שתף קטע נבחר

להקטין את חשבון החשמל בלי לחזור לימי הביניים

אנחנו מתקלחים במים חמים, עולים במעלית, מפעילים מזגן ומכבסים בגדים - צריך להודות: כולנו מכורים לאנרגיה. ובכל זאת, אפשר לצמצם את השימוש ועדיין לנהל אורח חיים מודרני. איך עושים זאת? טור רביעי במדריך לבנייה ירוקה בישראל

פרק האנרגיה בתקן לבנייה ירוקה, עוזר לנו לתכנן את המבנה שלנו נכון יותר, לחיות בחללים בריאים יותר, להתנהל בצורה חסכונית יותר ולקצץ עשרות אחוזים בהוצאות חשמל. אז לאחר שגילינו כיצד תיכנון נכון של המבנה יכול לחסוך אנרגיה ולהפוך אותו למקום שנעים לשהות בו בכל ימות השנה, הפעם נבדוק כיצד אפשר לחסוך אנרגיה במערכות השונות בבית, כמו מיזוג אוויר, תאורה וחימום מים.

 

לפרקים הקודמים במדריך לבנייה ירוקה:

 

מייבש כביסה: נכון שאף אחד לא יכול להכריח אותנו לא להשתמש במייבש כביסה, אבל נוכל להשתמש בו פחות אם נתכנן מקום נוח לחבלי כביסה בחלל חיצוני של המבנה, באופן שיתאים למשטר הרוחות ויאפשר ייבוש מהיר ויעיל.

 

תאורה: כיצד אפשר לצמצם צריכת אנרגיה מתאורה? ניתן להשתמש בנורות חסכוניות. בנוסף, מומלץ לבחור בגופי תאורה שהמבנה הגיאומטרי וסוג הציפוי של מחזיר האור שלהן, גורם למיקוד וניצול טוב יותר של האור. דרך נוספת היא התקנת חיישנים שמזהים תנועה ומדליקים או מכבים את האור בהתאם. חיישני התנועה מומלצים גם בתאורת חוץ, כמו גם "שעון שבת" לכיבוי אוטומטי בזמנים קבועים, או חיישן אור שמזהה כאשר חושך בחוץ.  

 

חימום מים: חימום מים בבתים פרטיים מתבצע באמצעות דודי שמש על פי חוק, אבל מה לגבי בנייני דירות בהם שטח הגג הזמין לקולטני השמש קטן מדי? בבניינים אלה חשוב למקם קולטים במקום, בכיוון ובזוית נכונה לחשיפה מקסימלית שלהם לשמש.

 

בנוסף יש לתכנן את המערכת כך, שיהיה מרחק קצר ככל הניתן בין יציאת הצנרת מהקולטנים לבין הברזים בהם ייעשה השימוש העיקרי במים החמים, וכן לדאוג שהמתקין ישתמש בצינורות מבודדים היטב למניעת איבודי חום. ניתן גם להתקין בפתח צנרת ההולכה מערכת המיועדת להפחתת הצטברות של אבנית, הגורמת להגדלת יעילות מערכות החימום.

 

מיזוג אוויר: חשוב לבחור מזגנים בעלי יעלות אנרגטית גבוהה. לחשוב להקפיד במערכות מרכזיות או מיני מרכזיות, על אפשרות לבקרת אקלים עצמאית לחלקים השונים של הדירה. למרות העלות הנוספת, מומלץ מאד להיעזר במהנדס מיזוג אוויר המומחה לתיכנון נכון של מערכת המיזוג.

 

בבניינים משותפים שבהם מותקנת מערכת הסקה מרכזית בנוסף למיזוג, חשוב לבחור מערכת בעלת מקדם יעילות אנרגטית גבוהה ואפשרות לבקרת אקלים נפרדת בחללים השונים של הדירות. אם המבנה תוכנן נכון והותאם לאקלים המקומי, הספק המזגן שיידרש ועלותו יהיו נמוכים משמעותית.

 

אולם כל זה לא מספיק במידה שלא נעשה שימוש נכון במזגן, כלומר כיוון הטמפרטורה בקיץ ל- 25 מעלות ולא נמוך מזה, ובחורף ל-20 ולא יותר מזה. בנוסף, הפעלה של מזגן בזמן שהחלונות פתוחים, זה ביזבוז אנרגיה משווע, ולכן ניתן להתקין חיישנים בחלונות שיכבו את המזגן כשהחלונות פתוחים.

 

דירוג אנרגטי חסכני - מוצרי חשמל כגון מקרר או מכונת כביסה בעלי דירוג אנרגטי חסכני, אינם בהכרח יקרים יותר, ובטוח שמאפשרים חיסכון משמעותי בחשמל לאורך זמן. בביינים משותפים מומלץ לבחור מעלית בעלת דירוג אנרגטי חסכוני.

 

אנרגיות מתחדשות - יותר ויותר משתלמות

כל מה שהוצג נועד לצמצם את הצריכה, אבל מה לגבי ייצור ושימוש באנרגיה ממקורות מתחדשים?

 

ניתן להתקין מערכות ייצור אנרגיה כגון מערכות פוטו וולטאיות או טורבינות רוח על גג המבנה, להשתמש במערכות מיזוג אוויר טרמו סולריות, משאבות חום גיאוטרמיות לספיחת חום מהקרקע, או בכל טכנולגיה חדישה אחרת.

 

טכנולוגיות אלה הופכות יעילות יותר עם השנים, מחירם יורד, ועם תמרוץ מתאים מהמדינה - הן הופכות כדאיות כלכלית יותר ויותר.

 

שעוני צריכה

עד כה עשינו את הדרוש מבחינת התקן , אך ניתן לצמצם אפילו יותר את השימוש באנרגיה: התקנת שעוני צריכה על המערכות השונות בבית, מאפשרת  בקרה וניהול נכון ומדוייק יותר של הצריכה מכל מערכת לאורך זמן, בדיוק כפי שאנו מקבלים מהבנק פירוט מדוייק של ההוצאות שלנו וכך מנהלים אותן טוב יותר.  

 

ניתן להתקין שעוני צריכה נפרדים למערכות תאורה, מיזוג, חימום ושאר צרכני האנרגיה. מדידה ורישום מדוייק של הצריכה של כל מערכת, לצד הצבת יעדי צמצום והתייעלות חודשיים ושנתיים, תאפשר חיסכון נוסף על ידי שינוי ההרגלים שלנו. זה גם חסכוני, וגם תורם לחינוך הילדים ופיתוח הרגלים נכונים ובריאים.

 

לא הוצאה אלא השקעה

בחירה נכונה של מתכננים ויועצים, תרסן את עלויות הבנייה ותמנע מהן להיות יקרות יותר. בכל מקרה, חשוב להתייחס למערכות חוסכות אנרגיה דוגמת חיישני תאורה, כהשקעה ולא כהוצאה, משום שהן מחזירות את עלותן בהמרה בזכות החיסכון באנרגיה והקטנת ההוצאות הקבועות של הבית.

 

הכותב הוא אקולוג מחברת הבנייה הירוקה , וחבר בוועד המייסד והמנהל של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים