שתף קטע נבחר

יו"ר הבורסה: המיתון הגיע השנה גם לישראל

"2011 היתה שנה לא מוצלחת לעסקים", מסכם יו"ר הבורסה בת"א שאול ברנפלד. "ממשלת ישראל ניהלה מדיניות תקציבית אחראית, בזמן שהאירופים השתוללו, אבל בסוף גם אנחנו חטפנו". הנתונים היבשים חושפים את היקף המשבר: מדד ת"א 25 ירד השנה ב-15.3%, ומדד ת"א פיננסים ירד ב-32.3%

"שנת 2011 היתה שנה לא מוצלחת לחברות ולעסקים" - כך הצהיר היום (ג') יו"ר הבורסה לניירות ערך בתל אביב, שאול ברנפלד, במסיבת עיתונאים שכינסה הנהלת הבורסה לרגל סיום השנה. לדברי ברנפלד, "ב-2008 אמרנו שהמשבר הכלכלי יביא עמו מיתון ארוך ועמוק. לצערנו זה קרה. לשמחתנו המיתון דילג עלינו בשנת 2010 אבל השנה הוא הגיע גם לישראל".

 

 

ברונפלד החמיא למדיניות האוצר. "המשק הישראלי חטף על לא עוול בכפו", אמר יו"ר הבורסה. "ממשלת ישראל ניהלה מדיניות תקציבית אחראית, בזמן שהאירופים השתוללו, אבל בסוף גם אנחנו חטפנו. זה לא צודק? צדק הוא לא משהו שמחפשים בשוק ההון".

 

הנתונים שחשפה הנהלת הבורסה במסיבת העיתונאים ממחישים היטב את היקף המשבר הכלכלי ה"מודחק" שהתרחש במשק הישראלי. מדד תל אביב 25 ירד במהלך 2011 ב-15.3%, לאחר שבשנת 2010 הוא עלה בכ-15.8%. מדד ת"א 100 ירד השנה בכ-17.9%, לאחר שעלה ב-2010 ב-14.9%.

 

מדד תל אביב פיננסים, המרכז את פעילות הבנקים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות, ירד השנה ב-32.3%, לאחר שעלה ב-2010 ב-9.3%. מדד נדל"ן 15 ירד ב-22.5% לאחר שב-2010 הוא עלה ב-15.4%. כלל המניות וההמירים ירדו ב-20.3%, לאחר שעלו ב-2010 ב-12.6%.

 

המדדים היחידים שעלו היו איגרות החוב. איגרות החוב הממשלתיות "שחר" שעלו השנה ב-5.9%, בהמשך לעלייה של 6.2% ב-2010. מדד האג"ח של החברות הפרטיות - תל בונד 20 - עלה ב-0.6%, אחרי עלייה של 11.1% ב-2010.

 

"עצם הציפיה למשבר מגשימה את עצמה"

יו"ר הבורסה הוסיף כי "המצב בשוק ההון מייצג את הציפיות של הסוחרים, והעובדה ששוק ההון ירד מלמדת שרוב בעלי העסקים סבורים שהכלכלה הריאלית - הפעילות התעשייתית והמסחרית במשק - בדרך למשבר. הציפיה למשבר עשויה שלא להתממש, אבל לעתים עצם הציפיה למשבר מגשימה את עצמה".

 

מנכ"ל הבורסה, אסתר לבנון, הוסיפה כי "הגרפים של הבורסה הישראלית מאוד דומים לאלה של אירופה. מצב השוק שלנו לא מנותק ממה שקורה בעולם, אלא נגזרת שלו. מאז ה-22 בנובמבר 2008, כשהבורסה היתה בתחתית של התחתית, כמעט כל הבורסות בעולם עשו בערך את אותו תהליך וכיום הן נמצאות בערך באותו מקום ביחס לתקופה ההיא.

 

"היו שווקים, כמו השוק האמריקאי, שלא עלו במשך השנים 2010-2009, אבל עלו השנה, והיו שווקים אחרים, בעיקר באירופה ובאסיה, כולל השוק שלנו, שעלו בשנים 2010-2009, אבל ירדו השנה והגיעו בערך לאותה נקודה שהשוק האמריקאי הגיע אליה. בתחילת השנה היו מחזורים יפים, אפילו קצת עלייה, ואחר כך זה ירד".

 

עם זאת, ציינה לבנון כי "שוקי המניות אינם חזות הכל בבורסה. יש לנו שוק איגרות חוב מפותח ושוק נגזרים מפותח. ההכנסות של הבורסה לא ירדו השנה למרות שנפח הפעילות במניות ירד, בגלל גידול בהיקף הפעילות באג"ח".

  

חשוב לציין כי הירידה במדדי הבורסה משפיעה ישירות על החיסכון הפנסיוני של רוב העובדים והעצמאים הקטנים בישראל, כיוון שהפנסיה של הציבור מושקעת במידה רבה בבורסה. החיסכון הפנסיוני של עובד שפרש לפני שנה היה גדול משמעותית מזה של עובד שפרש השנה, ויש לכך השפעה לרעה על גובה הפנסיה של מי שפורש כעת.

 

עם זאת, יש לציין כי רק 9% מהחיסכון הפנסיוני מושקע במניות, וה-91% הנותרים מושקעים באג"ח, ומכיוון ששוקי המניות ירדו אך שוקי האג"ח לא ירדו ואף עלו מעט, ההשפעה של הירידות על החיסכון הפנסיוני לא תהיה גדולה, גם לגבי חוסכים שפורשים בימים אלה.

 

ברונפלד ולבנון ציינו כי הבורסה כבר נערכת למעבר, העומד להתקיים בחודשים הקרובים, מהבניין הנוכחי שבו היא נמצאת ברחוב אחד העם לבניין חדש ברחוב אחוזת בית. זאת, לדבריהם, כיוון שהבניין הקיים הוא לדעתם קטן מדי ומיושן.

 

שכר בכירי הבורסה? לא עונים

ברונפלד ולבנון סירבו לענות לשאלות בנוגע לשכר בכירי הבורסה עצמה. בימים אלה מתקיימים דיונים בדירקטוריון הבורסה על שכר הבכירים במוסד בניסיון לקבוע קריטריונים בשכר, אך ברונפלד אמר כי: "אנחנו לא עונים על שאלות בנושאים שבטיפולו של הדירקטוריון". 

 

בתשובה לשאלות כתבים מה דעתם על העלאת המס על ריווחי ההון, אמר ברונפלד: "אתם אוהבים מסים? גם אני לא. העלאת המסים נועדה לממן דברים חברתיים חשובים ולכן צריך אותה, ולכל דבר יש מחיר".  

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בת"א
צילום: דנה קופל
שאול ברונפלד
אסתר לבנון
מומלצים