שתף קטע נבחר

החלום ושברו: האמריקנים מתקשים לחסוך לקולג'

אחד המיתוס המוכרים ביותר בארה"ב - חיסכון לקולג' עבור הילדים עוד מגיל ינקות - נפגע בעקבות הדשדוש הכלכלי במדינה. ברבעון השלישי התכווצו תוכניות החיסכון ב-354 מיליון דולר. הפעם האחרונה בה נמשכו מהן יותר כספים משהוכנסו היתה בסתיו 2008, בשיאו של המשבר הכלכלי

הבעיות בכלכלה האמריקנית ממשיכות, וההורים במדינה חוסכים פחות ופחות להשכלה של הילדים שלהם. מייקל הינאן, לדוגמה, הוא יועץ תקשורת מסקרמנטו. כשהכלכלה האמריקנית צמחה בשנים 2006 ו-2007, הוא ואשתו תרמו סכום נאה של 24 אלף דולר לשנה לתוכנית החיסכון לקולג' של בתם, כיום בת 11. "רצינו להיות במצב שנגיד לה: אם את רוצה ללכת להארוורד או ל-MIT, לכי על זה! היינו במרחק של שנתיים בערך מהורדת משימה פיננסית גדולה מהרשימה שלנו".

 

 

אבל ההכנסה של הינאן צנחה עם התקדמות המיתון ויחד עם הירידה בשוק המניות. "ההזרמה של הכספים לתוכנית החיסכון הופסקה לחלוטין", אומר הינאן בן ה-48. "היתה פעם אחת שפתחתי את הטפסים של התוכנית, הסתכלתי על המספר וחשבתי לעצמי 'טוב, די עם זה'".

 

הינאן לא לבד בשינוי הזרמת הכספים לחיסכון לקולג'. על פי הנתונים של חברת Financial Research מבוסטון, תוכניות החיסכון לקולג' התכווצו ב-354 מיליון דולר במהלך הרבעון השלישי. הפעם האחרונה בה נמשכו יותר כספים מהתוכניות לעומת הכספים שהוזרמו אליהן, היתה בסתיו 2008, בשיאו של המשבר הכלכלי.

 

אמנם המשמעות של משיכת כספים היא שההורים משלמים על שכר הלימוד של הילדים - וזו מטרת התוכנית אחרי הכל - אבל המספר השלילי אומר שלא נכנס הרבה כסף חדש אל התוכניות. על רקע שיעור האבטלה הגבוה בארה"ב, הקיפאון בשוק הדיור והתנודתיות בשוק המניות, משפחות מרגישות אי ביטחון פיננסי. אחרי המשכנתא והחשבונות, לא נשאר הרבה כסף מזומן למען העתיד של הילדים שלהן.

 

זו הפעם השניה בלבד בה נרשמת התכווצות בכמות הכסף הנמצא בתוכניות החיסכון להשכלה. בתקופה המקבילה בשנה שעברה, למשל, התווספו 1 מיליארד דולר לתוכניות.

 

"ב-2010 היתה תחושה חיובית יותר בנוגע לכלכלה, ושביב תקווה לעתיד", אומרת אנדריאה פיירסטין, מייסדת חברת הייעוץ הפיננסי AKF ממנהטן. "היום אנחנו מבינים שהמצב לא עומד להשתפר כמו שחשבנו. מעמד הביניים, שאמור להוות את רוב החיסכון, מרגיש את הלחץ יותר מתמיד".

 

זו עשויה להיות הסיבה שהורים בארצות הברית תורמים רק 37% מתוך העלות הכוללת של הלימודים של ילדיהם, לעומת 47% בשנה שעברה, על פי מחקר של חברת Sallie Mae.

 

14% מהמשפחות עדיין מושכות כספים מתוכניות החיסכון לקולג', אך הסטודנטים עוזרים להורים בהפחתת ההוצאות על ידי בחירה במוסדות השכלה בעלות נמוכה יותר ובכך שהם נסמכים יותר על מענקים ומלגות.

 

על פי רוברט ריטר, יועץ פיננסי בחברת T. Rowe מבולטימור, הבחירה של ההורים היא לא כזו רעה, נכון לעכשיו. אחרי הכל, בתקופות של תקציבים מוגבלים במיוחד, חיסכון לקולג' לא צריך לבוא לפני תחומים כמו פנסיה, חיסכון לעת חירום וביטוח. הוא משווה את העניין לטיסה עם ילדים: "יש לשים את מסיכת החמצן על עצמכם קודם, לפני הילדים".

 

וזה בדיוק מה שההורים עושים, על אף שהתחזיות מורות על זרימה של 3 מיליארד דולר אל התוכניות ברבעון הרביעי של 2011 - נתון דומה לרבעון המקביל של 2010 - בעקבות הרצון לנצל את הטבות המס של סוף השנה, המתנות לחג של הסבא והסבתא, והתאוששות צפויה בשוק המניות לאחר רבעון שלישי מזעזע.

 

המומחים בתחום החיסכון מקווים שהנתונים אכן יישמרו, משום שעלות הלימודים לא עומדת לרדת בקרוב. עלות שנת לימודים בקולג' מקומי עומדת על 8,244 דולר בממוצע. לימודים בקולג' במדינה אחרת בארצות הברית יעלו 12,526 דולר בממוצע, וקולג' פרטי יגבה מההורים המרוששים 28,500 דולר לשנה. כרטיס הכניסה למוסדות ההשכלה המובילים והגדולים באמת תעלה כ-50 אלף דולר, אם כי סטודנטים רבים מקבלים סיוע פיננסי ללימוד במוסדות אלו.

 

הינאן מתחיל להבין את המגמה: שכר הלימוד מטפס, המיתון אורב מעבר לפינה, ותוכנית החיסכון לא צפויה למלא את עצמה, לקראת תחילת הלימודים של בתו, בעוד 7 שנים בלבד. "בעבר, 2018 נראתה אלפי שנות אור בעתיד", לדבריו. "אבל עכשיו אני מבין שהיא תגיע בהרף עין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים