שתף קטע נבחר

על חשבון הגנים הפרטיים? "לא נסתום חורים"

"אין סיכוי שהגנים הפרטיים ייגררו להפסדי עתק, בשביל לסתום חורים למשרד החינוך", הזהירו ראשיהם, לאחר שהמשרד ביקש מהם לקבל פעוטות בני 3-4, כדי לסייע ליישום חוק חינוך חינם

בגני הילדים הפרטיים תוקפים את משרד החינוך וטוענים כי הקריאה לקלוט ילדים בגילאי 3-4 תמורת סבסוד של המדינה, מעידה על ניתוק מהמציאות, ואף עלולה להביא לפגיעה קשה בילדים. "אם למשרד החינוך אין מספיק גנים, זו בעיה שלו. לנו אין כוונה לסתום חורים ולהפסיד כספים", אמרה גננת מאזור המרכז.

 

חינוך חינם מגיל 3 - עדכונים אחרונים ב-ynet:

הורים חוששים: "חינוך חינם, אך הילד ייפגע"

נתניהו לליברמן: חינוך חינם מגיל 3 - גם לערבים

מחיר חינוך חינם: קיצוצים בתחבורה וברווחה 

 

על פי ההנחיות שפרסם משרד החינוך בסוף השבוע, הורים לילדים בגילאי 3-4 יוכלו לרשום את ילדיהם גם לגנים פרטיים ולהיות זכאים לחינוך חינם בשני תנאים: שבאותם גנים לא יגבו מההורים שכר לימוד, ובתנאי שגנים אלו יירשמו עד לפתיחת השנה כתאגיד ציבורי ויקבלו רישיון ממשרד החינוך.

 

במסגרת קבלת הרישיון, גנים פרטיים שיפעילו כיתות לגילאי 3-4 יצרכו לעמוד בקריטריונים מחייבים של תברואה, בטיחות, כיבוי אש ועוד. לרוב מדובר בתהליך ביורוקרטי מורכב שנמשך כשנתיים עד לקבלת רישיון.

 

הגננת הוסיפה ואמרה, כי "הדרישות של המשרד לקבלת רישיון תוך חצי שנה הן הזויות וכרוכות בהוצאות של כמאה אלף שקל לכל גן". לדבריה, עלות כל ילד בגן פרטי מוערכת ב-2,500 שקל בממוצע, ואילו הסבסוד הממשלתי עומד על 723 שקל. "זה לעג לרש. במשרד החינוך צריכים להבין שאנחנו עושים להם טובה, לא להיפך. אם הם 'תקועים' ללא גנים, הם צריכים לבוא לקראתנו. לא ניקלע לחובות כדי לעמוד בדרישות שלהם".

 

על פי נתוני משרד החינוך, מתוך כ-300 אלף ילדים בגילאי 3-4, 220 אלף ממילא נמצאים במסגרות חינוך עירוניות, בעלות חודשית של כ-800 שקל לחודש שמשלמים ההורים. כ-80 אלף ילדים נוספים נמצאים במסגרות פרטיות, או שכלל אינם הולכים לגן. בנוסף לכך בישראל פועלים כבר כעת כ-8,640 גנים עירוניים לגילאי 3-4, ויש כוונה לבנות עוד כ-2,500 גנים נוספים. 1,500 גנים ייבנו כבר השנה, והיתר ייבנו בהדרגה במהלך שלוש שנים הבאות.

 

במכתב לשר החינוך גדעון סער הסבירה דוברת ארגון גני הילדים הפרטיים, שולמית ביסמנובסקי, כי "לגנים הפרטיים אין עניין לשמש כפיתרון זמני בלבד עד שייבנו המבנים לגנים הציבוריים, להשקיע מכספם תקציבים בלתי הגיוניים ולהימחק אחרי שנתיים מהנוף".

 

בנוסף, לדבריה הגנים הפרטיים עובדים כמעט לאורך כל השנה ללא חופשות, והם נדרשים להוצאות גבוהות של תשלום שכר דירה, ארנונה ותשלומי מע"מ, שהגנים העירוניים פטורים מהם. "לאור זאת תימנענה הגננות הפרטיות מרישום ילדים בני 3, ותקלוטנה ילדים בגילאים צעירים יותר. זהו מצב מסוכן, שכן לא לכל הילדים תימצא מסגרת עירונית בחינם בראשית השנה". היא הזהירה: "ההורים עלולים לצאת קרחים משני הצדדים, כי גם אם ירצו בשלב מאוחר יותר להירשם לגן הפרטי כבר לא יהיו מקומות פנויים או כיתות מתאימות".

 

חנן דגן, מנכ"ל איחוד גני הילדים הפרטיים, אמר: "אין סיכוי שהגנים הפרטיים יסכימו להפוך לתאגידים בשביל לסתום חורים במשך כמה שנים. המשמעות היא הפסדי עתק. לא צריך לדאוג לגנים הפרטיים, הם ימשיכו להתפרנס יפה גם מילדי 0-3, אבל ברור שמי שייפגע הם הילדים, שחלקם הגדול יוותר פשוט ללא גנים".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "הנהלת ארגון גני הילדים הפרטיים בישראל זומנה לפגישה מחר אצל סמנכ"לית המינהל הפדגוגי במשרד החינוך. בפגישה יידונו הסוגיות השונות ופתרונות.

 

"יובהר כי משרד החינוך נערך ליישום חוק לימוד חינם לגילאי 3-4 על מנת שהורי הילדים יהיו פטורים מתשלום שכר הלימוד. בתוך כך, המשרד פנה למפעילי גני ילדים פרטיים והנחה אותם כיצד להסדיר את מעמדם כגני ילדים ציבוריים, כהגדרתם בהחלטת הממשלה, על מנת שההורים יזכו לסבסוד. המשרד יפעל לפשט ולהקל את ההליך הביורוקרטי. כך או אחרת, גן פרטי מורשה שלא ירצה להצטרף לנתיב המוסדר המסובסד - יוכל להישאר מחוצה לו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קריטריונים של גנים עירוניים?
צילום: shutterstock
מומלצים