שתף קטע נבחר

חודש המודעות לסרטן השד: עצות לבן הזוג

השיח הציבורי בהקשר של סרטן השד רגיל לשים את הנשים החולות במרכז, אך גם לבני זוגן מצפה התמודדות לא קלה עם השינויים החדשים בבית ובמשפחה. ד"ר מירי נהרי על איך מוצאים את כוחות הנפש להיות שם בשביל בת הזוג בזמנים הקשים של המחלה ואחריה

אבחון מחלת סרטן השד והטיפול בה משפיעים לא רק על האשה החולה אלא על כל בני המשפחה, גם המורחבת, ועל הדינאמיקה של המשפחה כולה. בדרך כלל, האדם העיקרי שעובר את המחלה יחד עם האישה הוא בן זוגה.

 

משברים בערוץ יחסים:

 

בימים הראשונים, עם היוודע דבר המחלה, ההרגשה היא שהקרקע נשמטת מתחת לרגלים. תחושות של בהלה, פחד ובלבול מציפות את בני הזוג. יש המון דברים שהזוג צריך לעשות כמו: לאסוף מידע, ללכת להתייעצויות, לעשות בדיקות וכמובן - לקבל החלטות.

 

 

בן הזוג המלווה את האישה מתמודד לא רק עם הרגשות הקשים שלו אלא גם עם ההצפה הרגשית שלה. בן הזוג לרוב שם את התגובות הרגשיות שלו בצד, כדי להיות פנוי רגשית לתמוך בבת זוגו ולהיות פנוי מעשית וקוגניטיבית לניהול תהליך הטיפול והלוגיסטיקה המתלווה אליו.

 

במהלך חודש נובמבר תפתח עמותת "אחת מתשע", הפועלת להעלאת המודעות הציבורית לסרטן השד ולקידום בריאות השד בישראל - קבוצת תמיכה לזוגות, המיועדת לנשים המתמודדות עם מחלת סרטן השד ולבני זוגן. הקבוצה תאפשר לבני הזוג להתבונן ולדבר על הזוגיות ועל ההורות לצד המחלה.

 

שינוי ההתארגנות בבית

במהלך הטיפולים, כל ההתארגנות בבית עשויה להשתנות, בייחוד כשמדובר בחלוקת התפקידים המוכרת בין בני הזוג. המצב החדש עלול לאלץ את בן הזוג לקחת על עצמו תפקידים שבעבר התחלקו בין שני בני הזוג, כמו להיות אחראי על ביצוע מטלות הבית והטיפול בילדים, שעד כה את חלקן או את רובן ביצעה בת הזוג. בנוסף, במהלך תקופת הטיפולים, קיים שינוי בדינמיקה של מילוי תפקידים רגשיים בבית.

 

על בן הזוג מוטלת לפעמים המשימה של ניהול העניינים הרגשיים בבית, כשהוא לא תמיד רגיל לכך: לשאול את הילדים איך היה בגן או בבית הספר, להיות קשוב למצב הרוח של בני המשפחה, להיות שם כשמי מהילדים עצוב, פוחד או כועס. השינויים בהתנהלות בבית אינם קצרי טווח, דבר שיכול להשפיע על האנרגיות והזמן שיש לבן הזוג. הוא יצטרך אולי להקטין משרה, או לבקש אישור להיעדרות ממושכת מהעבודה. לעיתים המשפחה המורחבת מתגייסת לעזור ולעיתים, אם צריך, אפשר לשקול קבלת עזרה חיצונית.

 

מאחר ומדובר בתהליך מתמשך, זה הזמן ללמוד לבקש ולקבל עזרה. מדובר על עזרה הן בתחום המעשי של ניהול הבית והן בתחום הרגשי. אפשר למשל למצוא חבר שאפשר לדבר איתו, לבטא דרכו חרדות ואפילו לבכות. לגבי חלק מהגברים - בקשת עזרה, ביטוי רגשות והרגשת אין אונים הנו תחום לא כל כך מוכר ולא כל כך פשוט.

 

הקפידו על תקשורת פתוחה

כשהתהליך הטיפולי התקדם ועיקר ההחלטות התקבלו, חשוב לקיים תקשורת פתוחה במשפחה ובמיוחד בין בני הזוג. תקשורת פתוחה היא תקשורת בה בני הזוג משתפים זה את זו ברגשות, בציפיות ובמחשבות גם אם אלה קשים ומעיקים.

 

בני הזוג יכולים לשתף זה או זו בדאגות, בחששות, באכזבות, בפחדים ובכעסים. כשמקיימים תקשורת פתוחה, אפשר לתת מקום לנושאים קשים בלי שצריך להתנצל, להתגונן, להרגיש אשמים או לבטל את הביטוי הקשה.

 

ברור שבמצב שנוצר, האישה החולה נמצאת במרכז ומצבה הרגשי והפיזי הם עיקר הדאגה. עם זאת, צריך לזכור שלבן הזוג יש מקום מאד לא פשוט. הוא פוחד ודואג, קשה לו לראות את בת זוגתו סובלת וידו קצרה מלהושיע.

 

הוא אולי מרגיש שמה שהוא עושה לא מספיק טוב. קשה לו לספק את בת זוגו, שלפעמים אינה מבטאת באופן ברור את צרכיה ואת ציפיותיה, ושלפעמים הכאב מהטיפולים והכעס על המחלה נשפכים עליו. מכאן עולה ביתר שאת החשיבות של היכולת של בני הזוג לבטא את הציפיות שלהם האחד מן השנייה.

 

באופן טבעי, לבני זוג יש לעיתים דפוסי התמודדות שונים. הם צריכים להכיר ולהבין את השוני של סגנון ההתמודדות של כל אחד מהם ולקבל אותו (לדוגמה, היא נוהגת לבטא את רגשותיה ולהחצינם והוא זקוק לאיפוק ו"לשמור על העניינים כרגיל"). אם אין תאום בין הציפיות וקבלת השוני בסגנון ההתמודדות, עלול להיווצר ריחוק בין בני הזוג, שיגרור אחריו כעסים מיותרים ותחושה חזקה של בדידות.

 

בנוסף, רצוי שכל אחד ימצא כתובת נוספת בסביבה הקרובה שעליה הוא או היא יוכלו להישען (חברים, משפחה). בן הזוג לא צריך להיות הגורם היחידי שנותן מענה לצרכים הללו. גם הגבר, גם האישה וגם הילדים צריכים בתקופה הזאת לשמור על מרחבי האוורור לבד וביחד. כלומר, להקדיש גם זמן לפעילויות מהנות, של בילוי ושל כיף. זה לא רק מותר זה מומלץ.

 

לראות את היופי

במהלך טיפולי סרטן השד האישה עוברת שינויים דרמטיים בגופה, אשר פוגעים באיברים שמגדירים חלק מהנשים כנשים, למשל, שדיים ושיער. כתוצאה מכך, יש נשים שמרגישות לא מושכות, לא יפות והן אינן אוהבות את עצמן ואת גופן. במקרה הזה תגובת בן הזוג היא קריטית. היכולת של בן הזוג לתת ביטוי לאהבה גם דרך גילויים פיזיים ולהעביר לבת זוגתו את התחושה שהוא ממשיך לאהוב אותה ואת גופה, יכולה להוות מקור עצום של כוח גם לאישה וגם לזוגיות.

 

בן הזוג יכול לנסות לראות את היופי של האישה גם בלי השיער (או עם הפיאה), עם השדיים המצולקים או בלעדיהם. יש גברים שהשינויים הפיזיים שחלים בגופה של בת זוגם לא קלים עבורם ועליהם לעבור תהליך של הסתגלות. זו לא קלישאה - האהבה באמת מנצחת אם מצליחים להסתכל על החלקים היפים בגוף האישה שאוהבים. יש גברים שלא מצליחים להתגבר על הקושי שבהתמודדות עם המחלה והשינוי בגוף האישה, ומפרקים את הזוגיות. למרות זאת, מחקרים מראים שמספרם קטן בהרבה ממה שמקובל לחשוב.

 

לחזק את האינטימיות

בתקופת הטיפולים, המצב הגופני של האישה יכול להיות ירוד למדי וקשר אינטימי לא תמיד אפשרי. במקרים אלו חשוב לדעת לתמוך בחיבוק, בליטוף, בהתכרבלות ביחד. אפשר לחזק את האינטימיות גם ללא מגע מיני מלא.

 

 

ומשהו לקראת סיום הטיפולים: לאחר סיום הטיפולים הציפייה של בן הזוג ולפעמים גם של האשה עצמה היא לחזור מיד למצב הקודם ולהתנהלות של לפני המחלה. הלא הטיפולים הסתיימו, המחלה מאחורינו ואפשר לחזור לחיים הרגילים. אך זה לא כך. גוף האישה עבר טראומה פיזית קשה. האישה, בן הזוג והילדים עברו תהליכים לא פשוטים. לוקח זמן לחזור לבריאות ולשגרת החיים.

 

צריך לתת לגוף זמן להשתקם, לתת לנפש זמן להתאושש ולעכל את התהליכים שעברו. כשחוזרים לבריאות בנחת ובקצב נכון, אפשר להגיע לא רק להיכן שהמשפחה הייתה קודם, אלא למקום טוב יותר.

 

 

לפרטים נוספים ולהרשמה לקבוצת התמיכה לזוגות של עמותת 'אחת מתשע' המיועדת לנשים המתמודדות עם מחלת סרטן השד ולבני זוגן, בהנחייתה של ד"ר מירי נהרי , יש לפנות ליעל 03-6021717 שלוחה 226 מייל: yaely@onein9.org.il

 

  • ד"ר מירי נהרי היא פסיכולוגית קלינית בכירה בעמותת "אחת מתשע" ומנחת קבוצה לזוגות המתמודדים עם סרטן השד

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נלחמים בסרטן השד
צילום: Jupiter
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים