שתף קטע נבחר

עישון מריחואנה מכפיל הסיכון לתאונה קטלנית

מחקר חדש שנעשה בבריטניה מצא כי נהגים שעישנו מריחואנה עד 3 שעות לפני הנהיגה היו בסיכון כפול לתאונת דרכים קטלנית. החוקרים: צריכת מריחואנה פוגמת במיומנויות הנהיגה הבטוחה

נהגים הצורכים מריחואנה כשלוש שעות ופחות לפני הנהיגה, נמצאים בסיכון כמעט כפול לתאונת דרכים, בהשוואה לנהגים שאינם תחת השפעת סמים או אלכוהול. כך עולה מתוצאותיו של מחקר שפורסם בגליון החדש של כתב העת בריטיש מדיקל ג'ורנל.

 

עוד על מריחואנה:

לא כמו סיגריה: עישון גראס לא מזיק לריאות 

גראס מכפיל הסיכון להפרעות פסיכוטיות בנוער

מתי שימוש שגרתי בגראס הופך להתמכרות?

 

החוקרים מאוניברסיטת דלהאוזי שבקנדה סקרו תשעה מחקרים בהם נבדקו 49,411 אנשים. המחקרים הללו בדקו האם צריכת מריחואנה מגבירה את הסיכון לתאונת דרכים קטלנית. זוהי הפעם הראשונה בה נבדקת השפעת הקנאביס על הסיכון לתאונת דרכים, בהשוואה להשפעת אלכוהול וסמים אחרים. כל תאונות הדרכים שנבחנו במחקר התרחשו בכבישים ציבוריים והיו מעורבים בהן רכבים פרטיים, משאיות, אוטובוסים ואופנועים. הדיווח על השימוש בקנאביס נעשה על ידי הנהג או באמצעות עדות מדגימת דם, ולא נעשה שימוש באלכוהול.

 

מתוצאות המחקר עלה כי אם צריכת המריחואנה נעשתה עד שלוש שעות לפני תאונת הדרכים, הסיכון להתנגשות היה כמעט כפול. מחקרים קודמים כבר מצאו כי קיים סיכון גבוה להתנגשות אם גילו של הנהג גבוה מ-35 שנים. החוקרים סיכמו כי צריכת מריחואנה פוגמת במיומנויות הנהיגה הבטוחה ומגבירה את הסיכון להתנגשות.

 

מריחואנה: 300 מיליון משתמשים בעולם

מדיווחים בספרות הרפואית עולה כי כ-300 מיליון בני אדם ברחבי העולם צורכים מריחואנה, הצמח ממנו מיוצרים גראס וחשיש. בתקשורת הכתובה והאלקטרונית מתייחסים רבות אל צריכת הגראס ותוצריו כסם קל ולא מזיק, אולם מדובר בסם הגורם לסיכונים מוחיים וגופניים.

  

מנתוני הרשות למלחמה בסמים עולה כי שיעור המשתמשים בסמים בישראל עומד על כ-10%. אצל בני הנוער מזנק אחוז המשתמשים ל-16.5%. הנוער העולה משתמש פי שניים מנוער ישראלי בסמים מסוג קנאביס, חשיש ומריחואנה (11.4% לעומת 5.6%).

  

כבר בתחילת שנות ה-70 פורסמו מספר מחקרים אשר גילו בקרב נבדקים שצרכו מריחואנה בכמות רבה והוגדרו מכורים עדות לדילדול בקליפת המוח (הקורטקס), שבאה לידי ביטוי בעיקר בהתרחבות חדרי המוח. מכורים אלו סבלו גם מפגיעה בזיכרון, תוקפנות ותופעות דיכאוניות. מחקרים דומים שנערכו מאוחר יותר אימתו כי כמות החומר האפור במוח (המכיל גרעיני תאי עצב) דלילה יותר בקרב משתמשי הגראס.

  

ממצאים אחרונים הראו כי בשנים האחרונות חלה עלייה תלולה בשיעור השימוש בו ברחבי העולם. גם שיעור הנוהגים תחת השפעת המריחואנה נמצא בעלייה. סקר שנערך בסקוטלנד בשנת 2007 הראה כי מתוך 537 נהגים שנבדקו, 15% בגילאי 17 עד 39 צרכו קנאביס עד כ-12 שעותלפני הנהיגה.

  

בשנת 1999 פורסם מחקר בו נבדק הקשר בין צריכת מריחואנה לתאונות דרכים. במחקר נכללו 60 מתנדבים בריאים אשר עברו הערכה מקיפה כתנאי להכללתם בניסוי, כולל בדיקת שתן לשלילת צריכה של סמים. בקרב מעשני סיגריות המכילות THC נפגעו מהירות התפיסה, התנועה וכושר הדיוק. כך, למשל, באוסטרליה דווח שהחומר THC נמצא ב- 11.8% מבדיקות הדם של נהגים שנהרגו בתאונות דרכים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מריחואנה. בשנים האחרונות חלה עלייה תלולה בשימוש בעולם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים