שתף קטע נבחר

בדרך למעלה: איך מצילים יעל שנפלה לבור עמוק?

יעל בוגרת נפלה לבור עצום בעומק של כ-15 מטר בשמורת נחל צין. מטיילים הבחינו בה לכודה והזעיקו למקום את פקחי רשות הטבע והגנים, שלקחו את משימת ההצלה על כתפיהם

נקבת יעל נובי בוגרת שנפלה לתוך בור עצום בעומק של כ-15 מטר, ניצלה מהנפילה תודות לצמחייה הסבוכה בבור, אך לא הצליחה להיחלץ ממנו במשך מספר ימים.

 

למרבה המזל, מטיילים שחלפו באזור הבחינו בחיית הבר במצוקה. הם יצרו קשר עם פקחי רשות הטבע והגנים באזור כדי לבדוק כיצד ניתן לחלץ את היעל.

 

עוד בערוץ בעלי חיים ב-ynet:

בשאגה גדולה: מי יציל את האריות באפריקה?

צפו: איך מוציאים דורבן גדול עם קוצים מבור קטן?

 

"זהו בור עצום בקוטר של 20 מטר לערך וגם בנקודות הגבוהות בתוכו, עדיין היו חסרים ליעל חמישה מטר כדי להגיע לאדמה יציבה", אומר ל-ynet עמרם צברי, הפקח האזורי, שאליו הצטרפו למבצע החילוץ עמירם כהן, מנהל אתר עין עבדת והפקח אביתר אברהם.

 

השלושה החליטו לבדוק אם ניתן לתפוס את היעל מבלי להזעיק את וטרינר הרשות שיטשטש אותה בעזרת חצי הרדמה. "הבאנו סולם גדול מהרכב ונכנסנו פנימה. שיערתי שאם היא חלשה מספיק, נוכל לתפוס אותה". 

 

 

בדרך לסולם עם יעל על הכתפיים

לאחר מספר מרדפים ונסיונות שנמשכו כעשר דקות, שכללו נסיונות לחסום את כיווני הריצה שלה ואף נסיון להשליך עליה יריעה גדולה, היעל הגיעה לפינה צרה בבור ושם נתפסה על ידי הפקחים, כשצברי אוחז ברגליה וכהן בקרני היעל.

 

"היא היתה עייפה, אבל לא פצועה. שמחנו לגלות שהיא לא גילתה התנגדות כשתפסנו אותה ולא השתוללה. זה איפשר לנו להרים אותה איתנו ולהביא אותה עד לסולם", הוא מסביר. "היעל יכולה להיות אגרסיבית, לבעוט ולנגוח עם הקרניים שלה, אבל שמרה על התנהגות שקטה ובסופו של דבר, אולי הבינה שאנחנו כאן למענה ולא להזיק לה".

 

היעל הונחה בזהירות על כתפיו של כהן, שהחל לטפס במעלה הסולם. "בזמן שהוא טיפס איתה, אני תמכתי בו מאחור שלא יפול. הוא עלה לאט לאט עד שהיעל יכלה לראות את הנחל שנשקף לא רחוק ממנה", אומר צברי.

 

לאחר שהגיעו לקרקע יציבה, הניח כהן ליעל לדלג ממנו אל הסלעים. "לראות אותה רצה במהירות מחוץ לבור היה שווה את הכל", הוא מסכם את מבצע החילוץ.

 

יוצאים החוצה בשלום (צילום: אביתר אבירם, רשות הטבע והגנים) (צילום: אביתר אבירם, רשות הטבע והגנים)
יוצאים החוצה בשלום(צילום: אביתר אבירם, רשות הטבע והגנים)

 

אשפת המטיילים באזור פוגעת ביעלים 

לדברי צברי, באזור ישנה אוכלוסיית יעלים גדולה המונה כ-150 פרטים. למרות מחסור חמור במשקעים באזור, היעלים מצליחים לשרוד אך ישנן סכנות המאיימות על קיומם בטבע. 

 

"אשפה שמטיילים משליכים באזור כבר הרגה מספר יעלים שבלעו שקיות פלסטיק, ניירות וזבל", הוא מזהיר ומציין כי רק אשתקד מתה נקבה בהריון עם שני גדיים לאחר שבקיבתה נמצאה אשפה. "אני קורא לכל המטיילים לא רק לשמור על ניקיון הטבע, אלא אם הם מגיעים לטייל עם כלבים, מומלץ לטייל איתם ברצועה ולא לשחרר אותם בחופשיות, כדי למנוע פגיעות בחיות הבר". 

 

ברשות הטבע והגנים ממליצים למטיילים המבלים באזורי הנחל והמעיינות באזור, לעזוב כשעה לפני השקיעה את האזור, כדי לאפשר ליעלים ולחיות בר נוספות להגיע לשתות מים ללא הפרעה.  

 

לפני כשלוש שנים חילצו פקחי רשות הטבע והגנים נקבת יעל בהריון שמעדה וריסקה את רגלה האחורית באזור הר שלמה בערבה. הם הכניסו אותה לתיק חילוץ מיוחד ונשאו אותה על גבם במבצע חילוץ רגלי, עד להבאתה לטיפול וטרינרי באילת. היעל הוטסה לבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, אך לאחר כשבועיים מתה. בדיקה גילתה שסיבת המוות הייתה שקיות פלסטיק עם שאריות מזון וחבלים שאכלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביתר אבירם, רשות הטבע והגנים
עמירם כהן נושא את היעל על כתפיו
צילום: אביתר אבירם, רשות הטבע והגנים
הפקח עמרם צברי אוחז ביעל, רגע לפני היציאה מהבור
צילום: אביתר אבירם, רשות הטבע והגנים
מומלצים