שתף קטע נבחר

בשבוע האחרון של 2011: ת"א 25 איבד 0.55%

השנה השחורה באחד העם הסתיימה באותו הטון בו התקיימה: מדד ת"א 100 השיל כ-0.35% בהתאמה, מדד הטכנולוגיה עלה בכ-0.75%, מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ומדד הנדל"ן עלה בכ-0.85%

שבוע המסחר האחרון של השנה התנהל על רקע שבוע מסחר מקוצר בשווקי ארה"ב ואירופה, שהבליט מספר ידיעות בולטות בשוק המקומי, דוגמת ההסדר בין כיל למדינת ישראל, המשא ומתן שמנהלת חברת אי.די.בי פיתוח למכירת חלק מאחזקותיה בחברת כלל תעשיות, וכמובן הודעת הריבית המפתיעה במסגרתה נשארה ריבית בנק ישראל על כנה בניגוד לתחזיות המוקדמות.

 

בסיומו של שבוע המסחר האחרון לשנת 2011 רשמו מדדי המניות המקומיים המובילים ירידות שערים קלות, לאחר ירידות חדות ביום המסחר האחרון של השבוע, ובכך סיימו שנה עגומה למשקיעים בשוק המניות המקומי.

 

שבוע המסחר נפתח ביום א' על רקע עליות שערים בשווקי חו"ל בסוף השבוע החולף בצל שתי ידיעות בולטות הנוגעות לחברות במדד המעו"ף. הראשונה, לפיה קיבלו דלק קידוחים ואבנר הלוואה של 0.6 מיליארד דולר לפיתוח מאגרי הגז תמר ולוויתן.

 

השנייה, והמשמעותית יותר, לפיה אי.די.בי פיתוח מצויה במו"מ מתקדם למכירת כ-36% מאחזקתה בכלל תעשיות לפי שווי הגבוה בכ-40% משווי של האחרונה בשוק. במידה שיבשיל מו"מ זה לעסקה, תקבל אי.די.בי פיתוח קרוב ל-1.3 מיליארד שקל ותרשום רווח הון נאה, אשר יסייעו לה ולחברת האם, אידיבי אחזקות, בהחזר חובותיהן בשנתיים הקרובות.

בסופו של יום מסחר חיובי, נרשמו עליות שערים של כ-2% במדדי המניות המובילים המקומיים.

 

יום ב' נפתח על רקע היעדר מסחר בשווקי ארה"ב ואירופה עקב חג המולד. במסגרת יום מסחר רגוע יחסית, רשמו מדדי המניות המובילים המקומיים עליות שערים של כחצי אחוז, בין היתר לאור פרסום הלמ"ס לקראת תום המסחר, לפיו שיעור האבטלה בישראל בחודש נובמבר הסתכם בכ-5% בלבד, השיעור הנמוך אי פעם.

 

הפתעת הריבית

בערבו של יום ב' פרסם בנק ישראל את הודעת הריבית לחודש ינואר, אשר במסגרתה הפתיע הבנק והותיר את הריבית על כנה, בשיעור של 2.75%, על אף הציפות להורדתה בכרבע אחוז. בין יתר נימוקי הבנק להותרת הריבית על כנה ניתן למנות את התכנסות האינפלציה לטווח היעד הממשלתי 1%-3%; חשש להאטה בצמיחת המשק הנובע בעיקר מהצפי לקיטון בייצוא עקב המשבר העולמי ובפרט בגוש האירו; וצפי להמשך סביבת ריביות נמוכה במשקים המפותחים בעתיק הנראה לעין, בפרט בגוש האירו ובארה"ב.

 

במסגרת הודעת הריבית, הנמיכה מחלקת המחקר של הבנק את תחזית הצמיחה של המשק הישראלי לשנת 2012 משיעור של 3.2% לשיעור של 2.8% בלבד וכן ציינה כי תחזית האינפלציה לשנת 2012 הינה כ-2.1% והצפי הוא כי הריבית הממוצעת במשק ברבעון האחרון של שנה זאת תהיה כ-2.2%.

 

יום ג' נפתח על רקע ההפתעה מאי הורדת הריבית במשק. לאחר יום מסחר רגוע יחסית, נסגרו מדדי המניות המובילים כמעט ללא שינוי, וזאת על אף הנתון השלילי שפורסם בארה"ב לפיו מחיר הדירות בחודש אוקטובר ירד בכ-1.2%, על אף צפי לירידת מחירים נמוכה יותר.

 

אפקט האג"ח האיטלקי

יום ד' נפתח לאחר סיום חלש של המסחר בארה"ב, במסגרתו נמחקו כמעט כל הירידות במדדים המובילים ועל רקע פרסום ההסכם בין חברת כיל למדינה, במסגרתו תממן כיל כ-80% מעלות קציר המלח בים המלח (בסך של כ-3 מיליארד שקל) וכן תגדיל את התמלוגים למדינה לשיעור של כ-10% מההכנסות במקום 5% בלבד כפי ששילמה עד היום. לאורך כל שעות המסחר נרשמו ירידות שערים קלות במדדי המניות המקומיים המובילים, שסיימו את יום המסחר בירידות של כחצי אחוז.

 

יום המסחר האחרון של השבוע ושל השנה נפתח לאחר ירידות בשווקי ארה"ב בתום יום במסחר ועל רקע אשרור דרוג A1 לדירוג האשראי של ישראל על ידי סוכנות הדירוג הבינלאומית מודיס. במסגרת אשרור דירוג זה, ציינה מודיס לחיוב את המשך הצמיחה במשק ומדיניות השמירה על הגרעון, כאשר מנגד מעיבים החששות לפגיעה בייצוא עקב המשבר העולמי וכן הגידול בסיכון הגיאופוליטי לאור "האביב הערבי", שאילולא הם ייתכן והדירוג היה גבוה אף יותר.

 

במהלך יום המסחר פורסם כי ממשלת איטליה הצליחה באופן חלקי בהנפקת אג"ח בהיקף של כ-7 מיליארד אירו שייפדו בין השנים 2014-2022, כאשר התשואה שנרשמה הייתה נמוכה מבהנפקות קודמות אך הביקוש היה נמוך מהתכנון המקורי. בהמשך היום פרסמה הלמ"ס כי אומדן הצמיחה הראשוני של המשק מקומי בשנת 2011 הינו 4.8%, בהתאם לציפיות המוקדמות.

 

סוף שנה עגום: מדד ת"א 25 צנח ב-18% השנה

על אף הידיעות האופטימיות, ובניגוד למגמה שנרשמה בשווקי אירופה, סיימו מדדי המניות המקומיים המובילים את השנה באופן שלילי כאשר רשמו ירידות שערים של 2% ויותר, בין היתר עקב הפרסום כי מספר תביעות האבטלה בארה"ב היה מעט גבוה מהצפוי.

 

בסיכומו של שבוע רשמו מדד המעו"ף ומדד ת"א 100 ירידות שערים של כ-0.55% ושל כ-0.35% בהתאמה, מדד הטכנולוגיה עלה בכ-0.75%, מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ומדד הנדל"ן עלה בכ-0.85%.

 

נציין כי בסיכומה של שנת 2011 כולה רשמו מדד המעו"ף ומדד ת"א 100 ירידות שערים של כ-18.2% ושל כ-20.1% בהתאמה, מדד הבנקים ירד בכ-34.5% ומדד הנדל"ן ירד בכ-23.2%.

 

מבין המניות בלטה השבוע מניית אפריקה נכסים שעלתה בכ-14.5%, מנגד בלטה לשלילה מניית מודיעין שירדה בכ-5%. נציין כי בסיכומה של שנת 2011 כולה בלטה לחיוב מניית פריגו שעלתה בכ-64.5% ומנגד בלטה לשלילה מניית דיסקונט השקעות שירדה בכ-66.7%.

 

בסקטור אג"ח, נרשמו ירידות שערים בחלקו הקצר-בינוני של עקום אג"ח הממשלתיות השקליות ויציבות בחלקו הארוך, בין היתר בעקבות ההפתעה מאי הורדת הריבית במשק. במקביל, באג"ח הממשלתיות צמודות המדד נרשמו ירידות שערים בחלקו הקצר-בינוני של העקום, לצד עליות בחלקו הארוך.

 

בסקטור אג"ח הקונצרניות היינו עדים השבוע לשבוע חיובי מדדי התל בונד 20 והתל בונד השקלי רשמו עליות שערים של כ-1.1% ושל כ-0.9% בהתאמה. נציין כי בסיכום שנתי רשמו מדדי התל בונד 20 והתל בונד השקלי עליות שערים של כ-0.7% ושל כ-5% בהתאמה. בגזרת ההנפקות, היינו עדים השבוע להנפקת אג"ח של חברת שיכון ובינוי.

 

הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עוד שבוע אדום
צילום: רויטרס
מומלצים