שתף קטע נבחר

ישראל סולחת: אפשר לנצל עובדי קבלן 5 פעמים

יום לאחר ששר האוצר הכריז על פיקוח דרקוני כלפי מעסיקים, הודיעו נציגי הממשלה לוועדת העבודה והרווחה כי יחמירו את איסורי ההתקשרות עם מפרי חוק רק אם יורשעו בפלילים או יקבלו 6 קנסות. יו"ר הוועדה כץ זעם: מספיקה הפרת חוק אחת. שר התמ"ת שמחון התחייב: לא נפלה לטובה משרדי ממשלה

המדינה מוכנה להחמיר את איסורי ההתקשרות עם קבלני כוח אדם שהפרו את חוקי העבודה, רק לאחר שהקבלן יורשע בפלילים או לאחר שש פעמים בהם פקחי משרד התמ"ת הטילו עליו קנסות כספיים. כך עולה מהודעת נציגי משרדי האוצר, התמ"ת והמשפטים, בדיון שהתקיים היום (ד') בוועדת העבודה והרווחה. הדיון עסק בהכנה לקריאה שניה ושלישית של הצעת החוק הממשלתית להגברת אכיפת דיני עבודה.

 

 

נציגי המשרדים הודיעו בדיון כי במקרים של הפרות חוזרות ונשנות או הרשעה בפלילים, הממשלה תסכים להטיל אחריות על נושאי משרות בכירים ולהחמיר איסורי התקשרות עם קבלנים מפרי חוק. עם זאת הם הדגישו, כאמור, כי האיסורים יחולו רק לאחר הרשעה פלילית או שש קנסות. יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד) דחה את הדברים ואמר: "מספיקה הפרה אחת של החוק. אם נמתין לאכיפת פקחים ולבתי המשפט זה ייקח שנים. לא ייתכן ששר האוצר יכריז על אכיפה דרקונית כלפי מעסיקים של עובדי קבלן, אבל מוכן שהממשלה תמשיך להעסיק חברת אבטחה שמפרה דיני עבודה".

 

שר התמ"ת: לא מספיק להגביל התקשרות לשנה אחת

שר התמ"ת, שלום שמחון, הודיע בדיון כי בכוונתחו ליישם את הצעת החוק הממשלתית באופן מחמיר, ולא להפלות לטובה את משרדי הממשלה בכל הנוגע לזכויות לעובדי הקבלן. "לא יעלה על הדעת שעובדי קבלן יועסקו בניגוד לכללים ולחוקים רק בגלל שהם שייכים לחברת סמך של הממשלה למתן שירותי כוח אדם", אמר השר. הוא הוסיף, כי הצעת האוצר להגביל התקשרות חוזרת עם קבלן שהורשע או נקנס כתוצאה מהפרת זכויות עובדיו לשנה בלבד אינה מספקת.

 

בכך, הביע שמחון השר אמר זאת כתמיכה בעמדת יו"ר הוועדה כץ (ליכוד) שאמר: "הצעת החוק לא תאושר אם ההגבלה לא תורחב לשלוש שנים. מדוע הממשלה מעוניינת לשוב ולעבוד עם קבלן שסרח? החוק לא יקודם גם אם הממשלה תמשיך ותתעקש שנושאי משרות במשרדים ממשלתיים לא ייענשו אם אישרו התקשרות עם קבלנים שעושקים את עובדיהם. דין משרד ממשלתי יהיה כדין מפעל פרטי".

 

עו"ד ערן גולן מעמותת "קו לעובד", אמר כי "הממשלה ממשיכה להתקשר עם חברות שמפרות חוקי עבודה בצורה עקבית ושיטתית. אפס חברות קבלן נפסלו במכרזים מאז שנת 2002. אין אכיפה בפועל". נעם ויצנר, מנכ"ל התאחדות הסטודנטים הוסיף: "פקידי הממשלה מוסיפים סייג על גבי סייג על הצעת החוק ובעצם עוקרים לה את השיניים".

 

ח"כ אילן גילאון (מרצ) אמר: "מצב זה לא ישתנה כל זמן שתפיסת העולם של פקידי הממשלה תהיה כי מדינה צריכה להתנהל כמו תאגיד פרטי בו הרווח הוא ערך עליון. זו אפילו לא תפיסת עולם אלא סתם טמטום בלתי נסבל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלום שמחון
צילום: אלי מנדלבאום
חיים כץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים