שתף קטע נבחר

עשה ואל תעשה - מתי חייבים להזמין חשמלאי?

מערכת חשמל לא תקינה בבית עלולה להיות מתכון לאסון. אפשר לבצע לבד לא מעט פעולות, אך אם לאחרונה לא נערכה בדיקה מקצועית בדירה, כדאי וחשוב להזמין חשמלאי. בסיוע מומחי "המקצוענים" הרכבנו לכם מדריך מושלם - לפני ובזמן ביקור החשמלאי

רק חשמלאי מוסמך יכול לוודא כי מערכת החשמל הביתית שלכם תקינה ובטוחה. אם לא בוצעה בדיקה בדירה שלכם לאחרונה, כדאי וחשוב להזמין חשמלאי, ויפה שעה אחת קודם. אך גם בין בדיקה אחת לשנייה, יש הרבה פעולות שתוכלו לבצע בעצמכם.

 

 

בכניסה לדירה חדשה, או לאחר שנות מגורים רבות באותה דירה שלא ברור האם ומתי בכלל ביקר בה בפעם האחרונה חשמלאי מוסמך, מומלץ בחום להזמין לפחות פעם אחת בעל מקצוע, על מנת לבדוק כי מערכת החשמל הביתית פועלה כשורה ושהיא בטוחה לשימוש.

 

אחד הדברים שתוכלו לעשות כדי לעזור לבטיחות השוטפת היא לבקש מהחשמלאי להתקין בארון החשמל מפסק פחת (הידוע גם בתור מפסק נגד התחשמלות או ממסר פחת). מפסק הפחת מזהה מצבים של "דליפת זרם", שיכולים להעיד על בעיה חמורה באחד המכשירים החשמליים או על סיכוי גבוה להתחשמלות. במקרה כזה, המפסק מפסיק את הזרם באופן מיידי כדי להגן על בני הבית מהתחשמלות או משריפה.

 


עבודות חשמל - מחירים לדוגמה

עבודות חשמל - מחירים לדוגמה
העבודה טווח מחירים, בשקלים
ביקור (מהווה עלות מינמלית להזמנה) 150-200
ביקור לילה 200-300
החלפת שקעמתג חשמל 160-200
החלפת שקע תלת פאזי 200-250
התקנת גוף תאורה (לא כולל הגוף עצמו) 160-200
חיווט חיצוני 180-220
חיווט בתוך תעלה 200-250
חיווט בתוך קיר רגיל (חציבה בקיר, לא כולל סגירה ותיקון של הקיר) 350-400
בתוך קיר גבס (לא כולל סגירה ותיקון הקיר) 200-250
נקודת חשמל עם חיבור ישיר ללוח וכולל פקק (מזגן, דוד שמש, מכונת כביסה) 400-450
נקודת חשמל תלת פאזי עם חיבור ישיר ללוח חשמל וכולל פקק (מזגן) 450-550
החלפתהתקנת לוח חשמל בסיסי (עד 8 מעגלים ולא כולל פקקים) 200-300
החלפתהתקנת פקק בלוח חשמל 60-70
התקנת מפסק פחת חד פאזי 180-250
התקנת מפסק פחת תלת פאזי 300-400
התקנת מפסק ראשי חד פאזי 160-200
התקנת מפסק זרם ראשי תלת פאזי 300-400
הזמנת ביקורת לחברת חשמל 700

 

עוד אמצעי הגנה בסיסי הוא הארקה - שאמורה להיות קיימת כחלק מכל מערכת החשמל, על פי חוק. למרות זאת, לא נדיר לגלות בית או דירה שאין בהם הארקה או שההארקה אינה תקינה. גם נושא זה הוא עניין לבדיקה של בעל המקצוע.

 

פיקוח עצמאי על מערכת החשמל

יש צורך בביקורת כללית של חשמלאי אחת לכמה שנים. בין לבין, כדאי להקדיש מדי פעם מעט זמן על מנת לבדוק את תקינות מערכת החשמל הביתית, מבלי להסתכן בהתחשמלות, כמובן.

 

שקעים שבורים, מצהיבים, מפוחמים או כאלה שאינם צמודים היטב לקיר הם סימן לאי תקינות במערכת. גם כבילה רופפת, תקעים לא תקינים ומכשירי חשמל שמתחממים יתר על המידה צריכים לעורר חשד.

 

מצידכם, כדאי להימנע מהעמסת יתר על שקעים מפצלים, מפצלים שתלויים באוויר או כאלה ש"חורקים" ודורשים החלפה. כשמתגלה סימן מחשיד במיוחד, מומלץ לנתק את החשמל ולהזמין באופן מיידי חשמלאי. כמובן שגם במקרים פחות חמורים, יש להזמין בעל מקצוע מוסמך לטיפול בתקלות במערכת החשמל.

 

בדיקת מפסק הפחת בארון החשמל נעשית על ידי לחיצה על הכפתור הקטן שקבוע במפסק. הכפתור מפעיל את המפסק, שנופל ומנתק את אספקת החשמל לבית. אם החשמל לא מתנתק - יש להזמין חשמלאי. המערכת תקינה אם החשמל מתנתק. זכרו להחזיר את המפסק למקומו המקורי ולוודא שהחשמל חזר.

 

בנוסף לבדיקת מפסק הפחת, כדאי לבדוק בארון החשמל של שאר מפסקים והנתיכים שלמים ומהודקים בחוזקה למקומם.  כמובן, יש לנקוט באמצעי זהירות לפני התעסקות ברכיבים בארון החשמל.

 

כיצד להיזהר מהתחשמלות

הכללים הבסיסיים והברורים ביותר למגע עם חשמל הם: ידיים יבשות, נעליים עם סוליית גומי (ולא כפכפים או רגליים יחפות). כשיש חשד למכשיר לא תקין שעלול לחשמל, אין לגעת בו ביד חשופה.

 

אמצעי הבטיחות החשוב ביותר הוא ניתוק אספקת החשמל לכל הדירה באמצעות הורדת המפסק הראשי בארון החשמל. גם בו אסור לגעת ברגליים יחפות, כמובן.

 

במקרה של התחשמלות, חשוב לדעת כי כל השרירים בגוף מתכווצים ולכן לא ניתן להרפות את האחיזה מהעצם המחשמל. לכן, בעת מגע עם מכשירים חשמליים או רשת החשמל, רצוי שיהיה אדם נוסף בחדר, לעזרה בעת התחשמלות. יש לתדרך אותו שלא לגעת בכם במקרה של התחשמלות (משום שגם הוא יתחשמל), אלא עליו להשתמש בעצם כלשהו שאינו מוליך חשמל (מגב, לדוגמה) כדי להרחיק את העצם המחשמל ממגע עם הגוף.

 

כיצד להתמודד עם קצר חשמלי

במקרה של קצר חשמלי או עומס יתר על רשת החשמל הביתית, תיפסק אספקת החשמל לחלק מהבית או לכולו. ניתן לזהות את סוג הבעיה לפי המפסקים ש"ירדו" - כשמפסק הפחת יורד, הדבר מעיד על דליפת זרם. במקרה כזה יש לנתק את כל מכשירי החשמל ואז לנסות להרים שוב את מספק הפחת; לאחר מכן יש לחבר את המכשירים אחד אחרי השני עד לנפילה של המפסק - כך תדעו היכן נמצאת הבעיה.

 

במקרה של נפילת המפסק הראשי, המשמעות היא צריכה עודפת של מכשירי החשמל בבית. במצב שכזה יש לנתק או לכבות צרכנים כבדים של חשמל – דוד חשמלי, מזגן, תנור, קומקום חשמלי או כל מכשיר עם גוף חימום – ולהרים את המפסק. התחילו להפעיל מחדש מכשירים אחרי מספר דקות, והקפידו שלא להפעיל את כולם בו זמנית.

 

כשאחד ממפסקי המשנה נופל, הפעולות צריכות להיות דומות, אך בהתאם לחלק בבית שמחובר למפסק שנפל. ניתן להעביר את המכשירים המחוברים לשקע אחר (רצוי בחדר אחר) שאינו מחובר לאותו מפסק, על מנת לפתור את הבעיה של צריכת היתר באחד מחלקי הבית.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבודות חשמל. לא בזרוע רטובה
צילום: shutterstock
מומלצים