שתף קטע נבחר

לין: בלי עובדי קבלן - רבבות עסקים יתמוטטו

נשיא איגוד לשכות המסחר במסיבת עיתונאים: "ההסתדרות מנסה לשנות את מבנה התעסוקה במשק ולפגוע בחופש של המעסיק לקבוע ולעצב את מבנה התעסוקה שלו"

המגזר העסקי אינו יכול להתקיים בלי עובדי קבלן ומיקור חוץ. כך עולה מדברים שהצהירו היום (ב') נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, בכירי האיגוד ואנשי עסקים, במסיבת עיתונאים שכינסו בתל אביב, על רקע דרישת הארגונים החברתיים וההסתדרות להורות למעסיקים להפוך את עובדי הקבלן לעובדים רגילים מן המניין.

 

 

"ההסתדרות מנסה לשנות את מבנה התעסוקה במשק ולפגוע בחופש של המעסיק לקבוע ולעצב את מבנה התעסוקה שלו", אמר לין, "אי אפשר לומר למעסיק אם להעסיק עובדים ישירות או באמצעות מיקור חוץ. אם נחייב את כולם לבצע הכול פעילותם באמצעות העסקה ישירה של עובדים קבועים, ללא יכולת להתאים פעילותם לתנאי השוק המשתנים התוצאה הישירה תהיה התמוטטות של עשרות אלפי חברות עסקיות, כפי שקרה במשבר בשנות ה 80". 

 

לדברי לין, "הפתרון אינו עובר דרך שינוי מבנה התעסוקה, אלא דרך שיפור מאסיבי של תנאי העבודה של העובדים בכל סוגי ההעסקה והבטחת זכויותיהם הסוציאליות. אנחנו קוראים להעלות את שכר המינימום ל-5,000 שקל לחודש ומוכנים תמיד להידברות על שיפור העסקת עובדי הקבלן, כמו שעשינו בהסכמי העבודה לחברות כוח האדם ולרשתות השיווק".

 

לין חזר על טענתו לפיה האיגוד חתם עם ההסתדרות על הסכם עבודה קיבוצי עבור עובדי הניקיון האמור להיטיב את שכר המינימום הענפי ב 20% ודווקא ההסתדרות התנערה ממנו.

   

יש לציין כי לין עצמו הוא שותף בחברת כוח האדם לין ביכלר, אף שדרישת ההסתדרות נוגעת בעיקרה לעובדים המועסקים באמצעות קבלני משנה, יותר מאשר לחברות כוח אדם, המחוייבות ממילא להעביר את העובדיל להעסקה ישירה תוך 9 חודשים מתחילת העסקתם. במסיבת העיתונאים נכחו בעלי עסקים רבים, שהזהירו מפני הפגיעה הצפויה בעסקיהם, לטענתם, אם יפסיקו להוציא עובדים למיקור חוץ.

 

אם אצטרך להעסיק עובדים באופן ישיר - אסגור את העסק

כך לדוגמא, אמרה ישראלה שטיר, נשיאת קבוצת שטיר - חברה משפחתית העוסקת בארגון תערוכות:  "אנחנו מעסיקים 25 עובדים קבועים וכ-200 עד 300 עובדים נוספים דרך מיקור חוץ בהתאם לעונה ולעומס, במגוון תחומים כמו דיילים, סדרנים, מאבטחים ועוד. אם אצטרך להעסיק עובדים אלה בקביעות באופן ישיר, המשמעות היא לסגור את העסק. צריך לעשות הפרדה בינם לבין עובדי קבלן שמועסקים שנים באותם חברה ותפקיד, לרוב במשרדים ממשלתיים".

 

לשטיר, כמו לאנשי עסקים רבים, יש בטן מלאה על הביורוקרטיה כלפיה. לדבריה: "במשק מתנהל תהליך אנטי-דמוקרטי. כופים על החברות העסקיות דברים בלתי אפשריים וזה רק הולך ומחמיר. הפכנו לפושעים, כל עבירה שלנו נחשבת פלילית." 

 

גדעון רייס, מנכ"ל ביתן ספארק, מעסיק באמצעות מיקור חוץ נהגים ושליחים, מרביתם סטודנטים. לדבריו: "אם אצטרך לקלוט אותם כעובדים קבועים העסק שלי יהפוך ללא יעיל. כמו עסקים באיטליה, ספרד ויוון.

 

שרית גורן רצבי, מנכ"ל WEDO4U אמרה ש"אני לא יכולה להרשות לעצמי להעסיק עובדים בהעסקה ישירה כיוון שבכך תיווצר אבטלה סמויה וירידה  ובאיכות השירות ללקוח. ישראל טיקוצקי, מנכ"ל חברת טיקו תנועה בטוחה לקציני בטיחות עצמאיים, אמר: "אנחנו וחברות אחרות כמונו נותנים שירות תעבורה לחברות עסקיות עם ציי רכב קטנים, שאינן צריכות קצין בטיחות במשרה מלאה. לפני נתוני הלמ"ס מאז פעילותם של קציני בטיחות עצמאיים חלה ירידה במספר תאונות הדרכים בכלי רכב כבדים. במידה והחברות יאלצו להעסיק בהעסקה קבועה וישירה קציני בטיחות, החברות לא תעשנה כן ולדאבוני רמת הבטיחות ברכבים הכבדים תרד על כל משמעותיה".

 

"גם למעסיקים יש זכויות"

טל אשכנזי, מבעלי משרד הפרסום אשכנזי זלצמן, אמר: "אמנם לא פופולארי לדבר באופן שלא תומך בעובדים, אך גם למעסיקים יש זכויות ואסור לכרסם בחופש העיסוק, כל שכן כאשר מדובר בחוק יסוד. בתעשיית הפרסום ישנם 'פיקים' בהם צריך להעסיק עובדים זמניים. בענף הפרסום המוביליות היא גבוהה, והפגיעה בחופש שלנו להעסיק ולפטר הינה חמורה".

 

ואילו עמי לפידות, יו"ר קבוצת לפידות וסגנו של לין, אמר: "החברה המשפחתית שלי, שהקמתי לפני 30 שנה, צמחה וכיום אני מעסיק 300 עובדים. אולם אנו זקוקים למיקור חוץ יעיל ומקצועי בתחומים כמו אבטחה, הדורשים הכשרה ואימון ולכן זה הרבה יותר יעיל אם תהיה חברה קבלנית שמספקת את השירות הזה לחברות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר
גדעון רייס
צילום: אסף לב
ישראלה שטיר
צילום: אסף לב
עמי לפידות
צילום: אסף לב
טל אשכנזי
צילום: אסף לב
מומלצים