העבודה.

 

האם זה נכון שהמעביד שלי לא רשאי לפטר אותי כל עוד לא עברה התקופה של ארבעת החודשים, בהם אני זכאית לשעת הנקה? 

על המעביד לא חל כל איסור לפטר עובדת הנמצאת בתקופת ניצול "שעת ההנקה" כל עוד חלפו 60 יום מתום חופשת הלידה. האיסור הקבוע בחוק הינו לגבי פיטורים במשך 60 ימים מסיום חופשת הלידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים