צפו: איך מחלצים סוסה שנפלה לבור מים עמוק?
דודי פרנקו יצא לרכיבה עם סוסתו "תותי" באזור בית נחמיה, כשלפתע הסוסה מעדה ונפלה לבור מים בעומק של כחמישה מטר. למקום הוזעקו בעלי סוסים, וטרינר ותושב עם טרקטור גדול למבצע חילוץ שנמשך כשלוש שעות
דודי פרנקו, תושב גני תקווה, יצא החודש לרכיבה בטבע עם סוסתו "תותי" בת השש, מחוות סוסים פרטית בבית נחמיה.
"רכבתי איתה לבד וממש כשיצאנו מתחומי המושב, ממש ליד הבתים, הבחנתי שיש שלולית מים גדולה ועמוקה בשביל והחלטתי לעקוף אותה", מספר דודי ל-ynet. "כשהיא התחילה לרוץ מעט, פתאום שמתי לה שמשהו לא בסדר איתה, כאילו שנתקעה בבוץ ולא מצליחה לזוז".
דודי ירד מהסוסה וגילה כי רגליה האחוריות של הסוסה נתקעו בפתח של בור, שהוסווה תחת העשבייה הרבה בשטח. "היא החלה ליפול פנימה ורק האוכף החזיק אותה עדיין בחוץ", הוא נזכר.
"התקשרתי לחבר שלי חיים בלולו מחוות הסוסים במושב וצעקתי לו שנפלתי עם הסוסה לבור מים. באותו הרגע החזקתי את הטלפון הסלולרי בין הכתף לאוזן ובמקביל החזקתי בשתי הידיים שלי את המושכות של הסוסה כדי שלא תיפול, אבל אז הטלפון שלי נפל פנימה לבור והמשכתי לצעוק לו היכן אני, בתקווה שישמע", הוא אומר.
האוכף לא עמד בעומס והסוסה נפלה לבור
דודי הצליח להחזיק את הסוסה במשך מספר דקות, עד שהאוכף לא עמד בעומס המשקל ונקרע. הסוסה נפלה פנימה ולרגע חשש דודי כי היא מתה. "הסתכלתי לתוך הבור. הוא היה בעומק של כחמישה מטר לערך. היא לא זזה ואז קמה על הרגליים. לא האמנתי שהיא לא שברה את אותן מהנפילה", מסביר דודי. "אם היא הייתה נופלת לבור עם הרגליים הקדמיות בזמן הדהירה, אני והיא היינו מתים במקום".
זאב גונטרסקי ממודיעין ואלי מויאל, מכפר טרומן, שהו עם בעלי סוסים נוספים בחווה, ברגע שהגיעה בקשת העזרה לחילוץ הסוסה. "בהתחלה לא חשבנו שהיא נפלה לבור בגודל של מערה, אלא שקעה קצת בבור בוצי וזקוקה לדחיפה חזקה החוצה", מגלה זאב שתיעד את מבצע החילוץ.
בדרכם למקום הם פגשו בדודי, בעל הסוסה וכולם נסעו יחד למקום האירוע. מויאל הזעיק במקביל את הווטרינר ד"ר ישי בר-דב מבן שמן כדי לסייע לסוסה. גם תושבי המושב נתרמו לסייע, ביניהם בעל טרקטור גדול עם כף חפירה המותאמת לחפירה באדמה משופעת בסלעים.
הוטרינר הרדים והטרקטור משך אותה למעלה
ארבעה אנשים ירדו לסייע לסוסה בבור המים הגדול. "היו לה שפשופים כתוצאה מהנפילה, היא היתה בשוק וקפאה במקום, דבר שעזר לה לשרוד ואיפשר לי לטפל בה. למזלה, היא לא נפלה במהירות, אלא בהדרגתיות עד שהאוכף נקרע", מסביר ד"ר בר-דב. "היה חשש שהיא עלולה להתפרע ולהתנגד לטיפול. אם סוסה משתוללת, אין לך לאן לברוח בתוך הבור".
ציוד חפירה, חבלים ורתמות הובאו למקום. כשהוחלט על שיטת חילוץ הסוסה, היא הורדמה הרדמה מלאה על ידי הווטרינר. "פי בור המים היה צר מאוד והטרקטור סייע להגדיל אותו כדי שיהיה אפשר להוציא חיה כה גדולה החוצה", הוא אומר.
לאחר שהסוסה נקשרה היטב והרצועות נקשרו לכף הטרקטור, הגיע הרגע הגדול להעלותה מעלה. "היה חשוב לתמוך בראש ובצוואר הארוך שלא יפלו למטה ולאט לאט, שלפנו אותה החוצה. זה היה מותח מאוד, אבל היא התאוששה אחרי מספר דקות. קיבלה טיפולים נגד כאבים ועמדה על רגליה בכוחות עצמה", הוא מסביר. "היה לה מזל גדול".
דודי, בעל הסוסה, מציין כי הציע לכל חבורת המחלצים תשלום בעבור ההצלה, אך הוא זכה לתשובה שלילית תקיפה מכולם.
"לא האמנתי שהיא בחיים אחרי הנפילה. התרגשתי מאוד שכל כך הרבה אנשים באו לעזור לה ולא רצו לקבל בתמורה שקל אחד, אז פינקתי אותם בארוחה על האש כדי להודות להם על המעשה הטוב שלהם", הוא מסכם ומעדכן כי הסוסה תותי כבר התאוששה מהטראומה ומרגישה טוב יותר.