שתף קטע נבחר
 

השקיות שהשליכו מטיילים הרגו יעל בהריון

נקבת יעל בהיריון מתקדם, ששברה את רגלה וחולצה במבצע מסובך בערבה לפני שבועיים מתה בבית החולים לחיות בר. בדיקה גילתה שסיבת המוות הייתה שקיות פלסטיק עם שאריות מזון וחבלים שאכלה. מנהל בית החולים: "המטיילים צריכים להבין שהאשפה שהם משליכים הורגת את חיות הבר"

במבצע חילוץ מרשים הצליחו פקחי רשות רשות הטבע והגנים להציל לפני כשבועיים נקבת יעל בהיריון, ששברה את רגלה ונותרה תשושה וחסרת אונים באזור הר שלמה בערבה. אך היעל, שטופלה מאז במסירות בבית החולים לחיות בר, לא שרדה וגם הגדי שנשאה מת. זה לא היה כתוצאה מהשבר, סיבוך בהיריון או תשישות: היא מתה בגלל שקיות פלסטיק וחבלים שאכלה.
 
היעל ניצלה הודות לעירנות של מטיילים, שהבחינו בה שוכבת חסרת אונים כשרגלה האחורית הימנית מרוסקת. במבצע חילוץ רגלי ומורכב, העמיסו הפקחים את היעל על גבם בתוך תיק מיוחד, והבהילו אותה לטיפול במרפאה וטרינרית באילת.
 

היעל בבית החולים לחיות בר. יום לפני שנמצאה מתה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
באותו שבוע הוטסה היעל לבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת גן. עם הגיעה וידאו בבית החולים את מצב הגדי, ומצאו שהוא בחיים.
 
"היא היתה בהיריון מתקדם עם חלב בעטינים, דבר שרמז על כך שההמלטה צפויה בימים הקרובים", סיפרה אז ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים. "בצילום הרנטגן הבחנו בודאות בעובר אחד, אך יתכן כי היה עובר נוסף שהוסתר על ידי הכרס הגדולה שלה".
 

צילום: שירי בירן, רשות הטבע והגנים
חילוץ היעל בערבה (צילום: שירי בירן, רשות הטבע והגנים)
 

במשך כשבוע קיבלה היעל נוזלים ותרופות משככות כאבים. הרופאים והמטפלים קיבעו את רגלה והיא אף הצליחה לעמוד לאחר מספר שעות. בבית החולים העריכו שתתאושש, והמתינו להמלטה.

 

אנשי הצוות, שעקבו אחר מצבה באופן רצוף, הבחינו שהיא סובלת מבעיות עיכול. הם ביצעו בדיקות ונתנו לה נוזלים, אך למחרת בבוקר מצאו אותה ללא רוח חיים. בנתיחה שלאחר המוות התגלתה הסיבה למותה: "כל הכרס שלה היתה מלאה בשקיות פלסטיק עם שאריות מזון ובחבלים, שסתמו אותה ללא ספק. מדובר בפסולת שככל הנראה הותירו מטיילים בשטח, והיעל אכלה אותה. ברגע שיש שאריות מזון על השקית, זה מפתה את החיה והיא בולעת את כולה", הסביר הווטרינר ומנהל בית החולים, ד"ר יגאל הורוביץ. "הציבור צריך להבין שהאשפה הזו פוגעת והורגת את חיות הבר. הפעם זו היתה חיה שהובאה לבית החולים, אך בעלי חיים רבים מתים בטבע מהזיהום, ואינם זוכים לטיפול".

 


המטפל שמוליק לנדאו בודק את היעל בבית החולים (צילום: רועי גזית)

 

מספרם של היעלים בערבה יורד בעשור האחרון. כיום נותרו עשרות בלבד, והם נתונים בסכנת הכחדה. הצמצום בשטחי המחיה שלהם והתמעטות בכמות הגשמים משפיעים באופן ישיר על הישרדותם ויכולתם למצוא מזון. ברשות הטבע והגנים הקימו מספר נקודות האכלה כדי לסייע ליונקים הנדירים. 

 

לדברי הורוביץ אי אפשר היה לזהות את השקיות והחבלים בבדיקת הרנטגן הראשונה, והיעל אף הפגינה תיאבון בריא מאז שהגיעה לבית החולים. "היתרון והחיסרון של חיות הבר, להבדיל מחיות מחמד ביתיות, הוא שהן מסוגלות להסתיר סימנים קליניים קשים עד הרגע האחרון. פעמים רבות קשה לדעת שהן במצב בריאותי לא תקין", הוא אומר. "אני קורא לכל מי שמטייל לא להשליך את האשפה בשטח אלא לקחת אותה עימו ולהשליכה במקום מוסדר". 

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקבת היעל. שרדה את החילוץ, נכנעה לאשפת המטיילים
צילום: רועי גזית
ד"ר אריאלה רוזנצוויג מטפלת ביעל
צילום: רועי גזית
שבר מרוסק ברגלה הימנית האחורית
צילום: רועי גזית
שקיות הניילון הורגות את חיות הבר
צילום: ד"ר רוני קינג, רשות הטבע והגנים
מומלצים